o-alithinos-amp-8220-skroytz-amp-8221-o-pamploytos-tsiggoynis-poy-ntynotan-san-zitianos-kai-efyge-olomonachos-apo-ti-zoi-112619
20:00

Ο αληθινός “Σκρουτζ”: Ο πάμπλουτος τσιγγούνης που ντυνόταν σαν ζητιάνος και έφυγε ολομόναχος από τη ζωή

20:00
Newsroom

Εμπενίζερ Σκρουτζ: Μπορεί ο συγκεκριμένος ήρωας να μην ήταν υπαρκτό ως πρόσωπο. Ωστόσο, το δέκατο έβδομο αιώνα υπήρξε ένας άνθρωπος, ο οποίος του έμοιαζε πολύ. Αρκετοί πιστεύουν πως ο Κάρολος Ντίκενς δανείστηκε τα χαρακτηριστικά του Σκρουτζ. Ο γνωστός συγγραφέας λέγεται πως τα πήρε από τον υπαρκτό Τζον Μέγκοτ. Αναλυτικότερα:

Εμπενίζερ Σκρουτζ: Η αληθινή ιστορία του Τζον Μέγκοτ

Ο Τζον Μέγκοτ γεννήθηκε τον Απρίλη του 1714 στην Αγγλία. Ο πατέρας του Τζον ήταν γνωστός ζυθοποιός και η εύπορη μητέρα του καταγόταν από οικογένεια πολιτικών. Μόλις στα τέσσερά του χρόνια, ο Τζον έχασε τον πατέρα του και λίγο αργότερα πέθανε και η μητέρα του. Η μεγάλη περιουσία που του άφησαν ήταν αρκετή για να ζήσει μία πλούσια ζωή. Ο Τζον φοίτησε ως εσωτερικός σε ιδιωτικό σχολείο, το Westminster School, έμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο στην Ελβετία, και μέχρι τα 30 του ζούσε με όλες τις ανέσεις, δανείζοντας μεγάλα ποσά σε φίλους του, χωρίς ποτέ να τα ζητήσει πίσω.

Advertisement

Μπαίνοντας όμως στα 40, άλλαξε ραγδαία η συμπεριφορά του, ακολουθώντας τα τσιγγούνικα χνάρια της μητέρας και του θείου του… Όταν πέθανε η μητέρα του, είχε περιουσία αξίας 100 χιλιάδων λιρών, αλλά αρνιόταν να πληρώσει για να θρέψει την οικογένεια της και λέγεται ότι πέθανε εξαιτίας της κακής διατροφής. Ο θείος του Τζον, Χάρβεϊ, είχε την ίδια λογική, αφήνοντας μεγάλη ακίνητη περιουσία του να ρημάξει, ενώ ντυνόταν με ρούχα πεθαμένων συγγενών και τρεφόταν μόνο με ζώα που έπιανε στο κυνήγι.

Εμπενίζερ Σκρουτζ: Η συνέχεια της αληθινής ιστορίας του Τζον Μέγκοτ

Καθώς ο Χάρβεϊ ήταν ανύπαντρος και δεν είχε παιδιά, ο Τζον τον επισκεπτόταν με σκοπό να κληρονομήσει την περιούσια του. Μάλιστα, άλλαξε το επώνυμο του από Μέγκοτ σε Ελβς, που ήταν το επώνυμο του θείου του για να του αποδείξει ότι το όνομά του θα συνέχιζε να υπάρχει και μετά το θάνατό του! Τελικά, το 1763,ο Χάρβεϊ πέθανε και ο Τζον κληρονόμησε 350.000 λίρες.

Advertisement

Αν και με τα χρόνια έγινε τσιγγούνης, συνέχιζε να δανείζει πολλά χρήματα και να στοιχηματίζει ακόμη περισσότερα σε τυχερά παιχνίδια. Παρόλα αυτά, άφησε τα ακίνητα του -που είχαν ξεπεράσει τα 100 στην απόλυτη παρακμή- ντυνόταν σαν ζητιάνος και δεν χρησιμοποιούσε μεταφορικό μέσο. Στη διάθεση του είχε μόνο ένα άλογο.

Advertisement

Ο Τζον Μέγκοτ δεν παντρεύτηκε, αλλά απέκτησε δύο νόθους γιους, όμως αρνήθηκε να πληρώσει για την εκπαίδευση τους. Το 1774, ο Ελβς εκλέχθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά αρνήθηκε όλα τα κοινοβουλευτικά προνόμια και την χρηματοδότηση για την καθιερωμένη καμπάνια των πολιτικών. Τα μόνα χρήματα που ξόδευε ήταν για το μεσημεριανό του. Τα 12 χρόνια που έμεινε στο αξίωμα, κυκλοφορούσε σχεδόν ρακένδυτος και έτρωγε πάρα λιτά. Από την πολιτική τελικά αποσύρθηκε.

Ε. Σκρουτζ: Το τέλος της αληθινής ιστορίας του Τζον Μέγκοτ

Ο ίδιος συνέχισε να δίνει χρήματα σε αυτούς που του ζητούσαν και υπολογίζεται ότι μέχρι το 1786 είχε δανείσει πάνω από 150 χιλιάδες λίρες. Η περιουσία του ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο λίρες, αλλά πέθανε ως ο φτωχότερος άνθρωπος.

Ο Ελβς, όπως και ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, φυλούσε τα χρήματά του και φοβόταν μήπως κάποιος του κλέψει την περιουσία. Ο ίδιος μάζευε νομίσματα και τα τύλιγε σε χαρτοπετσέτες, κρύβοντάς τα σε κάθε γωνιά του σπιτιού του. Τα βράδια έμενε ξύπνιος προσπαθώντας να θυμηθεί πού τα είχε κρύψει, ενώ παράλληλα φώναζε σε ανύπαρκτους ληστές ότι κανείς « δεν θα κλέψει την περιουσία του και θα κρατήσει τα λεφτά του».

Advertisement

Τον Νοέμβριο του 1789, ο Ελβ αρρώστησε βαριά -ενώ ήδη είχε κλονιστεί η ψυχική του υγεία- και έπειτα από 8 μέρες πέθανε. Έγραψε στους γιους του ένα γράμμα «πιστεύοντας πως τους άφησε αυτό που ήθελαν», κληρονομόντας στον καθένα 500 χιλιάδες λίρες.