Υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι που δημιούργησαν ένα ασυνήθιστο πείραμα που άλλαξε τη ζωή τους και έγιναν παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Τα παρακάτω ασυνήθιστα πειράματα που άλλαξαν τη σκέψη και τη στάση των ανθρώπων απέναντι στη ζωή, μπορεί για γίνουν παράδειγμα και για εσάς, ώστε ν’ αλλάξετε τη δική σας ζωή.
Πείραμα: Η Ματίλντα Καλ λύνει το πρόβλημα της ριζικής επιλογής ρούχων για την δουλειά. Αποφάσισε να προχωρήσει και να φορέσει το ίδιο σύνολο κάθε μέρα για 3 χρόνια. Είχε κουραστεί να σπαταλάει χρόνο κάθε μέρα αποφασίζοντας τι να φορέσει. Η Ματίλντα επένδυσε σε πολλά λευκά πουκάμισα και αρκετά ζευγάρια από το ίδιο μαύρο παντελόνι. Αυτή ήταν η καθημερινή “στολή” της για την δουλειά.
Αποτέλεσμα: Έχει κρατήσει όλα τα φανταχτερά φορέματα για τα Σαββατοκύριακα και τις εξόδους. Η Ματίλντα δεν έχανε χρόνο το πρωί επειδή ήξερε ακριβώς τι θα φορέσει. Αυτό το πείραμα της επέτρεψε να εξοικονομήσει χρόνο και ενέργεια για να συναντηθεί με την οικογένεια και τους φίλους της.
Πείραμα: Ο Άντριου Τέιλορ έτρωγε μόνο πατάτες για ένα χρόνο.
Αποτέλεσμα: Ο Άντριου έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο τι συμβαίνει στο σώμα σας εάν τρώτε μόνο πατάτες. Έχασε 50 κιλά και μοιάζει υπέροχος! Ωστόσο, αυτή η αυστηρή διατροφή δεν είναι για όλους.
Πείραμα: Η μαμά των 4 παιδιών και φωτογράφος, Νίκι Μπουν, ζει σε μια φάρμα με την οικογένειά της στη Νέα Ζηλανδία. Αποφάσισε να μεγαλώσει τα παιδιά της σε αρμονία με τη φύση … χωρίς αξεσουάρ και τηλεόραση. Ζουν χωρίς αξεσουάρ και συσκευές για αρκετά χρόνια.
Αποτέλεσμα: Η οικογένεια της Νίκι έδειξε με το δικό της παράδειγμα ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται συσκευές για να είναι ευτυχισμένα. Χρειάζονται την αγάπη σας και λίγο ελευθερία. Αισθάνονται εξαιρετικά όταν μεγαλώνουν χωρίς φορητούς υπολογιστές και smartphones. Η Νίκι δημιούργησε μια σειρά φωτογραφιών από τη ζωή των παιδιών της χωρίς τεχνολογία με την ονομασία “Childhood in the Raw”(Ωμή παιδική ηλικία).
Πείραμα: Η Χαϊντεμαρί Σβέρμερ συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποι γίνονται πολύ υλιστικοί. Έφυγε από το διαμέρισμά της, έδωσε σχεδόν όλα τα πράγματα της, και αποφάσισε να ζήσει χωρίς χρήματα για ένα χρόνο. Βοήθησε τους ανθρώπους με αντάλλαγμα για τρόφιμα και στέγαση. Δεν χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και έφερε τα πιο απαραίτητα πράγματα και τα ρούχα σε μια μικρή τσάντα.
Αποτέλεσμα: Η Χαϊντεμαρί έζησε χωρίς χρήματα για 20 χρόνια. Με το δικό της παράδειγμα, απέδειξε ότι τα χρήματα δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Για πολλά χρόνια, ήταν δημόσια ομιλήτρια και κανονική προσκεκλημένη στις τηλεοπτικές εκπομπές.
Πείραμα: Η Σάρα και ο Γκάμπριελ Χρίσμαν αποφάσισαν να ζήσουν σαν να ήταν στη βικτοριανή εποχή. Έσπασαν τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας: χρησιμοποίησαν μια κανάτα για πλύσιμο, ραμμένα ρούχα, βασίζονταν κυρίως σε λάμπες πετρελαίου και χρησιμοποιούσαν συνταγές από βιβλίο μαγειρικής του 19ου αιώνα.
Αποτέλεσμα: Ένας τέτοιος ασυνήθιστος τρόπος ζωής έκανε το ζευγάρι να δει τον κόσμο και τους ανθρώπους διαφορετικά, κατανοώντας καλύτερα το ιστορικό τους. Πολλά παλιά πράγματα αποδείχθηκαν αρκετά βολικά και οι συνταγές άξιζαν ιδιαίτερο έπαινο. Η Σάρα έγραψε ένα βιβλίο για την εμπειρία τους και τον τρόπο ζωής της βικτοριανής εποχής.
Πείραμα: Η Μπέα Τζόνσον επέλεξε μια ζωή χωρίς σκουπίδια για τον εαυτό της και την οικογένειά της. Αρνήθηκε να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει πράγματα που δεν μπορούσαν να ανακυκλωθούν: συσκευασίες μίας χρήσης, οικιακές χημικές ουσίες σε πλαστικά μπουκάλια και πολλά περιττά πράγματα.
Αποτέλεσμα: Η Μπέα έδειξε με το δικό της παράδειγμα ότι η διαβίωση μιας φιλικής προς το περιβάλλον ζωής δεν είναι δύσκολη – το γυαλί και το χαρτί μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από το πλαστικό. Η οικογένειά της παράγει μόνο 1 κιλό σκουπιδιών σε ένα χρόνο.
Πείραμα: Ο δημοσιογράφος Πολ Μίλερ έζησε ένα έτος εκτός σύνδεσης. Δεν χρησιμοποίησε κανένα κοινωνικό δίκτυο ή εφαρμογές για κινητά και αντικατέστησε το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο με ένα κανονικό γραμματοκιβώτιο. Έχοντας γίνει σταθερός χρήστης του διαδικτύου από την ηλικία των 12 ετών, ο Πολ αποφάσισε να μάθει τι είναι η ζωή στην άλλη πλευρά του προγράμματος περιήγησης.
Αποτέλεσμα: Ξεκίνησε να γράφει ένα βιβλίο, έχασε 5 κιλά και βελτίωσε τη συγκέντρωσή του. Μετά το πείραμα, περιηγήθηκε στο Διαδίκτυο πιο συνειδητά. Είναι απλά ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση.