Οι ελπίδες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μετά το ναυάγιο του πολυτελούς ιστιοφόρου γιοτ Bayesian κοντά στο Παλέρμο της Σικελίας χθες το πρωί (19.08.24) σβήνουν.
Ο καπετάνιος της θαλαμηγού, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μόνο την φράση «δεν το περιμέναμε» μπόρεσε να πει, μετά την βύθιση του σκάφους από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο που το χτύπησε στα ανοικτά της Σικελίας.
Μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται και ο Βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς, καθώς και η 18χρονη κόρη του. Είναι βασικό πρόσωπο στην υπόθεση, καθώς εκείνος είχε διοργανώσει το ταξίδι, επιθυμώντας να γιορτάσει με τους φίλους του την αθώωσή του σε δίκη, μετά από έναν χρόνο που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Η προφητική ανάρτηση
Την ίδια στιγμή, κι ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Τζόναθαν Μπλούμερ, που είναι στενός φίλος του Μάικ Λιντς, αναζητείται επίσης μετά το ναυάγιο, όπως και η σύζυγός του και ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο, οι οποίοι βρίσκονταν μαζί στο ιστιοφόρο που βυθίστηκε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κρις Μορβίλο, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τον Λιντς στη δική του υπόθεση στις ΗΠΑ, είχε δημοσιεύσει μία προφητική ανάρτηση λίγο πριν το συμβάν, αφότου ο Βρετανός μεγιστάνας είχε αθωωθεί από τις κατηγορίες για απάτη τον περασμένο Ιούνιο.
«Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην υπομονετική και απίστευτη γυναίκα μου, τη Νέντα Μορβίλο, και τις δύο δυνατές, έξυπνες και πανέμορφες κόρες μου, Σαμπρίνα και Σοφία. Δεν θα είχα καταφέρει τίποτα χωρίς την αγάπη και την υποστήριξή σας. Χαίρομαι πολύ που γύρισα σπίτι. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…» Είχε αναφέρει στην ανάρτησή του.
Σκοτώθηκε λίγες ώρες πριν βυθιστεί το πολυτελές γιοτ
Εν τω μεταξύ, ο Στίβεν Τσάμπερλεν, ο συνεργάτης και συγκατηγορούμενος του Λιντς, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα λίγες ώρες πριν από το ναυάγιο.
Οι δύο άντρες είχαν κατηγορηθεί για απάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από την πώληση του λογισμικού Autonomy έναντι 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και οι δύο αθωώθηκαν σχετικά με αυτή την υπόθεση. Χθες, ο δικηγόρος του Στίβεν Τσάμπερλεν ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο Σάββατο, ενώ έτρεχε σε έναν δρόμο, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και σκοτώθηκε.
Ο Τσάμπερλεν υπηρέτησε ως πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών στην Autonomy. Πριν την δίκη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατείχε τη θέση του πρώην διευθυντή επιχειρήσεων στην βρετανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace.
«Βλέπει ο ένας τον άλλον να πεθαίνει»: Καθηλώνει ο Γρηγόρης Λέων για το χαμένο υποβρύχιο στο ναυάγιο του Τιτανικού
Κορυφώνεται η αγωνία για τους πέντε αγνοούμενους του τουριστικού υποβρυχίου Titan, που έκανε εκδρομές στα συντρίμμια του ναυαγίου Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό και χάθηκε την Κυριακή (18/6).
Όσο περνούν τα δευτερόλεπτα το οξυγόνο, που έφτανε για 96 ώρες, για τους επιβαίνοντες μειώνεται, αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ενώ παράλληλα η θερμοκρασία πέφτει.
Σε περίπτωση που οι επιβάτες του μοιραίου υποβρυχίου δεν βρεθούν, όλοι τους θα καταλήξουν από ασφυξία.
Ο θάνατός τους θα είναι βασανιστικός και όπως εξηγεί ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο Newsbeast «ο ένας θα βλέπει τον άλλον να πεθαίνει».
«Σε μία τέτοια περίπτωση έχουμε έναν ασφυκτικό θάνατο, δηλαδή έναν θάνατο από έλλειψη οξυγόνου. Οι διαφορές σε σύγκριση με τους άλλους ασφυκτικούς θανάτους είναι ότι εδώ δεν επιδρά προφανώς κάποιος άνθρωπος αλλά είναι το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο μειώνεται το οξυγόνο. Αυτό εμείς οι ιατροδικαστές μπορούμε να το διαπιστώσουμε γιατί συνήθως στις εν λόγω περιπτώσεις βλέπουμε σχεδόν ταυτόχρονους θανάτους και φυσικά διαπιστώνουμε τις συνθήκες που έχουμε μέσα στον χώρο. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση ενός κλειστού χώρου με συγκεκριμένη ποσότητα οξυγόνου που προφανώς όταν ξεπεραστούν οι λειτουργίες των μηχανημάτων αυτόματα θα υπάρξει έλλειψη οξυγόνου» εξηγεί ο Γρηγόρης Λέων.
«Όλα τα άτομα ταυτόχρονα θα υποφέρουν από μία ανεπάρκεια οξυγόνου και στη συνέχεια ένα ένα θα χάνουν τις αισθήσεις τους»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας τα πρώτα λεπτά όλα τα άτομα ταυτόχρονα θα υποφέρουν από μία ανεπάρκεια οξυγόνου και στη συνέχεια ένα ένα θα χάνουν τις αισθήσεις τους καθότι το πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρώπου είναι ο εγκέφαλος.
«Ιατροδικαστικά πλέον εμείς θα δούμε ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν σημάδια βίας, προφανώς δεν θα έχουν άλλα χαρακτηριστικά από αυτά ενός ασφυκτικού θανάτου δηλαδή ευρύματα τα αντιμετωπίζουμε είτε σε ζωτικά όργανα όπως είναι ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες. Επίσης μπορεί να έχουμε και κάποια εξωτερικά ευρύματα όπως ασφυκτικές κηλίδες, κυάνωση ονύχων κ.ά.» συμπληρώνει ο Γρηγόρης Λέων.
«Θα είναι σχεδόν ταυτόχρονοι οι θάνατοι»
Τονίζοντας πως πρόκειται για έναν βασανιστικό θάνατο ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων αναφέρει πως «σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για ταυτόχρονες διαδικασίες κατάληξης ανθρώπων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Δηλαδή αναλόγως από το εάν υπάρχουν παθολογίες σε κάποια άτομα ή κάποια άλλα υποκείμενα προβλήματα μπορεί κάποιος θάνατος να επέλθει λίγο πιο πριν ή λίγο πιο μετά.
Όμως σε γενικές γραμμές θα είναι σχεδόν ταυτόχρονοι οι θάνατοι δηλαδή ο ένας άνθρωπος θα βλέπει τον άλλον να υποφέρει και να καταλήγει, να πεθαίνει μπροστά του».
«Ακόμη και οι πλέον υγιείς, πιο ανθεκτικοί θα μπορούσαμε να πούμε μέσα σε εισαγωγικά, σε αυτή την έλλειψη βλέποντας τους άλλους θα είναι σαν να βλέπουν το τέλος που έρχεται και για αυτούς» υπογραμμίζει κλείνοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας.