Αεροπειρατής: Η τραγική ιστορία της αεροπειρατείας που πηρε μέρος στις 14 Ιουνίου του 1985. Συνελήφθην ένας από τους υπευθυνους στην Μύκονο.
Αεροπειρατής: Η ανακοίνωση
Το απόγευμα της Πέμπτης, 19 Σεπτεμβρίου 2019 βρέθηκε ο 65χρονος Λιβανέζος από την αστυνομία. Μετά από έλεγχο διαβατηρίου βρέθηκε ενώ αποβιβαζόταν στο λιμάνι της Μυκόνου.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται:
Εντοπίσθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 το απόγευμα στη Μύκονο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου. Τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται σε εκκρεμές ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής τα έτη 1985 και 1987. Ο διωκόμενος οδηγήθηκε χθες στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του.
Το 1958, μετά από διαπραγματεύσεις ημερών, αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες της πτήσης TWA, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο Λιβανέζος συνελήφθη στην Φρανκφούρτη. Συνεργάτες του όμως απήγαγαν στην Βηρυτό δύο Γερμανούς, τους οποίους κατάφεραν να ανταλλάξουν μαζί του. Αναζητούταν μέχρι προχθές που εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία στη Μύκονο.
Αεροπειρατής: Η μεγάλη αεροπειρατεία
Το 1985 η μεγάλη αυτή αεροπειρατεία είχε συγκλονίσει το κοινό. Πληροφορίες ανέφεραν ότι πίσω από την ενέργεια ήταν η Παλαιστινιακή οργάνωση Χεζμπολάχ. Λεγόταν πως η αεροπειρατεία είχε γίνει για την απελευθέρωση από το Ισραήλ, 766 κρατουμένων Παλαιστινίων και Λιβανέζων.
Έχοντας προορισμό την Ρώμη και έχοντας μόλις φύγει από το ελληνικό αεροδρόμιο το Μπόινγκ της εταιρίας TWA έπεσε θύμα αεροπειρατείας. Ηταν 14 Ιουνίου του 1985 λίγο μετά τις 10 το πρωί. Δύο άντρες λιβανέζικης καταγωγής σηκώθηκαν από τα καθίσματα τους και έτρεξαν προς το πιλοτήριο.
Ο ένας απειλούσε τους επιβάτες με πιστόλι, ενώ ο άλλος μπήκε στο πιλοτήριο κρατώντας χειροβομβίδα. Στο αεροπλάνο υπήρχαν 145 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος. Το μήνυμα του πιλότου ηταν λιτό και επαρκές « Έγινε αεροπειρατεία».
Αεροπειρατής: Ντέμης Ρούσσος ένας από τους επιβάτες
Στις 11.30, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Βηρυτό για ανεφοδιασμό και οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν 17 γυναίκες και δύο παιδιά. Το κέντρο ελέγχου του αεροδρομίου έδωσε άδεια προσγείωσης. Ο λόγος ηταν πως οι αεροπειρατές είχαν απειλήσει πως θα ανατινάξουν το αεροπλάνο με τις χειροβομβίδες που είχαν. Το ίδιο Το ίδιο σενάριο εξελίχθηκε μετά από 6 ώρες που το αεροπλάνο πλέων ηταν στο Αλγέρι. Εκεί αφέθηκαν ελεύθερα άλλα 20 γυναικόπαιδα.
Εκεί ανακοινώνουν και τα αιτήματά τους:
- Απελευθέρωση όλων των Λιβανέζων σιιτών μουσουλμάνων που κρατούνταν στο Ισραήλ
- Διεθνή καταδίκη των ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών στο Λίβανο
- Καταδίκη της αμερικάνικης υποστήριξης του Ισραήλ
- Καταδίκη για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στις 8 Μαρτίου 1985, κατά την οποία σκοτώθηκαν 80 άτομα και για την οποία ευθύνονταν οι Αμερικάνοι.
Στις 10:15 το βράδυ το αεροπλάνο απογειώθηκε. Προορισμός και πάλι η Βηρυτός.
Έφτασε στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα του Σαββάτου, 15 Ιουνίου. Αυτήν την φορά όμως τα πράγματα πήραν μια τραγική τροπή. Επιτράπηκε η προσγείωση, αφού ακούστηκαν οι κραυγές του πιλότου προς τον πύργο ελέγχου: «Μόλις σκότωσαν έναν από τους επιβάτες».
Ήταν ο Αμερικάνος Ρόμπερτ Στέθεμ. Όταν ο πύργος ελέγχου τους ρώτησε γιατί σκότωσαν έναν αθώο επιβάτη, απάντησαν ότι οι Αμερικάνοι είχαν σκοτώσει πολλούς αθώους Λιβανέζους. Παρά την προθυμία τους να σκοτώσουν Αμερικάνους, άφησαν ελεύθερους άλλους 17 ομήρους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Ενώ το αεροσκάφος ανεφοδιαζόταν, οι αεροπειρατές έψαχναν τα διαβατήρια των επιβατών, για να εντοπίσουν Εβραίους. Βρήκαν επτά επιβάτες με εβραϊκά ονόματα και τους απομάκρυναν από το αεροσκάφος και τους κρατούσαν σε φυλακή στη Βηρυτό. Πριν το αεροπλάνο απογειωθεί πάλι, επιβιβάστηκαν δώδεκα μέλη της σιιτικής οργάνωσης “Αμάλ”.
Αεροπειρατής: Το πρωί της 15ης Ιουνίου.
Αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 19 όμηροι. Στις 6.15 το απόγευμα, απελευθερώθηκαν όλοι οι Έλληνες επιβάτες, ύστερα από συνεννόηση των αεροπειρατών με τις ελληνικές αρχές. Θα απελευθέρωναν τους ομήρους, αν οι Έλληνες έφερναν στο Αλγέρι τον τρίτο συνεργό τους, Αλί Ατουά, που δεν είχε καταφέρει να επιβιβαστεί στο Μπόινγκ το πρωί της 14ης Ιουνίου και είχε συλληφθεί στο Ελληνικό. Απ’ τους Έλληνες ομήρους που απελευθερώθηκαν όμως, έλειπαν ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος, η σύντροφός του Πάμελα Σμιθ και ο ελληνοαμερικάνος φοιτητής Άρθουρ Ταργκοντσίδης….