Το μεγαλύτερο κοίτασμα, που περιέχει περίπου 1.000 μετρικούς τόνους χρυσού μεταλλεύματος υψηλής ποιότητας, φαίνεται να ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
Ένα τέτοιο εύρημα, θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές, τις τοπικές οικονομίες και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές εξόρυξης.
Όπως αναφέρουν οι πρώτες εξετάσεις, φαίνεται να πληροί τα κριτήρια αυτού που οι ειδικοί αποκαλούν “υπεργίγαντες”, ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν οι πόροι χρυσού μετριούνται όχι σε εκατομμύρια, αλλά δυνητικά σε δισεκατομμύρια ουγγιές, ξεπερνώντας ακόμη και τα γνωστά αποθέματα σε όλο τον κόσμο.
Ο Χρυσοθήρας Chen Rulin του Γεωλογικού Γραφείου της επαρχίας Hunan συμμετείχε στενά στην εξέταση της περιοχής.
Πλούσια σε ορυκτό πλούτο η περιοχή του κοιτάσματος
Το κοίτασμα βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή για τον ορυκτό πλούτο, αλλά τώρα αποδείχθηκε ότι είναι πολύ πιο πλούσιο από ό,τι είχε υποθέσει κανείς προηγουμένως.
Τι κάνει ένα κοίτασμα χρυσού “υπεργίγαντα”
Τα κοιτάσματα αυτού του μεγέθους αντιπροσωπεύουν φυσικές συλλογές χρυσού που σχηματίστηκαν κάτω από ειδικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν εκείνες των τυπικών ορυχείων, τα οποία συνήθως περιέχουν πολύ λιγότερες ουγγιές.
Το πρόσφατα εντοπισμένο κοίτασμα της Κίνας αποτιμάται έως και περίπου 600 δισεκατομμύρια γουάν, ή 83 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Ήδη γίνονται συγκρίσεις με άλλες γνωστές τοποθεσίες, ξεπερνώντας ακόμη και τους 900 μετρικούς τόνους που πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα στο ορυχείο South Deep της Νότιας Αφρικής, ένα κοίτασμα που από καιρό φημίζεται για τον πλούτο του.
Το Γεωλογικό Γραφείο της επαρχίας Hunan επιβεβαίωσε την ανίχνευση 40 φλεβών χρυσού που εκτείνονται σε βάθος περίπου 2 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια.
Κάθε μία από αυτές τις φλέβες είναι σαν ένα λεπτό νήμα θησαυρού που ελίσσεται μέσα από στρώματα αρχαίων πετρωμάτων. Αυτές οι 40 φλέβες χρυσού στο κοίτασμα χρυσού Wangu θεωρούνταν προηγουμένως ότι περιείχαν περίπου 300 μετρικούς τόνους χρυσού.
Η τρισδιάστατη μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερα κρυμμένα πιο κάτω, σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων, υποδηλώνοντας την πιθανότητα ο νεοαποκτηθείς πλούτος να εκτείνεται πέρα από τις αρχικές έρευνες.
Πολλοί πυρήνες πετρωμάτων που διατρήθηκαν έδειξαν ορατό χρυσό, υπογραμμίζει ο ερευνητής του γραφείου Chen Rulin.
Κάθε μετρικός τόνος μεταλλεύματος που ανασύρεται από την περιοχή αυτή μπορεί να περιέχει έως και 138 γραμμάρια (σχεδόν 5 ουγγιές) χρυσού.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι το μετάλλευμα από υπόγεια ορυχεία είναι υψηλής ποιότητας αν περιέχει περισσότερα από 8 γραμμάρια, οπότε πρόκειται για μια σοβαρή διαφορά από τα συνήθη ευρήματα.
Η Κίνα έχει ήδη διεκδικήσει μια σημαντική θέση στην αγορά χρυσού, διατηρώντας αποθέματα που ξεπερνούν τους 2.000 τόνους νωρίτερα το 2024.
Οι μεταλλωρύχοι της δεν είναι άγνωστοι στην επιτυχία, συμβάλλοντας περίπου στο 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Η είδηση αυτής της ανακάλυψης έχει οδηγήσει περαιτέρω σε άνοδο τις τιμές του χρυσού, προσθέτοντας στην αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως.
Η προσφορά χρυσού στη Γη δεν ήταν ποτέ ατελείωτη. Χρειάζονται τεράστια χρονικά διαστήματα για να προκύψουν αυτά τα κοιτάσματα από γεωλογικά γεγονότα που παραμένουν μόνο εν μέρει κατανοητά.
Ωστόσο, τα σημάδια στην περιοχή της Χουνάν δείχνουν ότι αυτό που μοιάζει με όριο μπορεί να είναι πιο ευέλικτο από ό,τι κάποτε υποτίθεται.
Τα δείγματα πυρήνων που ελήφθησαν γύρω από την περιφέρεια της ανακάλυψης, υποδηλώνουν ότι το κοίτασμα εκτείνεται ακόμη περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, πράγμα που θα σήμαινε ότι βρίσκονται πάνω στο μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού που έχει βρεθεί ποτέ στη Γη.
Η αρχική έκθεση δημοσιεύθηκε από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Κρύβει από κάτω… θησαυρό αξίας 3.000.000.000.000: Οι περιοχή που όλοι θέλουν να σκάψουν αλλά κανείς δεν τολμάει να πάει
Το Ελ Σαλβαδόρ ανακάλυψε ορυχείο χρυσού αξίας 3.000.000.000.000 δολαρίων αλλά κανείς δεν θα το πάρει
Το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται πάνω σε ένα κυριολεκτικό χρυσωρυχείο που θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει την αξία της χώρας, αλλά αντί να σκάψει αυτόν τον θαμμένο θησαυρό με την ελπίδα να λύσει τα οικονομικά προβλήματα, κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίξει το θησαυρό. Τώρα, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος Nayib Bukele (ο οποίος στο παρελθόν υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα) θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα φυσικά αποθέματα του Ελ Σαλβαδόρ.
Για να το θέσουμε στο πλαίσιο, τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν το 8.800% του σημερινού ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ.
Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε πρωτοσέλιδο όταν έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε την εξόρυξη μετάλλων το 2017. Η χώρα είχε ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης και τις οικολογικές επιπτώσεις, και αφού έθεσε τους τροχούς σε κίνηση, γειτονικές χώρες όπως, η Κόστα Ρίκα, η Ονδούρα και ο Παναμάς επέβαλαν σύντομα τους δικούς τους περιορισμούς στην εξόρυξη. Αυτό συνέβη επί προεδρίας του προέδρου Σαλβαδόρ Σάντσεζ Σερέν, αλλά σε μια δραματική στροφή, ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε εξετάζει το ενδεχόμενο να την άρει για να αποκαλύψει τον θαμμένο χρυσό. Στο τέλος της ημέρας, το χρήμα μιλάει.
Υποστηρίζει ότι ακόμη και αν εξορύσσεται μόνο το 4% των κοιτασμάτων χρυσού του Ελ Σαλβαδόρ, η χώρα θα μπορούσε να παράγει 131 δισεκατομμύρια δολάρια – που ισοδυναμεί με το 380% του σημερινού ΑΕΠ της.
Καθώς το 27% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ κατατάσσεται στους κατοίκους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, η διεκδίκηση έστω και μέρους αυτού του χρυσού θα μπορούσε να είναι «μεταμορφωτική» για τη χώρα.
Ωστόσο, το France 24 σημειώνει ότι το ποσοστό 4% του Bukele φαίνεται να προέρχεται από μια μελέτη που γράφτηκε από άγνωστους συγγραφείς, την οποία αρνήθηκε να δημοσιεύσει.
Ο Bukele λέει: «Το Ελ Σαλβαδόρ έχει δυνητικά τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, μην γελιέστε δεν είναι δισεκατομμύρια, είναι τρισεκατομμύρια, τρία εκατομμύρια εκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια μόνο σε χρυσό».
Επισημαίνοντας άλλα πολύτιμα μέταλλα που θα μπορούσαν να αξίζουν άλλα τεράστια ποσά, συνέχισε: «Βρήκαμε επίσης γάλλιο, ταντάλιο, κασσίτερο και πολλά άλλα υλικά που απαιτούνται για την τέταρτη και πέμπτη βιομηχανική επανάσταση.
«Ο χρυσός είναι μόνο… ο δυνητικός χρυσός είναι μόνο ένα μέρος του, και δεν είναι καν το πιο πολύτιμο».
Λέγοντας ότι εφόσον εξορύσσεται με υπευθυνότητα και μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της Νορβηγίας που κάνει υπεύθυνη χρήση των φυσικών της πόρων, είναι βέβαιος ότι το Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να «επενδύσει στην ανάκτηση των ποταμών μας, των λιμνών μας, των δασών μας και στην αναδάσωση».
Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι το Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να εξορύξει με γνώμονα το περιβάλλον, καθώς ο αρχιεπίσκοπος José Luis Escobar Alas παρακάλεσε το Ελ Σαλβαδόρ να διατηρήσει την απαγόρευση εξόρυξης. Αφού ο Bukele αποκάλεσε την απαγόρευση «παράλογη», ο Alas δήλωσε: «Η απαγόρευση είναι παράλογη: «Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχει πράσινη εξόρυξη, πληρώνεται με ζωές, νεφρικά, αναπνευστικά προβλήματα και λευχαιμία που δεν είναι άμεσα».
Παρόλα αυτά, με το κόμμα του Μπουκέλε να είναι επικεφαλής του Κογκρέσου της χώρας με «μεγάλη διαφορά», μια πρόταση για την ανατροπή της απαγόρευσης της εξόρυξης δεν αναμένεται να συναντήσει μεγάλη αντίσταση.
Αφού οι περισσότεροι Σαλβαδοριανοί έχουν αποφύγει το Bitcoin και η υιοθέτησή του κατέστρεψε τις συζητήσεις του Ελ Σαλβαδόρ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται ότι ο Bukele εναποθέτει όλες τις ελπίδες του στο χρυσό που βρίσκεται ακριβώς εκτός της εμβέλειας των χεριών του.