Το BBC έλαβε πρόσφατα την απόφαση να επεξεργαστεί ένα επεισόδιο της δημοφιλούς επιχειρηματικής εκπομπής Dragons’ Den μετά από ένα κύμα παραπόνων σχετικά με την προώθηση ενός προϊόντος ευεξίας που ισχυριζόταν ότι βοηθούσε στη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, γνωστή και ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Η διαμάχη επικεντρώθηκε γύρω από την παρουσίαση της επιχειρηματία Giselle Boxer με έδρα το Σέφιλντ για την επιχείρησή της Acu Seed, όπου απέδιδε την ανάρρωσή της από τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα σε έναν συνδυασμό διατροφής, βελονισμού, κινεζικών βοτάνων και σπόρων αυτιού. Οι σπόροι αυτιού, μικρές χάντρες που τοποθετούνται στα αυτιά, πιστεύεται από ορισμένους ότι διεγείρουν τα σημεία πίεσης.
Ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες που εκφράστηκαν, το BBC πρόσθεσε μια διευκρίνιση στην έκδοση του επεισοδίου στο iPlayer, το οποίο προβλήθηκε αρχικά στις 18 Ιανουαρίου. Το κείμενο που εμφανίζεται στην οθόνη αναφέρει: «Το επεισόδιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα: “Οι σπόροι Acu δεν προορίζονται ως θεραπεία για οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση και θα πρέπει πάντα να ζητείται συμβουλή από εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία”».
Η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η βαθιά εξάντληση, η αϋπνία και οι δυσκολίες συγκέντρωσης, είναι μια σύνθετη μακροχρόνια πάθηση χωρίς γνωστή θεραπεία. Το NHS αναγνωρίζει την απουσία οριστικής θεραπείας, αλλά σημειώνει τη διαθεσιμότητα θεραπειών για τη διαχείριση της πάθησης.
Η Action for ME, μια ομάδα υπεράσπισης, οργάνωσε ανοιχτή επιστολή προς τους προέδρους δύο ειδικών επιτροπών της Βουλής των Κοινοτήτων, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την παρουσίαση του προϊόντος της κας Boxer. Η ομάδα υπογράμμισε την έλλειψη ουσιαστικής έρευνας για τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα και την απουσία οποιασδήποτε γνωστής αποτελεσματικής θεραπείας, προτρέποντας το κοινό να ζητά ιατρικές συμβουλές μόνο από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και να βασίζει τις αποφάσεις για τη θεραπεία σε στοιχεία και ενημερωμένη συναίνεση.
Το επεισόδιο αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της υπεύθυνης ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, ιδίως όταν πρόκειται για περιεχόμενο που σχετίζεται με την υγεία. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη οι θεατές να αξιολογούν κριτικά τους ισχυρισμούς υγείας που διατυπώνονται στα μέσα ενημέρωσης και να συμβουλεύονται επαγγελματίες υγείας για ιατρικές συμβουλές.