Υπάρχουν χώρες με μηδενικά κρούσματα κορονοϊού στον πλανήτη, την ίδια ώρα ο ιός σαρώνει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική.
Συγκεκριμένα, ο εντοπισμός περίπου δέκα κρουσμάτων στην κινεζική πόλη Κινγκντάο κινητοποίησε τις αρχές, οι οποίες υπέβαλαν σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού εννέα εκατ. κατοίκους της πόλης.
Στη Νέα Ζηλανδία τα κρούσματα είναι εξαιρετικά σπάνια. Η Ταϊλάνδη υποδέχθηκε πρόσφατα και έπειτα από πολλούς μήνες τους πρώτους ξένους επισκέπτες -39 επισκέπτες από την Κίνα, που πλέον θεωρείται χαμηλού ρίσκου. Παρ’ όλα αυτά, τους υποχρέωσε σε καραντίνα 14 ημερών.
Το Βιετνάμ έχει να ανακοινώσει κρούσμα από τον Σεπτέμβριο. Η Ταϊβάν σημείωσε ρεκόρ 200 ημερών χωρίς κρούσμα στον εγχώριο πληθυσμό. Μηδενικός αριθμός κρουσμάτων και στην Αυστραλία.
«Στην Αυστραλία, δέκα ή 12 κρούσματα αντιμετωπίζονται σαν καταστροφή», δηλώνει στη «WSJ» ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην ΑΜΡ Capital.
Δέκα μήνες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού και ο κόσμος παραμένει διχασμένος μεταξύ δύο διαφορετικών προσεγγίσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Από τη μία, οι χώρες που προσπαθούν να μάθουν να ζουν με τον κορονοϊό να κυκλοφορεί ανάμεσα στους πολίτες. Σε αυτές τις χώρες, οι αρχές προσπαθούν με μέτρα να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου, έχοντας όμως αποδεχθεί ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί.
Στις χώρες που ανήκουν στο άλλο «στρατόπεδο», ακολουθείται μια πολύ πιο επιθετική στρατηγική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, που βρίσκονται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ακόμη και λιγότερα από δέκα περιστατικά αντιμετωπίζονται ως ύψιστη απειλή. Η στρατηγική εστιάζει κυρίως στο να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου Covid-19.
H ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς σε αυτές τις χώρες. Μπαρ και εστιατόρια είναι ανοικτά, οι αθλητικές διοργανώσεις διεξάγονται κανονικά, ακόμη και η χρήση μάσκας έχει χαλαρώσει σε ορισμένες περιοχές.
Στο πρώτο κύμα τα ποσοστά μετάδοσης ήταν ανάλογα με τις ΗΠΑ, Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Στις περισσότερες περιπτώσεις επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις και άνοιξαν και πάλι τις οικονομίες τους όταν τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα σε αριθμό. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, οι νέες εστίες μετάδοσης μπορούσαν να εντοπισθούν και απομονωθούν μέσω τεστ ανίχνευσης και ιχνηλάτησης.
Για να καταφέρουν να μηδενίσουν τα κρούσματα κράτησαν τα σύνορά τους κλειστά. Σχεδόν όλοι οι ταξιδιώτες σε χώρες μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό υποχρεούνται σε καραντίνα δύο εβδομάδων σε ειδικές δομές.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η «μοίρα» του κορονοϊού θα καθορισθεί από το εάν οι χώρες με μηδενική ανοχή ή με πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων καταφέρουν να μην εκτροχιασθούν, φέρνοντας και τον υπόλοιπο κόσμο στο δικό τους «στρατόπεδο».