Γίγαντας του Κάρντιφ: Ένας χριστιανός και ένας άθεος διαφώνησαν. Η διαφωνία τους, το 1867, δημιούργησε μία ιστορία απάτης στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Μάλιστα, πολλοί κάνουν λόγου και για την μεγαλύτερη απάτη, που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ.
Γίγαντας του Κάρντιφ – Η ιστορία του: Πώς ξεκίνησε η απάτη
Η ιστορία της απάτης ξεκίνησε λοιπόν στο μυαλό ενός εμπόρου καπνού. Το έκανε και για να αποδείξει πως είχε δίκιο αλλά και, απ΄ ότι αποδείχθηκε, για να του αποφέρει χρήματα. Ο George Hull ήταν άθεος και, αν και δεν είχε μεγάλη μόρφωση, είχε έναν απεριόριστο θαυμασμό για τις επιστήμες. Στην Αϊόβα συνάντησε ένα χριστιανό μεθοδιστή ιεροκήρυκα και πάνω στην κουβέντα διαφώνησαν για ένα εδάφιο του πρώτου βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης, «Γένεσις», που έλεγε «Οι δε γίγαντες ήσαν επί τής γης εν ταις ημέραις εκείναις».
Ο ιεροκήρυκας υποστήριξε πως οτιδήποτε βρισκόταν στην Βίβλο, ακόμα και αυτή η φράση, έπρεπε να το παίρνουμε κυριολεκτικά. Ο Hull διαφώνησε αλλά ταυτόχρονα μπήκε και σε σκέψεις. Το βράδυ στο κρεβάτι του αναρωτιόταν πως είναι δυνατόν οι άνθρωποι να πιστεύουν τις ιστορίες της Βίβλου για ύπαρξη γιγάντων. Μέχρι που σκέφτηκε να κατασκευάσει έναν γίγαντα από πέτρα και τον παρουσιάσει σαν απολιθωμένο άνθρωπο.
Γίγαντας του Κάρντιφ – Η ιστορία του: Το κόλπο του Hull
Το κόλπο του θα αποδείκνυε πόσο τρελό ήταν να πιστεύει κάποιος κυριολεκτικά στα λόγια της Βίβλου. Ταυτόχρονα όμως ήξερε για τις απάτες, που εκείνη την εποχή ήταν σε έξαρση και γέμιζαν εκείνους που τις επινοούσαν με χρήματα, οπότε το κίνητρο έγινε διπλό. Προσέλαβε μερικούς άντρες για να κατασκευάσουν έναν γύψινο γίγαντα ύψους 3,2 μέτρων, λέγοντάς τους ότι προοριζόταν για ένα μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν στην Νεά Υόρκη.
Όταν τον έκαναν να μοιάζει αρκετά παλιός, τον μετέφερε στην φάρμα του ξαδέρφου του και τον έθαψε. Όλο αυτό του κόστισε περίπου 2.600 δολάρια. Έναν χρόνο αργότερα, ο ξάδερφός του προσέλαβε δυο άντρες να σκάψουν στο σημείο, με την δικαιολογία ότι ήθελε να ανοίξει ένα πηγάδι. Έτσι, ο «απολιθωμένος γίγαντας» ήρθε στην επιφάνεια και αμέσως έγινε έκθεμα επί πληρωμή. Ειδικά δρομολόγια λεωφορείον και τρένων έφταναν συνεχώς στο σημείο.
Γίγαντας του Κάρντιφ – Η ιστορία του: Η γνώμη των επιστημόνων και η κατάληξη του γίγαντα
Οι επιστήμονες αμέσως συμπέραναν πως πρόκειται για κάτι ψεύτικο, αλλά διάφοροι θεολόγοι και ιεροκήρυκες επέμεναν πως είναι αυθεντικός. Ο Hull πούλησε τον γίγαντα έναντι 23.000 δολαρίων σε πέντε άντρες που τον μετέφεραν στην Νέα Υόρκη. Και εκεί το πλήθος συνέρρεε για να τον θαυμάσει. Όμως ο Hull το 1869, αποκάλυψε τα πάντα στον Τύπο και τον επόμενο χρόνο, ο «γίγαντας» ήταν πλέον ψεύτικος με απόφαση δικαστηρίου.
Αν και σκάνδαλο, όλοι κατάφεραν να κρατήσουν τα λεφτά τους. Ο Hull κατάφερε να αποδείξει ότι είχε δίκιο και έβγαλε σχεδόν τα 10πλασια λεφτά από αυτά που επένδυσε. Ο «απολιθωμένος γίγαντας» συνέχισε να είναι έκθεμα, παρόλο που ο κόσμος γνώριζε την ιστορία. Έκανε περιοδεία στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια, μέχρι το 1947, όταν και πουλήθηκε στο Farmers’ Museum της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Ο «Γίγαντας του Κάρντιφ», όπως είναι γνωστός, κατάφερε να εκθέσει πολύ κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και επιστημόνων, δείχνοντας την αξία της επιστημονικής μεθόδου και αναδεικνύοντας περισσότερο την σημασία της αρχαιολογίας στις ΗΠΑ.