Μαλάλα Γιουσαφζάι: Πρόκειται για μία γυναίκα πλέον, η οποία στην εφηβεία της πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Όμως, 10 χρόνια μετά έγινε εξώφυλλο στη Vogue. Αναλυτικότερα
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν στα 15 πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν γιατί πήγαινε σχολείο. Στα 25 έγινε εξώφυλλο στη Vogue. Η ίδια μιλάει για τα δικαιώματα των κοριτσιών και τη μαντίλα.
Η ζωή της Μαλάλα Γιουσαφζάι, αν και μόλις στα 25 της χρόνια, θα μπορούσε να γίνει ταινία. Εκείνη βέβαια επιλέγει τον ακτιβισμό, την καθημερινή πάλη και έχει λόγους γι’ αυτό. Πολλούς και καλούς. Στα 15 της, την πυροβόλησαν στο κεφάλι, γιατί διάλεξε να πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι, μέσω του blog της παρότρυνε το ίδιο να πράττουν και άλλα παιδιά. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, έγινε πρωτοσέλιδο στην Vogue. Επειδή, άξιζε να μια προσωπικότητα σαν και αυτή να δεσπόσει σε ένα από τα κορυφαία (ίσως και κορυφαίο) περιοδικά παγκοσμίως από ακόμα μία “άδεια” κούκλα που δεν θα είχε πολλά και ουσιώδη να πει.
Η Μαλάμα Γιουσαφζάι έχει να εξιστορήσει όμως ιστορίες ζωής. Στα 15 της ξεκίνησε να γράφει με ψευδώνυμο σε μπλογκ Το έκανε, περιγράφοντας τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν. Επίσης, εξέφραζε και τις απόψεις της για το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση.
Αυτό βέβαια δεν άρεσε στους Ταλιμπάν που τη βρήκαν, μετά από κάποιες συνεντεύξεις που είχε δώσει για τα δικαιώματα των κοριτσιών.
Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου το 2012 ένας άντρας Ταλιμπάν την πυροβόλησε στο κεφάλι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Νοσηλεύθηκε αρχικά σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία. Η ιστορία της είχε συνεπάρει και είχε συγκινήσει όλο τον κόσμο και έτσι είχαν γίνει προσφορές από πολλά νοσοκομεία για νοσηλεία δωρεάν.
Πλέον, η Μαλάμα Γιουσαφζάι, στα 25της, είναι το νέο και τελευταίο χρονικά “αστέρι” στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue. Πρόσφατη πτυχιούχος και εκκολαπτόμενη τηλεοπτική παραγωγός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μίλησε για τον ακτιβισμό του Twitter αλλά και τη νέα της συνεργασία με την AppleTV+.
«Γνωρίζω τη δύναμη που ένα μικρό κορίτσι κουβαλάει στην καρδιά του», είπε η κάτοχος του βραβείου νόμπελ Ειρήνης μόλις στα 17 της.
Η συνέντευξή της στη Vogue, περιλαμβάνει παράλληλα και δηλώσεις από ανθρώπους που έχουν μιλήσει για την ίδια, όπως η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα που την την χαρακτήρισε «πραγματικά εξαιρετική» ή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ που είπε στη Vogue: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια σαν αυτή».
Η Μαλάμα Γιουσαφζάι μίλησε για τη θρησκεία της και περιέγραψε τη μαντίλα ως πολιτιστικό σύμβολο για τους Παστούν ή τα κορίτσια του Πακιστάν: «Τα μουσουλμανικά κορίτσια ή τα κορίτσια Παστούν ή του Πακιστάν όταν ακολουθούμε το παραδοσιακό μας φόρεμα, θεωρούμε ότι είμαστε καταπιεσμένες ή χωρίς δική μας φωνή ή ζούμε υπό την πατριαρχία. Θέλω να πω σε όλες ότι μπορείτε να έχετε τη δική σας φωνή μέσα στον πολιτισμό σας και ότι μπορείτε να έχετε ισότητα στον πολιτισμό σας».
Στο Instagram, η Μαλάμα Γιουσαφζάι είπε ότι ήταν «ενθουσιασμένη και ταπεινή» για να είναι στο εξώφυλλο του περιοδικού, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι κάθε κορίτσι που βλέπει αυτό το εξώφυλλο θα γνωρίζει ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».
Σε ένα άλλο μέρος της συνέντευξής της καταθέτει τις απόψεις της για την κατάσταση του ακτιβισμού και της πολιτικής σήμερα, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε συσχετίσει τον ακτιβισμό με tweets. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Επειδή, το Twitter είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος».
Δίνοντας λεπτομέρειες για τον χρόνο σπουδών της στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι «τελικά πήρε λίγο χρόνο στον εαυτό μου». Πρόσθεσε ότι ήταν «ενθουσιασμένη κυριολεκτικά για τα πάντα». Ήταν ενθουσιασμένη για το φαγητό στα McDonald’s έως το παιχνίδι πόκερ με φίλους. «Απόλαυσα κάθε στιγμή γιατί δεν το είχα ξαναζήσει. Ποτέ δεν ήμουν στην παρέα των ανθρώπων της ηλικίας μου, επειδή ανάρρωνα από το περιστατικό (με τον πυροβολισμό από τους ταλιμπάν), ταξίδευα σε όλο τον κόσμο, δημοσίευσα ένα βιβλίο και έκανα ένα ντοκιμαντέρ. Συνέβησαν τόσα πολλά πράγματα».