Κυριακή Πεντηκοστής: Την ημέρα της Πεντηκοστής δεν γεννήθηκε απλώς ο θεσμός της Εκκλησίας. Εξασφαλίστηκε η συνεχής παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Πεντηκοστή σημαίνει ζωή και πιο συγκεκριμένα η ζωή της Εκκλησίας ως ασταμάτητη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Η Πεντηκοστή δεν αποτελεί απλώς μια γιορτή. Αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Δηλαδή, την απαρχή της εκκλησίας.
Εὐλογητὸς εἶ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους, τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, καὶ δι’ αὐτῶν, τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας· φιλάνθρωπε, δόξα σοι.
Θείας έτυχες, ιερατείας, νεύσει κρείττονι εκλελεγμένος, ως θεράπων της Τριάδος επάξιος- συ γαρ των έργων εκλάμπων ταις χάρισι, την Εκκλησίαν εστήριξας θαύμασι. Τύχων Όσιε, Χριστών τον θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
– Κυριακή της Πεντηκοστής
– Άγιος Τύχων ο Θαυματουργός επίσκοπος
– Άγιος Μάρκος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απολλωνιάδος
– Άγιοι Πέντε Μάρτυρες οι εν Νικομήδεια
– Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες οι Ρωμαίοι
– Άγιος Μνημόνιος επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου
– Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου
– Σύναξη της Θεοτόκου «εν Διακοναίς»
– Άγιος Ελάππας
– Τίχων
– Τύχων
Ο Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής της Ιεράς Νήσου Πάτμου αναφέρει πως ο πειρασμός είναι πολυπράγμων και μπορεί να δημιουργήσει εξωτερικούς πολέμους, που οδηγούν σε ναυάγια. Με τα λόγια του θέλει να προστατέψει και να επιστήσει την προσοχή των πιστών ως προς τον πειρασμό. Αναλυτικά:
«Ὁ πειρασμὸς ἀδημονεῖ, στενοχωρεῖται καὶ δημιουργεῖ ἐξωτερικοὺς πολέμους. Ξέρει τόσες τέχνες… σέρνει τὸν ἄνθρωπο σὲ ἀμφιβολία. Γι᾿ αὐτὸ ἔχουμε πολλὰ ναυάγια».