Τρομακτική έκρηξη στην Κύπρο: Ένα αντίστοιχο γεγονός με αυτός της έκρηξης της Κύπρου συνέβη πριν από περίπου εννέα χρόνια. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στις 11 Ιουλίου. Ήταν μία έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
Τρομακτική έκρηξη στην Κύπρο – Αληθινή ιστορία: Φύλαξη υλικού σε ναυτική βάση
Επρόκειτο για ένα γεγονός με τεράστια επίδραση στη μετέπειτα ζωή της Κύπρου. Μια έκρηξη που ταρακούνησε οικονομικά, πολιτικά και συναισθηματικά ολόκληρο το νησί. Μια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους. Όλα ξεκίνησαν κάτι παραπάνω από δυο χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2009. Τότε, που το πλοίο Monchegorsk, που μετέφερε πολεμοφόδια από το Ιράν στην Συρία, κατασχέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Έπειτα από μαραθώνιες κυβερνητικές συσκέψεις, αποφασίστηκε τα εμπορευματοκιβώτια να μεταφερθούν και να φυλαχθούν στην ναυτική βάση στο Μαρί. Πράγματι, έτσι έγινε: ανάμεσα στις 6 και τις 12 Μαρτίου του 2009. Το φορτίο -που συνολικά ζύγιζε 1400 με 1500 τόνους- μεταφέρθηκε στην Ναυτική Βάση στο Μαρί. Εκεί κτίστηκε τσιμεντένια βάση για να μην υποχωρήσει το έδαφος από το βάρος του φορτίου. Όλοι πίστευαν ότι αυτό θα αρκούσε.
Από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2011, το υλικό φυλασσόταν στην ναυτική βάση χωρίς να έχει συμβεί κάτι που θα μπορούσε να ανησυχήσει τους επιτελείς. Στις 28 Μαΐου 2011 ωστόσο, οι πρώτοι επίσημοι προβληματισμοί άρχισαν να εκδηλώνονται: ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αμύνης μέσω της οποίας τον ενημέρωνε για τους κινδύνους από την υπερβολική έκθεση των εν λόγω υλικών στον ήλιο.
Τρομακτική έκρηξη στην Κύπρο – Αληθινή ιστορία: Ενεργοποίηση στρατιωτικού μηχανισμού Κύπρου
Στις 4 Ιουλίου οι φόβοι επιβεβαιώθηκε ότι ήταν εύλογοι και απολύτως δικαιολογημένοι: όπως ανακαλύφθηκε, ένα από τα εμπορευματοκιβώτια είχε παραμορφωθεί, και έτσι μια ομάδα ειδικών συστάθηκε για τη διαχείριση του ζητήματος. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν ότι τα παραμορφωμένα κιβώτια θα καταβρέχονται με θαλασσινό νερό. Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου, εργαζόμενοι στο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο παρατήρησαν «μερικά φώτα στον ουρανό». Τα φώτα προέρχονταν από την μεριά της ναυτικής βάσης και αμέσως ήχησε συναγερμός.
Ένα μεγάλο κομμάτι του στρατιωτικού μηχανισμού της Κύπρου ενεργοποιήθηκε, ο Διοικητής του Ναυτικού έφτασε στην ναυτική βάση ζητώντας τη συνδρομή ελικοπτέρων για βοήθεια στην κατάσβεση της φωτιάς. Όμως ήταν πολύ αργά. Λίγο πριν τις 6 το πρωί, μια μεγάλη έκρηξη προκάλεσε ωστικό κύμα με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62! Ένα κομμάτι του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού του Βασιλικού καταστράφηκε, ενώ τα γύρω χωριά και ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Λεμεσού έγιναν κυριολεκτικά κομμάτια.
Όπως αναμενόταν, μια μέρα μετά το γεγονός οι παραιτήσεις έπεσαν βροχή: ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης έδωσαν την παραίτησή τους αλλά για την κοινή γνώμη αυτό δεν ήταν αρκετό. Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και μαζικά οι πολίτες της Κύπρου ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.
Τρομακτική έκρηξη στην Κύπρο – Αληθινή ιστορία: Τι έγινε τον Ιούλιο του 2013
Ο τότε Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, με το δικαστήριο να δηλώνει πως «έκλεισε τα μάτια του στον κίνδυνο» αναφορικά με την φύλαξη εκρηκτικών. Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Από την άλλη, ο τότε αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης καταδικάστηκε στην Ελλάδα για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε εφτά χρόνια φυλάκιση, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικά μέτρα.
Πριν από λίγες μέρες ο πατέρας ενός πυροσβέστη που πέθανε την ώρα του καθήκοντος στη ναυτική βάση δημοσίευσε δυο συγκλονιστικά βίντεο. Ένα λίγο πριν τη στιγμή της φονικής έκρηξης.
Και ένα αμέσως μετά…
Για την κοινωνία της Κύπρου, το συλλογικό τραύμα υπήρξε ανεπούλωτο. Μάλιστα, τα γεγονότα της Βηρυτού είναι δεδομένο πως αναθερμαίνουν μια ανάμνηση που μοιάζει αμφίβολο πως θα καταφέρει να σβήσει ολοκληρωτικά…