Christian Dior: Ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας γεννήθηκε στη Νορμανδία. Η γέννησή του έλαβε χώρα το 1905. Ο ίδιος υπήρξε ο πιο μικρός από τα πέντε παιδιά των γονέων του. Μάλιστα, ο πατέρας του ήταν πλούσιος παραγωγός λιπασμάτων. Όταν ήταν πέντε χρονών, η οικογένειά του αποφάσισε να μετακομίσει στη γαλλική πρωτεύουσα. Τότε, ήταν που όλα άλλαξαν στη ζωή του.
Παρόλο που αρχικά ο Christian Dior θέλησε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, τελικά δεν έφερε αντίρρηση στους γονείς του, που ήθελαν να γίνει διπλωμάτης. Έτσι, σπούδασε στο École des Sciences Politiques. Το 1928 όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του και λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση από τον πατέρα του, άνοιξε μια μικρή γκαλερί στο Παρίσι, όπου πουλούσε πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαξ Ζακόμπ.
Όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όταν ο πατέρας του χρεοκόπησε και η μητέρα του απεβίωσε, ο Κριστιάν αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στη γκαλερί. Η πορεία του στο χώρο της μόδας άρχισε να γράφεται τη δεκαετία του 1930, όταν αποφάσισε μετά από παρότρυνση φίλου του να πουλήσει τα σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Μάλιστα, κάποια από τα σχέδια του, τα αγόρασε ο οίκος καπέλων Agnes. Αμέσως μετά τον πόλεμο, άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, στην οδό 30 Avenue Montaigne.
Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται το Φεβρουάριο του 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες και 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, φέρνει την επανάσταση στη μόδα και χαρακτηρίζεται ως το ‘New Look’. Οι γυναίκες αρχίζουν σιγά σιγά να απελευθερώνονται, να αλλάζουν το στυλ τους και ο Christian Dior είναι αυτός που μυεί τους Γάλλους στην υψηλή ραπτική.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γνωστός σχεδιαστής μόδας πίστευε πολύ στις προλήψεις και το κακό μάτι. Σε καμία κολεξιόν, δεν έλειπε ένα παλτό που έφερε το όνομα του τόπου γέννησής του Granville για καλή τύχη. Επιπλέον, τουλάχιστον ένα μοντέλο θα κρατούσε στην πασαρέλα ένα μπουκέτο με τα αγαπημένα του λουλούδια, που δεν ήταν άλλα από τα κρίνα. Μάλιστα, ποτέ δεν ξεκινούσε μια επίδειξη, εάν δεν είχε πρώτα συμβουλευτεί τα ταρώ.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία του μπόρεσε να σταθεί οικονομικά για τον εξής απλό λόγο. Ο ίδιος έραβε ρούχα για τις συζύγους των Ναζί και τους δωσίλογους Γάλλους, αν και δεν υπήρξε ποτέ υποστηρικτής τους. Απλώς, μόνο εκείνοι είχαν την οικονομική άνεση εκείνη την εποχή να εμπλουτίσουν την γκαρνταρόμπα τους. Το ίδιο έκαναν ακριβώς και άλλοι γνωστοί οίκοι, όπως της Νίνα Ρίτσι.
Ο Christian Dior έφυγε ανεπάντεχα από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 52 ετών. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πάνω από 2.500 άτομα. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον περίεργο θάνατό του. Η εκδοχή που υπερίσχυσε των άλλων, είναι ότι έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που χαλάρωνε σε σπα στο Μοντεκατίνι της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, ένα ψαροκόκκαλο του έφραξε τον λαιμό.
Το περιοδικό «Times» έγραψε ότι έφυγε από καρδιακή προσβολή έπειτα από μια χαμένη παρτίδα στα χαρτιά. Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή του Γάλλου αριστοκράτη και κοσμικού Baron de Redé που στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι η καρδιακή προσβολή επήλθε από μια μακρά σεξουαλική συνεύρεση.
Μέχρι και σήμερα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απεβίωσε ο Κριστιάν Ντιορ έχουν κρατηθεί μυστικές.
Μετά τον θάνατό του σε μια προσπάθεια να μην υποβαθμιστεί ο οίκος, ο συνεργάτης του Dior, Jacques Rouet έκανε τον 21χρονο τότε Yves Saint-Laurent καλλιτεχνικό διευθυντή. Και από τότε η πορεία του YSL είναι πλέον γνωστή σε όλους μας.