Διάρκεια εγκλεισμού: Καραντίνα δύο εβδομάδων και πλέον απαγόρευση της άσκοπης μετακίνησης. Μπορεί να παρθούν και άλλα μέτρα για την πανδημία, αλλά αυτό θα γίνει μετέπειτα. Μπορεί να μην αποτελεί κάτι το ευχάριστο να βρίσκεσαι συνέχεια μέσα σε τέσσερις τοίχους. Όμως, αποτελεί τη μόνη διέξοδο. Μία διέξοδος, η οποία θα βοηθήσει να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός και μετέπειτα να σταματήσει να υπάρχει η πανδημία.
Διάρκεια εγκλεισμού: Μήνυμα αισιοδοξίας
Μια νότα αισιοδοξίας για την καραντίνα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι πρώτοι που το περνάμε. Οι Κινέζοι μπήκαν πρώτοι στη διαδικασία. Μάλιστα, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, φαίνεται να είναι κοντά στην έξοδο την καραντίνα και κατ’ επέκταση από τα σπίτια τους.
Ένα αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από την Κίνα αναφορικά με το πόσο μπορεί να χρειαστεί να κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε (και συνεχίζει να επιβάλλει) η ελληνική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι πολίτες θα τα τηρήσουν χωρίς τις όποιες παρασπονδίες καταγράφονται.
Διάρκεια εγκλεισμού: Το ειδικό γράφημα
Το παρακάτω ειδικό γράφημα δείχνει το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Hubei. Δηλαδή, στην περιοχή των 60 εκατομμυρίων κατοίκων από όπου ξεκίνησε ο ιός, από τις 23 Ιανουαρίου, οπότε και επιβλήθηκε απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας.
Εκεί, εντός δύο εβδομάδων οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στις εργασίες τους. Εντός περίπου πέντε εβδομάδων, η πανδημία ήταν υπό πλήρη έλεγχο. Εντός επτά εβδομάδων, οι νέες διαγνώσεις ασθενών ήταν ελάχιστες. Και αυτό στην περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο στην Κίνα.
Διάρκεια εγκλεισμού: Πολύ αυστηρά μέτρα
Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των μέτρων στην Hubei ήταν ιδιαίτερα αυστηρή. Ένας μόνο από κάθε νοικοκυριό επιτρεπόταν να βγει από το σπίτι, κάθε τρεις ημέρες για να αγοράσει τρόφιμα. Αντίθετα, στην Ευρώπη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Ιταλία και Γαλλία τα μέτρα δεν είναι μέχρι στιγμής τόσο αυστηρά. Και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο χρόνος για τον έλεγχο της πανδημίας θα αποδειχθεί μεγαλύτερος. Το πόσο κανείς δεν μπορεί να το ξέρει.