Κορωνοϊός στην Ιταλία: Οι νεκροί στην Ιταλία από τον Κορωνοϊό έχουν φτάσει τους τέσσερις. Αυτό, διότι ένας άνδρας 84 ετών κατέληξε, όπως και άλλοι τρεις νωρίτερα. Όλοι τους ήταν ηλικιωμένοι, ενώ αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Από εκεί και πέρα, τα κρούσματα στην Ιταλία έχουν φτάσει τα 203 τον αριθμό.
Μάλιστα, τα 180 από αυτά βρίσκονται στην περιοχή της Λομβαρδίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του Κορωνοϊού έχουν εφτάσει τα 78.000 σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να φτάσει σύντομα σε κρίσιμη καμπή.
Κορωνοϊός στην Ιταλία: Βίντεο από σούπερ μάρκετ της Ιταλίας, τα οποία έχουν άδεια ράφια
Stunned by Europe’s biggest surge of the #coronavirus, Italy appears to be operating in near panic mode.
Grocery store shelves in Milan are empty. More @business: https://t.co/zkk4kNjYI7 #Covid_19 #COVID19italia pic.twitter.com/qjPPs9KTa5
Advertisement
— QuickTake by Bloomberg (@QuickTake) February 24, 2020
Advertisement
Κορωνοϊός στην Ιταλία- Βάλτερ Ριτσιάρντι: «Η Ιταλία έσφαλε»
«Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα», λέει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα», δήλωσε ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών. «Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα», συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι.
Θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κορωνοϊού. Σημειώνεται, τέλος, ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ στην Ιταλία η αναστολή των σχολικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε πριν από δυο ημέρες.
Κορωνοϊός στην Ιταλία: Δεν βρέθηκε ο πρώτος άνθρωπος που νόσησε
Oι ιταλικές αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», δηλαδή ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος, επομένως δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς η πορεία της ασθένειας. Ο «Covid 19» στιγματίζει τη βόρεια Ιταλία με τους πολίτες να τρέχουν στα σούπερ μάρκετ θυμίζουν σκηνές πολέμου.
Σε πολλά καταστήματα μάλιστα, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, έμπαιναν ανά ομάδες των 40 ατόμων για να μην προκληθεί πανικός. Στη Ρώμη, οι οδηγοί ταξί έξω από το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο διστάζουν να παραλάβουν επιβάτες από την Ασία ενώ μία Κινέζα στο Τορίνο δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση επειδή απλά ήταν Κινέζα.
Shelves stripped as #coronavirus panic sets in in #Milan #Italy #COVID19 #COVID19italia pic.twitter.com/CaIMaNzh9u
Advertisement
— Silver Report Uncut™ 🇺🇸 (@silver_report) February 23, 2020
Κορωνοϊός στην Ιταλία – Νίκος Σάκκαρης: «”Κόκκινη” μια περιοχή με 50.000 κατοίκους»
Την κατάσταση που επικρατεί στο Μιλάνο μετά τα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, η οποία μετράει ήδη τέσσερις νεκρούς, περιέγραψε, ο Έλληνας πρόξενος στην πόλη Νίκος Σάκκαρης.
«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: “κίτρινο” το Μιλάνο και “κόκκινη” μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπεί ούτε να βγεί από τα χωριά αυτά» είπε ο κ. Σάκκαρης στους Γιάννη Μακρυγιάννη και Μάκη Πολλάτο.
🦠This is a supermarket in Milan. Sunday, February 23rd, 7:30pm. Hard to explain #coronavirus #CoronavirusOutbreak #coronavirusitalIa #coronaviruslombardia pic.twitter.com/JfgeXg4gl8
— LorenzoDeVidovich (@ldv_ldv) February 23, 2020
Κορωνοϊός στην Ιταλία – Νίκος Σάκκαρης: «Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα στο Μιλάνο»
Όσον αφορά την καθημερινότητα στο Μιλάνο ο Έλληνας πρόξενος είπε ότι «τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο».
Ερωτηθείς για τυχόν σκηνές πανικού από κατοίκους της πόλης, ο κ. Σάκκαρης απάντησε ότι «εχθές (σ.σ Κυριακή) έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. Πανικός, όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει ακόμα. Σήμερα, όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει πανικός».
«Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, καταστήματα. Οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς» συνέχισε την περιγραφή της κατάστασης.
Ο Έλληνας πρόξενος μίλησε και για τους μαθητές ελληνικών σχολείων στην περιοχή του Μιλάνου. «Πολλά παιδιά έφυγαν το Σάββατο και την Κυριακή, ένα σχολείο έφυγε από το Σάββατο γιατί είχαμε έγκαιρη πληροφόρηση. Υπάρχουν άλλα δύο σχολεία εδώ, τα είδα τα παιδιά πριν από μίση ώρα (σ.σ. στις 7 το πρωί της Δευτέρας) είναι καλά τα παιδιά, είναι σε περιοχή που δεν υπάρχει κρούσμα, θα προσπαθήσουμε να φύγουν σήμερα» είπε ο κ. Σάκκαρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «μαζί με τους καθηγητές πρόκειται για 30-32 άτομα και από τα δύο σχολεία ενώ γύρω στα 25 ήταν τα παιδιά και οι καθηγητές που επέστρεψαν. Θα επιστρέψουν με έκτακτες πτήσεις, αυτά τα παιδιά είναι μακριά από την επικίνδυνη ζώνη».
Όσον αφορά τη γενικότερη αντίδραση των Ιταλών ο Νίκος Σάκκαρης είπε ότι «”έχασαν τη μπάλα”, δεν μπορούν να βρίσκουν τον ασθενή «μηδέν». Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους».
Κορωνοϊός στην Ιταλία – Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί: «Δεν έχει νόημα, το κλείσιμο των συνόρων»
Ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού. «Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα», δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.
Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία -στην ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο- αυξήθηκαν το Σάββατο σε τουλάχιστον 150, ενώ καταγράφηκαν και τέσσερις θάνατοι, οδηγώντας την κυβέρνηση της Ρώμης να αποκλείσει τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στον βορρά, της Λομβαρδίας και του Βένετο.
Κορωνοϊός στην Ιταλία: Οδηγία υπουργείου εξωτερικών Γερμανίας
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με ταξιδιωτική του οδηγία, συμβουλεύει τους Γερμανούς οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονταν στην Ιταλία και ειδικά σε περιοχές που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό. Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.