Χώρες χωρίς lockdown: Μπορεί η πανδημία να σαρώνει σε όλο τον κόσμο με την Ευρώπη να έχει την πρωτοκαθεδρία στα κρούσματα, υπάρχουν ωστόσο τρεις χώρες που δεν χρειάστηκε να επιβάλουν lockdown.
Χώρες χωρίς lockdown: Έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας
Τρεις σκανδιναβικές χώρες κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αντίθεση με τη Σουηδία που υποτίμησε αρχικά τον κορονοϊό και πλήρωσε το τίμημα, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ημερήσια θνησιμότητα σε ποσοστό χαμηλότερο του 0,0001%, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του John Hopkin. Δεν μπήκαν ποτέ σε lockdown και εφάρμοσαν μερικούς από τους πιο χαλαρούς συνδυασμούς περιορισμών.
Η Φινλανδία
Τους τελευταίους μήνες, η Φινλανδία είχε το χαμηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη και κατάφερε να τα συγκρατήσει με τους πιο χαλαρούς περιορισμούς στην Ευρώπη. Η κυκλοφορία δεν περιορίστηκε και η μάσκα δεν έγινε υποχρεωτική. Όσοι έπρεπε να πάνε στη δουλειά τους ή σχολείο,απλά το έκαναν.
Ο ημερήσιος όγκος των τεστ τετραπλασιάστηκε και από 2.900 δείγματα που λαμβάνονταν τον Μάιο, έφτασαν 11.300 τον Αύγουστο. Στα τέλη του Νοέμβρη, ο αριθμός αυτός ανέβηκε στα 23.000 τεστ την ημέρα. Παράλληλα, ο περιορισμός των διεθνών ταξιδιών για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού ήρθε να συμπληρώσει την επιτυχία της Φινλανδίας και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες!
Επιπλέον, η κυβέρνηση πρόσφερε οικονομική υποστήριξη για το χαμένο εισόδημα στους πολίτες που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, ώστε να μείνουν στο σπίτι.
Χώρες χωρίς lockdown: Ο τρόπος της Νορβηγίας
Η Νορβηγία από την άλλη, εστίασε στον εντοπισμό των πιο ευάλωτων πολιτών. Στο πρώτο κύμα του ιού, το lockdown που εφάρμοσε ήταν το αυστηρότερο στη Σκανδιναβία. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας μπόρεσε να παράσχει μια μεγάλη οικονομική έκπτωση, για να μειώσει τις επιδράσεις στα «πορτοφόλια» των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση όμως βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση ψυχικής υγείας και έτσι τροποποίησαν τους περιορισμούς.
Στα τέλη του καλοκαιριού, οι αρχές διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων Covid-19 που αναφέρθηκαν τον Ιούλιο, ήταν Νορβηγοί. Που σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων ήταν αλλοδαποί. Έδωσε λοιπόν 770.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης Covid-19 για τον πληθυσμό των μεταναστών που ζουν εκεί.
Στη Δανία
Η αμοιβαία εμπιστοσύνη άναμεσα στους πολίτες και την κυβέρνηση ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της Δανίας. Υπάρχουν δύο παράγοντες που καθορίζουν το πως θα συμπεριφερθούν οι άνθρωποι για να αποφύγουν τη μόλυνση. Ο πρώτος είναι αν ανησυχούν μήπως μολυνθούν. Ο δεύτερος παράγοντας είναι αν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να αποτρέψουν τη διάδοση της νόσου και αυτό εξαρτάται καθαρά από την επικοινωνία από τις αρχές υγείας και τους πολιτικούς.
Σημαντικό είναι να υπάρχουν κοινωνικές αποστάσεις κι όχι ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της δανέζικης αρχής υγείας, Σόρεν Μπρόστρομ.