Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την νέα μετάλλαξη «Καμερούν» που ανιχνεύθηκε στη Γαλλία

20:11
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε επιβάτη που ταξίδεψε από το Καμερούν στη νότια Γαλλία.

Η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 12 άτομα από την κοινότητα Φορκαλκιέ, στον γαλλικό νομό Αλπ Ντε Οτ Προβάνς στην περιφέρεια Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής.

Advertisement

«Στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις (σ.σ. γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 46 την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει 37!) και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος», είπε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως έγινε γνωστό, ο άνθρωπος που ταξίδεψε από το Καμερούν στη νότια Γαλλία, έχει κολλήσει με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού 12 άτομα.

Advertisement

Οι αρχικές μελέτες αναφέρουν πως τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης έδειξαν «άτυπους συνδυασμούς μεταλλάξεων».

Advertisement

Η νέα μετάλλαξη έχει την προσωρινή ονομασία B.1.640.2 ή IHU, από το ερευνητικό κέντρο IHU – Méditerranée Infection στη Μασσαλία που την εντόπισε.

Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη από το Καμερούν που ανιχνεύθηκε στη Γαλλία

Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα για τη μετάλλαξη από το Καμερούν, που ανιχνεύθηκε στη νότια Γαλλία, συνοψίζει σε ανάρτηση του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Όπως παρατηρεί, πρόσφατες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά, που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Advertisement

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση. Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή “IHU”, παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία στοχεύουν τα εμβόλια.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε, είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Πρόκειται για έναν άνδρα, εμβολιασμένο, που έκανε τεστ κάπου στα μέσα Νοεμβρίου, την επόμενη ημέρα αφότου είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα.

Η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 9/12/2021 και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις. Η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα και την συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή. Και τα 12 δείγματα είχαν συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Advertisement

Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι «αυτό που βλέπουμε εδώ όμως, είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών. Επίσης το πώς μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενες μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό, και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα».

Καταλήγει ότι «οι παραλλαγές του κορωνοϊού δημιουργούν σε όλους μια μόνιμη ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο της μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια. Το σημαντικό όμως είναι να μένουμε έγκυρα ενημερωμένοι. Κυρίως όμως να μην απαξιώνουμε τα στοιχεία που έχουμε ήδη για την προστασία από τα εμβόλια, που πιστοποιούν την αξία του εμβολιασμού έναντι όσων παραλλαγών χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ως τώρα».

TAGS:
Advertisement