Μπορεί ο μηνιαίος μισθός να διαφέρει κατά πολύ από χώρα σε χώρα, όμως η επιστήμη δείχνει πως οι ανάγκες είναι ίδιες για όλους.
Κι όμως ένα ποσό, όχι ιδιαίτερα υψηλό, μπορεί να σε κάνει να αναλογιστείς τη ζωή σου.
Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Έκφραση που ακούμε συχνά, όσο κι αν οι συζητήσεις καθημερινά περιστρέφονται γύρω από δουλειές και τους μισθούς που τις συνοδεύουν. Υπάρχει τελικά μια μέση λύση; Μήπως η πραγματική ερώτηση θα έπρεπε να ήταν: «Πόσα χρήματα φέρνουν τελικά την ευτυχία;».
Υπό αυτό το πρίσμα, το 2020, μια ομάδα επιστημόνων από τη Μεγάλη Βρετανία προσπάθησε να βρει την απάντηση. Έτσι, συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τον Δείκτη Happy Planet Index. Ο σκοπός ήταν να καθορίσει τον ετήσιο μισθό που θα επέτρεπε σε ένα άτομο να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή (η μελέτη βασίζεται στην Αγγλία, αλλά μπορούμε εύκολα να πάρουμε μια ιδέα).
Η απάντηση ήταν 33.864 λίρες, δηλαδή περίπου 39.000 ευρώ ετησίως. Ή αλλιώς ένας μισθός κοντά στις 3.000 ευρώ τον μήνα. Αυτό μπορεί να μην έχει σχέση με την ιδέα που έχουμε για τον πλούτο, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια δίκαιη βάση.
Κατά καιρούς, η επιστήμη έχει επιχειρήσει να διερευνήσει τις έννοιες της ευτυχίας και του χρήματος, καταλήγοντας σε κάποια αμφιλεγόμενα δεδομένα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology Today έδειξε ότι τα παιδιά πλούσιων γονέων διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, διατροφικών διαταραχών και κατάχρησης ουσιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο γινόμαστε πλουσιότεροι, μπορεί να γινόμαστε λιγότερο ηθικοί και λιγότερο ευαίσθητοι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πολλά χρήματα δίνουν μια αίσθηση ελευθερίας και αδιαφορίας για τα προβλήματα και τα συναισθήματα των άλλων.
Αντίθετα, ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα διαβάζουν καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου και έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Ας βγάλει λοιπόν ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.