Επανήλθαν στη ζωή μαθητές από τη Δανία, οι οποίοι έμειναν για τουλάχιστον δύο ώρες στα παγωμένα νερά ενός φιορδ, με την καρδιά τους να σταματά να χτυπά.
Πιο συγκεκριμένα, το 2011, στη Δανία, μία σχολική εκδρομή παρ’ολίγον να μετατραπεί σε τραγωδία.
Η Katrine και άλλοι 12 συμμαθητές της είχαν πάει εκδρομή με το σχολείο.
Η ίδια κατάφερε να κολυμπήσει έως την ακτή έως ότου τη βρήκε ένας άνθρωπος που κατέφθασε σε βοήθεια.
Ο Κάσπερ, όμως, ήταν ένα από τα επτά παιδιά που έμειναν για ώρα στην παγωμένη θάλασσα, εκατοντάδες μέτρα από τη στεριά, με τη θερμοκρασία του νερού στους 2 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να σταματήσει η καρδιά τους.
Για πάνω από δύο ώρες, έως ότου φτάσει από αέρος βοήθεια, τα παιδιά ήταν «νεκρά». «Ήταν παγωμένα. Κι όταν είναι κανείς τόσο παγωμένος όσο ήταν εκείνα τα παιδιά, ξέρουμε πως μπορούμε να τον επαναφέρουμε. Είναι νεκρά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Έχουν άλλη μία ευκαιρία» αναφέρει ο δρ. Michael Jaeger Wansche.
Η ακραία υποθερμία που είχε γίνει ο λόγος να σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς των παιδιών, ήταν αυτή που επιβράδυνε και το μεταβολισμό τους. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα ζωτικά τους όργανα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, όταν η θερμοκρασία σώματός τους ανέβει.
«Εκείνη τη στιγμή στόχος μας ήταν να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία αίματος κατά έναν βαθμό το δεκάλεπτο», επισημαίνει ο δρ. Michael Jaeger Wansche. Και πράγματι, μέσα σε έξι ώρες από το ατύχημα, οι καρδιές των παιδιών άρχισαν να χτυπούν ξανά.
Όμως, η περιπέτεια δεν είχε τελειώσει. «Ο βασικός στόχος από εκείνη τη στιγμή και μετά ήταν ο εγκέφαλος» προσθέτει ο dr.Wansche, διότι η υποξία μπορεί να προκαλέσει το θάνατο δύο εκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων το λεπτό.
Κανείς δεν ήξερε ή μπορούσε να προβλέψει αν θα υπήρχε εγκεφαλική βλάβη και σε τι ποσοστό. Ωστόσο, οι νεαροί μαθητές, λίγες μέρες μετά, ξύπνησαν από το κώμα και κόντρα στις πιθανότητες, χωρίς εγκεφαλικές επιπλοκές.
«Ήταν απίστευτο. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων υποθερμίας που κατάφεραν να επανέλθουν», συμπλήρωσε ο δρ.Wansche.
Οκτώ χρόνια μετά, δύο από τους μαθητές επέστρεψαν στη λίμνη και μίλησαν στην κάμερα του BBC για την εμπειρία τους.