Καλοκαίρι με χιόνια: Τέσσερις εποχές σημαντικές για τη φύση και την ισορροπία της. Κάθε εποχή προσφέρει στη σωστή λειτουργία του πλανήτη. Ωστόσο, υπήρξε μία χρονιά που αυτός ο κύκλος δεν είχε ομαλή εξέλιξη. Ήταν η χρονιά του 1816. Εκείνη τη χρονιά, το καλοκαίρι δεν ήρθε ποτέ.
Το καλοκαίρι με χιόνια ήρθε λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ταμπόρα. Αυτό το γεγονός έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1816. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, ενώ ημερολογιακά ο πλανήτης βρισκόταν στην άνοιξη. Οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές. Ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη για περισσότερα από 1500 χρόνια.
Περισσότερο επλήγησαν η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Εξαιτίας των χιονοπτώσεων και του παγετού, οι καλλιέργειες σε αυτές τις περιοχές καταστράφηκαν. Οι αγρότες αναγκάστηκαν να σφάξουν τα ζώα τους, λόγω έλλειψης τροφής. Λιμοί και επιδημίες έπληξαν επίσης την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το καλοκαίρι με χιόνια ήταν γεγονός και όχι μια απλή εκτίμηση.
Στην Ιρλανδία σημειώθηκαν βροχές για 153 ημέρες από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο και μάλιστα οι 142 από αυτές ήταν καταρρακτώδεις. Από εκεί και πέρα η μέση θερμοκρασία στην Αγγλία ήταν οι 13,3 βαθμοί Κελσίου. Ιστορικά ήταν το τρίτο πιο ψυχρό καλοκαίρι από το 1659. Στη Γαλλία και την Αυστρία 200.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο. Τα αίτια ήταν η πείνα και οι αρρώστιες. Επίσης, οι πάγοι της Αρκτικής γιγαντώθηκαν, ενώ το καλοκαίρι της Ουκρανίας ήταν ζεστό.
Το καλοκαίρι με χιόνια ήταν ψυχρό και για την Ελλάδα. Αυτό, διότι η θερμοκρασία της χώρας βρισκόταν στους 0 βαθμούς Κελσίου. Στις 8 Ιουνίου χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Νέα Υόρκη. Οι καταστροφές επεκτάθηκαν και σε μεγάλες πλημμύρες, οι οποίες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.