Μεγάλη ημέρα η σημερινή για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και για τους πανταχού πιστούς της. Σήμερα (Τετάρτη, 10/04), τιμάται ο Άγιος Γρηγόριος, ο οποίος γεννήθηκε το 1745 στην Δημητσάνα.
Γονείς του Αγίου Γρηγορίου υπήρξαν ο Ιωάννης και η Ασημίνα. Ο Άγιος φοίτησε το 1767 στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, ενώ αργότερα παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίες. Μετά την περίοδο των σπουδών του πήγε στη μονή Μεταμορφώσες, οι οποίες εδρεύαν στις Στροφάδες νήσους. Μάλιστα, εκεί έγινε μοναχός και έλαβε το όνομα Γρηγόριος.
Ακολούθησε η χειροτόνηση από τον Μητροπολίτη Σμύρνης, Προκόπιου, ο οποίος τον έχρισε αρχιδιάκονό του, ενώ αργότερα χειροτονήθηκε ως πρεσβύτερος. Έπειτα, γύρισε στη Δημητσάνα, όπου φρόντισε για να στεγαστούν άποροι φοιτητές.
Ο Άγιος Γρηγόριος υπήρξε επίσης μυημένος της Φιλικής εταιρίας στο Άγιο Όρος. Το 1785 εκλέχθηκε ως Οικουμενικός Πατριάρχης, παραμένοντας στον θρόνο τους έως το 1798, καθώς σε εκείνο το έτος καθαιρέθηκε από την Πύλη, λόγω αδυναμίας διατήρησης των Χριστιανικών λαών υπό τον Τουρικό ζυγό. Μάλιστα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξοριστεί στο Άγιο Όρος.
Ο μαρτυρικός θάνατος του Αγίου Γρηγορίου
Ο Άγιος Γρηγόριος κρεμάστηκε το 1821 και πιο συγκεκριμένα, την ημέρα του Πάσχα. Ο Άγιος ξυλοκοπήθηκε άγρια, χλευάστηκε, δέχθηκε φτυσίματα και τελικά απαγχονίστηκε, πριν φύγει για να βρεθεί κοντά στον Κύριο.
Απολυτίκιο: Ήχος α’ – Της ερήμου πολίτης
Δημητσάνης τον γόνον βυζαντίου τον πρόεδρον, και της Εκκλησίας απάσης, γέρας θείον και καύχημα. Γρηγόριον τιμήσωμεν πιστοί, ως Μάρτυρα Χριστού πανευκλεή, ίνα λάβωμεν πταισμάτων τον ιλασμόν, παρά Θεού κραυγάζοντες. Δόξα τω δεδωκότι σου ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω εν ευκλεία ουρανών, δοξασαντά σε Άγιε.
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα:
– Αναξιμένης
– Μένης
– Δημοσθένης
– Δήμος
– Διονύσιος
– Νύσης
– Διονύσης
– Νιόνιος
– Διονυσία
– Διονυσούλα
– Νύσα
– Ντένης
– Ντενίζ
– Σίσσυ
– Επαμεινώνδας
– Ετεοκλής
– Ζήνων
– Ηρακλής
– Ηρακλεία
– Ηφαιστίων
– Θεμιστοκλής
– Θέμης
– Θεμιστοκλεία
– Θέμις
– Θέμιδα
– Θεόφραστος
– Θησέας
– Θησεύς
– Ισοκράτης
– Μάξιμος
– Μάξιμη
– Μάξιμα
– Μιλτιάδης
– Μίλτος
– Ξενοφών
– Ξενοφώντας
– Φώντας
– Φόντας
– Φόνης
– Ξενοφωντία
– Ξενοφωντίνα
– Ξενοφούλα
– Ξενοφώντη
– Ξένια
– Όμηρος
– Παρμενίων
– Πελοπίδας
– Περικλής
– Πίνδαρος
– Πολύβιος
– Προμηθέας
– Προμηθεύς
– Σοφοκλής
– Σωκράτης
– Σωκρατίνα
– Σωκρατία
– Τιμόθεος
– Τίμος
– Τιμάς
– Τίμης
– Τιμοθέα
– Τιμοθέη
– Τίμα
– Τίμη
– Θέος
– Θέα
– Θέη
– Φιλοποίμην
– Φίλης
– Φωκίων
– Φώκος