Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στη Νέα Έφεσο το 1756 μ.Χ., ενώ η καταγωγή του πατέρα του ήταν από τη Σάμο. Ο Άγιος παντρεύτηκε, ενώ στη συνέχεια απόκτησε και παιδιά. Το 1798 μ.Χ. αρνήθηκε τον Χριστό για χάρη του Ισλαμισμού. Όμως, μετάνιωσε για αυτή την επιλογή του, αποφάσισε να αποκηρύξει τον Ισλαμισμό και στη συνέχεια να φύγει από την Έφεσο και να εγκατασταθεί στο νησί της Σάμου.
Το χρονικό διάστημα που ο Άγιος βρισκόταν στην Σάμο, οι πιστοί ξεκίνησαν να χτίζουν ναό στην Έφεσο, με τη συγκατάθεση της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια, οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν πως ο ναός των Ορθοδόξων χτίστηκε επάνω στα λείψανα του δολοφονημένου Αγίου Γεωργίου.
Ωστόσο, ο Άγιος Γεώργιος βρέθηκε και οδηγήθηκε παρά τη θέλησή του στην Έφεσο, με τους Τούρκους να του ζητούν να επανενταχθεί στον Ισλαμισμό. Όμως, ο Άγιος μπόρεσε να γυρίσει και πάλι στη Σάμο, πράγμα άσκοπο, καθώς συνελήφθη, καταλήγοντας στη φυλακή. Έπειτα, οι Δημογέροντες της Σάμου κατόρθωσαν να τον ελευθερώσουν.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Έφεσο βρισκόταν σε οριακό σημείο. Στη συνέχεια, ο Άγιος Γεώργιος πήρε μια μεγάλη απόφαση, ίσως και τη μεγαλύτερη της ζωής του. Ο Άγιος επέλεξε και τελικά φανέρωσε την πίστη του στον Ιησού Χριστό, αφού πρώτα φυγάδευσε μακρία από τους Τούρκους την οικογένειά του. Το αποτέλεσμα ήταν να τον αποκεφαλίσουν και το 1801 μ.χ. οι πιστοί να πάρουν το λείψανό του και να το ενταφίασουν στον τάφο του Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου.
Προκαθάρας τοις ρείθροις των δακρύων Γεώργιε, την ψυχήν και το σώμα, εγκρατεύθης πανεύφημε· και πόθω Χριστού πυρποληθείς, εχώρησας γενναίε πεποιθώς, προς αγώνάς τε και άθλους μαρτυρικούς, και νομίμως ενήθλησας. Δόξα τω παράσχοντί σοι ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω αφθαρσία εις αιώνας σε δοξάσαντι.
– Αργυρώ
– Αργυρή
– Αργυρούλα
– Ρούλα