fagita-poy-perisseyoyn-tha-pigainoyn-se-anthropoys-poy-echoyn-anagki-ochi-sta-skoypidia-neos-nomos-stin-italia-61567
12:22

Φαγητά που περισσεύουν θα πηγαίνουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όχι στα σκουπίδια -Νέος νόμος στην Ιταλία

12:22
Νίκη Μουλά

Φρένο στην σπατάλη φαγητού βάζει η Ιταλία, ψηφίζοντας νόμο ώστε το φαγητό που περισσεύει από τις επιχειρήσεις να δωρίζεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και να μην καταλήγει στα σκουπίδια.

Τα οφέλη αυτής της χειρονομίας ήταν τόσα πολλά και μεγάλα, που συσπείρωσαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου βουλευτές από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Advertisement

Φρένο στην σπατάλη φαγητού: Δίνεται κίνητρο στην επιχειρήσεις

Μάλιστα, η γειτονική χώρα, προκειμένου να συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις με τον νόμο, δίνει το κίνητρο των φοροελαφρύνσεων, αντί για την επιβολή προστίμων.

Να σημειωθεί ότι για την ώρα η Ιταλία δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ στη διαχείριση των απορριμμάτων, οπότε με το νέο νομοσχέδιο επιτυγχάνονται η περικοπή κρατικών δαπανών, η «ελάφρυνση» των χωματερών και η καλύτερη σίτιση κοινωνικών ευπαθών ομάδων.

Advertisement

Φρένο στην σπατάλη φαγητού: Πρωτοπόρα η Δανία

Μ’ αυτές τις πρωτοβουλίες, η Ιταλία εντάσσεται στο διεθνές κίνημα εξοικονόμησης φαγητού, που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με πρωτοπόρα τη Δανία, όπου ακόμα και διακεκριμένοι σεφ πειραματίζονται με «αποφάγια» στα πιάτα τους, για να τα απαλλάξουν από το στίγμα, ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να ψωνίζουν από μαγαζιά όπως το WeFood, που πουλάει μόνο περισσεύματα φαγητού.

Advertisement

Φρένο στην σπατάλη φαγητού: Σε σχεδόν άριστη κατάσταση τα “αποφάγια”

Ωστόσο, μήπως η ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων με «αποφάγια», είναι υποτιμητική για τους λιγότερο «προνομιούχους» κατοίκους μιας χώρας; Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης χειρονομίας διευκρινίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια είναι σε άριστη κατάσταση και ότι σε αυτά τα «αποφάγια» δεν βρίσκουμε αλλοιωμένες και ληγμένες τροφές, αλλά προϊόντα με αμελητέα ελαττώματα, για παράδειγμα φρούτα που δεν έχουν τέλειο σχήμα και δεν επιλέγονται στο μανάβικο, κονσέρβες με σκισμένες ετικέτες και ελαφρώς στραπατσαρισμένα κουτιά δημητριακών, που το περιεχόμενό τους είναι 100% βρώσιμο.

Δείτε μια ομιλία Ted για το παγκόσμιο σκάνδαλο της σπατάλης φαγητού:

Advertisement