gallia-den-tha-apodechthei-kamia-praktiki-antitheti-me-to-dikaio-tis-thalassas-kai-kanenan-oikonomiko-ekviasmo-tis-vretanikis-kyvernisis-36133
15:58

Γαλλία: Δεν θα αποδεχθεί «καμία πρακτική αντίθετη με το Δίκαιο της Θάλασσας και κανέναν οικονομικό εκβιασμό» της βρετανικής κυβέρνησης

15:58
Newsroom

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν προειδοποιεί ότι η Γαλλία δεν θα αποδεχθεί «καμία πρακτική αντίθετη με το Δίκαιο της Θάλασσας και κανέναν οικονομικό εκβιασμό» της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει την τακτική της επαναπροώθησης των σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες στο βρετανικό έδαφος μέσω της Μάγχης.

«Η δέσμευση της Μεγάλης Βρετανίας πρέπει να τηρηθεί. Το είπα ξεκάθαρα στην ομόλογό μου Πρίτι Πατέλ», έγραψε στο Twitter. Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της G7 στο Λονδίνο.

Advertisement

Advertisement

«Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας αξίζει περισσότερο από θέσεις που βλάπτουν την συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών μας», προσθέτει ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, η βρετανική συνοριακή αστυνομία (Border Force) εκπαιδεύεται για να χρησιμοποιήσει τις τακτικές της επαναπροώθησης, σύμφωνα με σχέδια που έχουν καταρτισθεί εδώ και δύο χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η χρησιμοποίηση της τακτικής αυτής θα επιτρέπει στους βρετανούς συνοριοφύλακες να αναγκάζουν τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες να επιστρέψουν στα γαλλικά ύδατα, ενώ δεν είναι σαφές αν το σχέδιο προβλέπει την απώθηση των μεταναστών μέχρι τις γαλλικές ακτές.

Σύμφωνα με τους Times, η Πρίτι Πατέλ έχει ζητήσει την επαναδιατύπωση προς αυτήν την κατεύθυνση της ερμηνείας του Δικαίου της Θάλασσας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Advertisement

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει στη Γαλλία ότι η τακτική αυτή δεν θα χρησιμοποιείται παρά «υπό πολύ περιορισμένες, ασφαλείς συνθήκες», για τα μεγαλύτερα σκάφη και όταν θα κρίνεται ασφαλές.

Σημειώνεται ότι η Πρίτι Πατέλ αφήνει να εννοηθεί ότι οι Αφγανοί που θα διασχίζουν το Στενό της Μάγχης θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους μετανάστες.

Δείτε την ανάρτηση που έκανε η Πρίτι Πατέλ για το θέμα:

Έπειτα από «εποικοδομητικές», όπως ισχυρίζεται η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών στο Twitter, συζητήσεις με τον γάλλο ομόλογό της Ζεράλντ Νταρμανέν χθες στο Λονδίνο, θέλει να έχει αποτελέσματα και να αναγάγει σε «ύψιστη προτεραιότητα» τον τερματισμό των διελεύσεων της Μάγχης.

Μόνο που η βρετανική πρόταση για τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την γαλλική κυβέρνηση. Με επιστολή του την Δευτέρα, ο Ζεράλντ Νταρμανέν έχει προειδοποιήσει ότι οι επαναπροωθήσεις στην θάλασσα «κινδυνεύουν να έχουν αρνητικές συνέπειες» στην γαλλοβρετανική συνεργασία.

«Στην θάλασσα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής υπερισχύει της εθνικότητας, των στάτους και της μεταναστευτικής πολιτικής, με γνώμονα την αυστηρή τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας που ρυθμίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην θάλασσα», τονίζει ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών. «Με βάση την κυκλοφορία και τις συνθήκες διέλευσης της Μάγχης, η Γαλλία δεν διαθέτει άλλη λύση από την επέμβαση κυρίως βάσει των ρυθμίσεων περί έρευνας και διάσωσης του Δικαίου της Θάλασσας».

«Καλούμε την βρετανική κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση» σχετικά με την προσφυγή σε μεθόδους κατά αυτών που αποπειρώνται θαλάσσια διέλευση, μέθοδοι που όχι μόνο θα είναι επικίνδυνες για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που επιβαίνουν στα σκάφη αυτά, αλλά και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε χθες στο AFP ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Το θέμα βρίσκεται συστηματικά στο επίκεντρο έντασης ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι. Το Λονδίνο δεσμεύθηκε στο τέλος του Ιουλίου να καταβάλει στην Γαλλία 62,7 εκατομμύρια ευρώ κατά το διάστημα 2021-2022 για την χρηματοδότηση της ενίσχυσης της παρουσίας των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στις γαλλικές ακτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ