etairia-chymon-erixe-se-erimiki-periochi-12-000-tonoys-floydes-portokalioy-kai-oriste-ti-egine-16-chronia-meta-8922
14:02

Εταιρία χυμών έριξε σε ερημική περιοχή, 12.000 τόνους φλούδες πορτοκαλιού και ορίστε τι έγινε 16 χρόνια μετά

14:02
Νίκη Μουλά

Μία εταιρεία χυμών πέταξε σε ερημική περιοχή 12.000 τόνους φλούδες πορτοκαλιού και 16 χρόνια αργότερα αυτό που συνέβη είναι απίστευτο.

Όλα ξεκίνησαν το 1997, όταν ένα ζευγάρι οικολόγων, ο Daniel Janzen και η Winnie Hallwachs, προσέγγισε την εταιρεία χυμών στην Κόστα Ρίκα και πρότεινε να του δωρίσουν ένα κομμάτι μιας άθικτης δασικής περιοχής στο Area de Conservacion Guanacaste, ώστε να πετάνε δωρεάν τις φλούδες και τον πολτό των πορτοκαλιών.

Advertisement

Μετά από έναν χρόνο, χιλιάδες φορτηγά πήγαν και πέταξαν πάνω από 12.000 τόνους άχρηστων υλικών και το χωράφι με τις φλούδες και τον πολτό πορτοκαλιών έμεινε ανέγγιχτο για 10 χρόνια, καθώς έφτιαξαν ένα μεγάλο σήμα με κίτρινα γράμματα, το οποίο εξηγούσε τι είχε συμβεί. Μετά από 16 χρόνια, ο Janzen έστειλε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή, τον Timothy Treuer, για να ρίξει μια ματιά και να παρουσιάσει τι ανακάλυψε.

Advertisement

Advertisement

Του έδωσε οδηγίες για το σήμα που είχαν φτιάξει και ο φοιτητής πήγε στο μέρος όπου είχαν πεταχτεί οι φλούδες πορτοκαλιών, αλλά δεν μπορούσε να βρει το σήμα πουθενά.

Απίστευτο αυτό που έγινε στην ερημική περιοχή που πέταξε φλούδες πορτοκαλιού η εταιρεία χυμών

Advertisement

Όταν συνειδητοποίησαν ότι κοιτούσαν το σωστό χωράφι, έμειναν έκπληκτοι, καθώς η βλάστηση ήταν απίστευτα πλούσια. «Ήταν δύσκολο να πιστέψεις ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο περιοχές ήταν οι φλούδες των πορτοκαλιών. Έμοιαζαν να είναι εντελώς διαφορετικά οικοσυστήματα», υπογραμμίσει.

Ο φοιτητής και η ομάδα του από το Princeton αποφάσισαν να μελετήσουν την περιοχή για τα επόμενα τρία χρόνια. Στο διπλανό χωράφι, όπου δεν υπήρχαν φλούδες πορτοκαλιών, υπήρχε μόνο ένα κυρίαρχο είδος δέντρου, ενώ στην άλλη υπήρχαν γύρω στα τριάντα είδη δέντρων που ευδοκιμούσαν.

Advertisement

Μάλιστα, συμπέραναν ότι τα νέα δάση απορροφούν και αποθηκεύουν τον άνθρακα της ατμόσφαιρας 11 φορές πιο πολύ από τα παλιά δάση.

Ο φοιτητής πιστεύει ότι αν μπορέσουν να επαναλάβουν το πείραμα σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να βοηθήσει την ατμόσφαιρα να αποκατασταθεί μόνη της.

«Δεν θέλουμε οι εταιρίες να πετάνε τα σκουπίδια τους όπου να’ναι, αλλά υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις και πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλές», κατέληξε ο Treuer.

Εταιρεία χυμών πέταξε φλούδες πορτοκαλιού σε ερημική περιοχή

Εταιρεία χυμών πέταξε φλούδες πορτοκαλιού σε ερημική περιοχή