Σοβαρές καταστροφές προκάλεσε η φουσκοθαλασσιά που έπληξε τις ακτές του Περού τις τελευταίες ημέρες, με τεράστια κύματα να παρασύρουν βάρκες και να πλημμυρίζουν παραθαλάσσιες πόλεις.
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο, που συνδέεται με ανώμαλες καιρικές συνθήκες, ανέδειξε τη δύναμη της φύσης, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και επιχειρήσεις κοντά στη θάλασσα.
Οι εικόνες από τις ακτές της βορειοδυτικής Περού καταγράφουν το υδάτινο «τέρας» να χτυπά με μανία τις παραλίες και να εξαπλώνεται προς την ενδοχώρα. Κύματα ύψους έως 6 μέτρων παρέσυραν βάρκες, βυθίζοντας τουλάχιστον έξι αλιευτικά σκάφη, ενώ πλημμύρισαν τουριστικές περιοχές, όπως το Lobitos και το Máncora. Ξενοδοχεία, εστιατόρια και τοπικές επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ η φουσκοθαλασσιά συνεχίζει να πλήττει την ακτογραμμή.
Το Ναυτικό του Περού είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα κύματος μεγαλύτερου μεγέθους, εξηγώντας ότι η αιτία του φαινομένου είναι οι έντονοι υπεράκτιοι άνεμοι που ωθούν τα κύματα προς τις ακτές. Αρχικά είχαν ανακοινωθεί προληπτικά μέτρα για το κλείσιμο 30 λιμανιών, αριθμός που γρήγορα αυξήθηκε σε 91, ενώ οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στις παραλίες.
Το φαινόμενο αποκορυφώθηκε το Σάββατο, με τα κύματα να συνεχίζουν να προκαλούν χάος στις ακτές και να καταστρέφουν παραθαλάσσιες υποδομές. Ένα τηλεοπτικό συνεργείο στο Callao χρειάστηκε να τραπεί σε φυγή, όταν ένα τεράστιο κύμα έσπασε τα φράγματα ασφαλείας και πλημμύρισε την περιοχή. Ευτυχώς, δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά οι ζημιές σε αλιευτικά αγκυροβόλια, επιχειρήσεις και κατοικίες είναι εκτεταμένες.
Οι περουβιανές αρχές προειδοποίησαν ότι η φουσκοθαλασσιά θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά, ενώ η Διεύθυνση Υδρογραφίας και Πλοήγησης του Ναυτικού συνεχίζει να εκδίδει δελτία προειδοποίησης. Τα κύματα αναμένεται να πλήξουν τις περιοχές από τον βορρά μέχρι το νότο της χώρας, με ύψος που φτάνει έως και τα 4 μέτρα.
Η κλιματική κρίση έχει αναφερθεί ως πιθανή αιτία του φαινομένου, το οποίο συνδέεται με επίμονους ανέμους στον Ειρηνικό Ωκεανό, μακριά από τις ακτές του Περού. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τέτοιες καταστάσεις ενδέχεται να εμφανίζονται συχνότερα στο μέλλον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Με τσουνάμι κινδυνεύει η Ηλεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν μέσα στο 2023, οι καθηγητές του Τμήματος Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, Σπύρος Μαυρούλης και Μαρίλια Γώγου.
Οι τρεις ερευνητές μελέτησαν σε βάθος το ιστορικό της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Ιονίου και δυτικής παράκτιας Πελοποννήσου, καθώς έκριναν ότι απαιτείται επανεκτίμηση εξαιτίας των μεγάλων σεισμογενών δομών κρούσης ολίσθησης και διαπίστωσαν πως η περιοχή έχει πλούσια ιστορία του φαινομένουαπό το 6000 π.Χ., αποκαλύπτοντας ότι υπόκεινται σε υψηλό κίνδυνο τέτοιου φαινομένου.
Όπως αναφέρει η περίληψη της έρευνας «Εκτός από τις επιπτώσεις τηλετσουνάμι των μακρινών σεισμών, υπάρχουν επίσης τοπικά τσουνάμι με μικρότερο αντίκτυπο στις ακτές, που αποδίδονται κυρίως σε τοπικά υπεράκτια ρήγματα και σε κατολισθήσεις που προκαλούνται από σεισμούς. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί καταστροφικά τοπικά τσουνάμι, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής πυροδότησης».
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, οι περιοχές που έχουν πληγεί από το φαινόμενο στο παρελθόν και είναι επιρρεπείς στις επιπτώσεις ενός μελλοντικού γεγονότος, είναι μεταξύ άλλων η παραθαλάσσια δυτική Πελοπόννησος, ιδιαίτερα οι ακτές του Κυπαρισσιακού κόλπου και γενικότερα το κεντροδυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου.
«Στις ζώνες αυτές, (…) η μορφολογία του βυθού και η εμφάνιση σεισμικής παραμόρφωσης του βυθού ή δευτερογενών υποθαλάσσιων φαινομένων, κυρίως κατολισθήσεις, αυξάνει την πιθανότητα καταστροφής στην παράκτια ζώνη», υπογραμμίζεται.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τσουνάμι που εκδηλώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων από την Ηλεία, επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη του τοπίου της παράκτιας ζώνης που εκτείνεται από την περιοχή της Κυλλήνης έως τη χερσόνησο της Πυλίας.
Η βορειότερη τοποθεσία της Πελοποννήσου με εντοπισμένες καταθέσεις τσουνάμι είναι το Αρχαίο λιμάνι της Κυλλήνης, πιθανότατα μεταξύ των αρχών του 7ου και του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ., πριν από το λιμάνι θεμελίωσης και μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα μ.Χ. ή αργότερα.
Επίσης, στον κόλπο του Αγίου Ανδρέα, εντοπίστηκε ένα κοίτασμα τσουνάμι τύπου παραλιακού βράχου, ενώ το λιμάνι της αρχαίας Φειας φαίνεται ότι καταστράφηκε από τσουνάμι τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Τέσσερις γενιές τσουνάμι, όπως σημειώνει η proininews, εντοπίστηκαν στην πρώην λίμνη Μουριάς, στην στο Κάτω Σαμικό και στην πρώην λιμνη Αγουλινίτσας, ενώ τουλάχιστον τέσσερα τσουνάμι έχουν εντοπιστεί τα τελευταία 300 χρόνια στον Κυπαρισσιακό Κόλπο με βάση ευρήματα στην Αγουλινίτσα, στον Καϊάφα και στην Παραλία Κακόβατου.
Η κοιλάδα του Επιταλίου είναι και αυτή που έχει υποφέρει περισσότερο από επαναλαμβανόμενες πλημμύρες από το φαινόμενο, τα οποία θεωρήθηκαν μέρος υπερ-περιφερειακών γεγονότων που δημιουργήθηκαν περίπου την περίοδο 5300–5200 π.Χ., 4350–4250 π.Χ. και κατά τη διάρκεια της τρίτης χιλιετίας π.Χ.
Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές αναφέρουν ξεκάθαρα ότι το δυναμικό γένεσης τσουνάμι στο Ιόνιο Πέλαγος δεν φαίνεται να είναι χαμηλό, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον.
«(…) Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προϊστορικών, ιστορικών και πρόσφατων γεγονότων τσουνάμι, που αποκαλύπτουν ότι τα νησιά του Ιονίου και οι νότιες ακτές της Πελοποννήσου υπόκεινται σε υψηλό κίνδυνο τσουνάμι. Εκτός από τις επιπτώσεις που προκαλούνται από καταστροφικά τσουνάμι που προκαλούνται από σεισμούς, (…) υπάρχουν και άλλα τοπικά τσουνάμι με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, που προκαλούνται από σεισμούς εντός του Ιονίου. (…) Το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής τέτοιο καταστροφικό γεγονός στο Ιόνιο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αντίθετα, όπως έχει αποδειχθεί για άλλες περιοχές με οι σεισμογόνες και “τσουναμιγενείς” δομές σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι πολύ πιθανό», τονίζουν.
Παράλληλα, προτείνουν την ένταξη του Ιονίου στις «τσουναμι-γενείς» ζώνες της Ελλάδας και τον εντοπισμό όλων των περιοχών που επλήγησαν από τσουνάμι στο παρελθόν και την εμφάνιση των πιο ευάλωτων σε μελλοντικές επιπτώσεις από τσουνάμι, με την υποθαλάσσια χαρτογράφηση του βυθού και την απευθείας χαρτογράφηση των πηγών κινδύνου, ώστε να γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επαναξιολόγηση του κινδύνου στη συγκεκριμένη περιοχή.