Την αδυναμία που έχει στο τσιγάρο κλήθηκε να την πληρώσει ακριβά ένας Ιάπωνας δημόσιος υπάλληλος. Ο υπάλληλος κάπνισε στην δουλειά του περισσότερα από 4500 τσιγάρα τα τελευταία 14 χρόνια κάτι το οποίοι του κόστισε περίπου 10.000 ευρώ σε πρόστιμο.
Δημόσιος υπάλληλος κάπνισε 4.512 τσιγάρα
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι The Straits Times ο 61χρονος δημόσιος υπάλληλος μαζί με δύο συναδέλφους του συνελήφθησαν να καπνίζουν τσιγάρα στην δουλειά. Οι τρεις υπάλληλοι εργάζονται στο τμήμα οικονομικών της νομαρχίας και αγνόησαν τις πολλαπλές προειδοποιήσεις και έτσι μίλησαν τα πρόστιμα…
Ο 61χρονος διευθυντής κατηγορήθηκε ότι παραβίαζε το «καθήκον αφοσίωσης» όπως αναφέρει και ο νόμος περί τοπικής δημόσιας υπηρεσίας. Κάτι το οποίο κόστισε στον δημόσιο υπάλληλο 1,44 εκατομμύρια γιεν. Το ποσό αυτό αναλογεί σε 355 ώρες και 19 λεπτά που δεν έκανε τη δουλειά του καθώς έπειτα από έρευνα που έγινε είχε καπνίσει συνολικά 4.512 φορές στην εργασία του τα τελευταία 14,5 χρόνια ενώ του επιβλήθηκε και ποινή μείωσης μισθού κατά 10% για έξι μήνες.
Πότε ξεκίνησαν όλα για τον δημόσιο υπάλληλο
Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 για τον 61χρονο διευθυντή όταν έφτασε στο γραφείο ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας πως η τριάδα των υπαλλήλων κάπνιζαν στα κρυφά. Ο προϊστάμενός τους, προειδοποίησε ενημερώνοντάς τους μάλιστα πως εάν τους «πιάσουν» ξανά τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες. Οι τρεις άντρες όπως όλα δείχνουν δεν πήραν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις και συνέχισαν ατάραχοι το κάπνισμα.
Στην πόλη Οσάκα όπου διαδραματίστηκε η συγκεκριμένη ιστορία μπορεί κάποιος να συναντήσει ορισμένους από τους πιο αυστηρούς νόμους για το κάπνισμα στον κόσμο. Η πόλη έχει επιβάλει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε κυβερνητικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων και των δημόσιων χώρων από το 2008. Ενώ και το 2019 απαγορεύτηκε στους κρατικούς υπαλλήλους το κάπνισμα κατά τις ώρες εργασίας.
Η κοινή γνώμη είναι στο πλευρό του
Η κοινή γνώμη πάντως και οι αντιδράσεις του κόσμου για την τιμωρία των τριών υπαλλήλων δείχνει να είναι με το μέρος τους, καθώς όπως υποστηρίζουν θα ήταν περισσότερο χρονοβόρο το να βγαίνουν εκτός χώρου εργασίας για να καπνίσουν, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υποστήριξαν πως εφόσον μπορεί κάποιος εν ώρα εργασίας να χάνει χρόνο για να πίνει τσάι, η καταναλώνοντας η ακόμα και να κουβεντιάζει με συναδέλφους του δεν επιφέρει πρόστιμο, οπότε γιατί το κάπνισμα να είναι αδίκημα;