Ιστορία 16χρονης μαθήτριας: Η Μπρέντα Σπένσερ είναι μία μαθήτρια ηλικίας δεκαέξι ετών. Η ίδια είχε μακριά ξανθά μαλλιά. Στο πρόσωπο είχε φακίδες, ενώ τα ρούχα της ήταν φαρδιά. Η ίδια βαριόταν το σχολείο. Περισσότερο της άρεσε η φωτογραφία, ενώ έμενε μαζί με τον πατέρα της στην Καλιφόρνια.
Το πρωί της 29ης Ιανουαρίου του 1979 σηκώθηκε από το κρεβάτι της και συνειδητοποίησε ότι είναι Δευτέρα. Οι Δευτέρες είναι ούτως ή άλλως βασανιστικές, πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με τη νωχελικότητα της εφηβείας. Στάθηκε στο παράθυρο και με το ημιαυτόματο τουφέκι που της είχε κάνει δώρο ο πατέρας της τα προηγούμενα Χριστούγεννα, σημάδεψε την είσοδο του Δημοτικού σχολείου του Κλίβελαντ που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το σπίτι της. Έριξε 30 σφαίρες, εκ των οποίων η μία σκότωσε τον διευθυντή και η άλλη τον επιστάτη. Τραυματίστηκαν επίσης οκτώ παιδιά κι ένας αστυνομικός.
Ιστορία 16χρονης μαθήτριας: Τι έγινε μετά την παύση των πυροβολισμών
Όταν σταμάτησε τους πυροβολισμούς, η Μπρέντα κλείστηκε στο σπίτι της για επτά περίπου ώρες, προειδοποιώντας τους αστυνομικούς ότι «θα βγω έξω πυροβολώντας», αλλά τελικά παραδόθηκε. Όταν ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε γιατί το έκανε, εκείνη απάντησε με φυσικότητα «Επειδή δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες» («I don’t like Mondays»).
H αναπάντεχη απάντηση της Σπένσερ ενέπνευσε τους Boomtown Rats, το συγκρότημα του Bob Geldof, να γράψουν την ίδια χρονιά το τραγούδι «I don’t like Mondays». Η ίδια πλέον ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται να κάνει αυτήν τη δήλωση. Το τραγούδι, ωστόσο, γνώρισε τεράστια επιτυχία, αφού για τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες βρισκόταν στην κορυφή του UK Singles Chart.
Λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος, η Σπένσερ δικάστηκε ως ενήλικας. Κρίθηκε ένοχη για διπλή ανθρωποκτονία και επίθεση με φονικό όπλο. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στις γυναικείες φυλακές της Καλιφόρνια. Από το 1979, το αίτημα της Σπένσερ για αποφυλάκιση έχει απορριφθεί τέσσερις φορές, ενώ η επόμενη ακρόαση θα γίνει το 2019. Πρόκειται ίσως για το πρώτο σύγχρονο περιστατικό πυροβολισμών σε σχολείο.
Το 2001, όταν πλέον το φαινόμενο απέκτησε μαζικά χαρακτηριστικά, η Μπρέντα Σπένσερ δήλωσε: «Κάθε φορά που ακούω για πυροβολισμούς σε σχολεία, νιώθω ότι είμαι εν μέρει υπεύθυνη. Άραγε ήταν αυτό που έκανα εγώ που τους έδωσε την ιδέα;».