Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ

Δε ξεχνάμε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία: Η Σερβία δε μπαίνει στο ΝΑΤΟ λόγω των παιδιών που σκοτώθηκαν το 1999

17:29
Newsroom

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στη Σερβία, o Σέρβος ηγέτης Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Σερβία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κι αυτό επειδή δεν μπορεί να ξεχάσει τα παιδιά που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της συμμαχίας εναντίον της το 1999, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κικίντα τη Δευτέρα.

Advertisement

Η Σερβία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

«Πιστεύω ότι η Σερβία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Σερβία είναι μια ελεύθερη χώρα και μια στρατιωτικά ουδέτερη χώρα. Η Σερβία θα υπερασπιστεί τη γη και τον ουρανό της μόνη της. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: καθήκον μας είναι να συγχωρούμε, αλλά καθήκον μας είναι να μην ξεχνάμε. Να μην ξεχάσουμε την 11 μηνών Μπογιάννα Τόσιτς, σκοτωμένη στο Μερντάρρε, κοντά στην Κουρσουμλίγια, να μην ξεχάσουμε τη μικρή Μίλιτσα Ράκιτς, που σκοτώθηκε στο Μπατάχνικα, και να μην ξεχάσουμε τη μικρή Σάνγια Μιλένκοβιτς, που σκοτώθηκε στο Βαρβάριν. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε. Θα γίνουμε πολύ πιο δυνατοί από ό, τι ήμασταν εκείνες τις μέρες, όταν οι ανεύθυνοι και οι αλαζόνες μας βομβάρδιζαν και διεξήγαγαν επιθετικό πόλεμο εναντίον μας και εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 διήρκεσε 78 ημέρες. Η ηγεσία της συμμαχίας υποστήριξε ότι ο κύριος λόγος για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Allied Force» ήταν η πρόληψη της γενοκτονίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ, τα αεροσκάφη του πραγματοποίησαν 38.000 εξόδους και 10.000 βομβαρδισμούς.

Advertisement

Οι βομβαρδισμοί άφησαν χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες

Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, 3.500-4.000 και άφησαν περίπου 10.000 άλλους (τα δύο τρίτα από τους πολίτες) τραυματίες. Οι υλικές ζημιές ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών των βομβαρδισμών οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έριξαν στη Σερβία 15 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου σε βόμβες και οβίδες. Μετά από αυτό τα ποσοστά καρκίνου της χώρας ανέβηκαν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Τα πρώτα δέκα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς περίπου 30.000 εμφάνισαν καρκίνο και υπολογίζεται ότι 10.000-18.000 από αυτούς πέθαναν.

Advertisement

Η Σερβία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη μνήμη των παιδιών που πέθαναν το 1999, θα υπερασπιστεί η ίδια τον ουρανό και τη γη της, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Κάποιοι θα πουν μην μπείτε “ποτέ στο ΝΑΤΟ”. Η απάντησή μου είναι ότι πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με όλους, είναι μεγάλοι και δυνατοί, αλλά δεν πρέπει ποτέ να μπούμε στο ΝΑΤΟ γιατί δεν τολμάμε να ξεχάσουμε όλα αυτά τα παιδιά που σκοτώθηκαν και πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί για να υπερασπιστούμε τη γη και τον ουρανό μας», είπε ο Βούτσιτς σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Uzhice το Σάββατο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ το 1999 και η καταστροφή επικίνδυνων για το περιβάλλον αντικειμένων κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών οδήγησαν στο γεγονός η Σερβία να είναι πλέον πρώτη στους θανάτους από καρκίνο στην Ευρώπη με σχεδόν 60.000 νέους ασθενείς με καρκίνο να διαγιγνώσκονται ετησίως.

Advertisement
TAGS:
Advertisement