Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την EE θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές

09:27
Newsroom

Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Αυστραλία και την ΕΕ θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές και θα επιτρέψει στις χώρες μέλη της Ένωσης να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού, εκτίμησε σήμερα ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Νταν Τίχαν, καθώς η Καμπέρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία μετά την ακύρωση ενός συμβολαίου αγοράς υποβρυχίων από γαλλική εταιρεία ύψους μεγαλύτερου των 50 δισεκ. ευρώ.

Advertisement

Η Αυστραλία ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Naval Group για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων και θα αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ αφού σύναψε σύμφωνο ασφαλείας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

Η ακύρωση του συμβολαίου προκάλεσε την οργή της Γαλλίας η οποία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Advertisement

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γαλλία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα είναι εφικτό να συναφθεί συμφωνία με την Αυστραλία.

Advertisement

Ωστόσο ο Τίχαν κάλεσε σήμερα την ΕΕ να προχωρήσει με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τονίζοντας ότι αυτή «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

«Η ΕΕ θα τη χρησιμοποιήσει ως μέσο για να ενισχύσει την παρουσία της στον Ινδικό- Ειρηνικό διότι κατανοεί ότι η περιοχή αυτή έχει σημαντικό οικονομικό βάρος», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία και η ΕΕ είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας στις 12 Οκτωβρίου.

Advertisement

Ο Τίχαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι εκτιμά πως οι συνομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας.

Ωστόσο, η οργή της ΕΕ ήταν εμφανής χθες, Τρίτη, όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε σε διμερή συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον: «Για εμάς η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδεις αρχές προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρότερες σχέσεις και ισχυρότερες συμμαχίες».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
TAGS:
Advertisement