Αξιωματούχοι ενός νοσοκομείου στη δυτική Γερμανία εξέφρασαν τη λύπη τους αφού προέκυψε ότι ένας από τους χειρουργούς τους πήρε ένα καθαριστικό για να βοηθήσει σε ακρωτηριασμό δακτύλου.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας SWR μετέδωσε την Παρασκευή ότι το περιστατικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάιντς, το οποίο συνέβη το 2020, δεν είχε ως αποτέλεσμα επιπλοκές στον ασθενή, αλλά ο γιατρός έχει έκτοτε απολυθεί.
Ο διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου, Norbert Pfeiffer, δήλωσε ότι ο χειρουργός αποφάσισε λανθασμένα να προχωρήσει στην επέμβαση ρουτίνας, παρόλο που δεν υπήρχε διαθέσιμος εξειδικευμένος βοηθός, μετέδωσε το SWR.
Όταν ο ασθενής, ο οποίος είχε λάβει τοπικό αναισθητικό, έγινε ανήσυχος, ο γιατρός ζήτησε από μια κοντινή καθαρίστρια να κρατήσει το πόδι του άνδρα και να περάσει τα χειρουργικά εργαλεία, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Mainzer Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η καθαρίστρια δεν είχε καμία ιατρική εμπειρία.
Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας αφού ένας διευθυντής του νοσοκομείου εντόπισε την καθαρίστρια -με ματωμένες γάζες στο χέρι- στο χειρουργείο, ανέφερε.
‘Αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί’, ανέφερε ο Pfeiffer σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Οι χειρουργικές επεμβάσεις απαιτούν υψηλό επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών και των βέλτιστων αποτελεσμάτων. Από τα πρωτόκολλα αποστείρωσης έως τη διατήρηση ενός αποστειρωμένου πεδίου, κάθε πτυχή της χειρουργικής επέμβασης απαιτεί σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια. Με την εμπλοκή ενός μη ειδικευμένου ατόμου, ο χειρουργός αγνόησε αυτές τις θεμελιώδεις αρχές, θέτοντας σε κίνδυνο την ευημερία του ασθενούς και παραβιάζοντας την εμπιστοσύνη που αποδίδεται στο ιατρικό επάγγελμα.
Τον Ιανουάριο, ένας Γερμανός γιατρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών επειδή χορήγησε παράνομα σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους εξαιρέσεις από τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.
Το SWR μετέδωσε ότι περιφερειακό δικαστήριο στη νοτιοδυτική πόλη Βάινχαϊμ καταδίκασε τη γιατρό για την έκδοση πιστοποιητικών σε ανθρώπους από όλη τη Γερμανία, τους περισσότερους από τους οποίους δεν είχε συναντήσει ή εξετάσει ποτέ.
Κατά τη διάρκεια της δίκης είχε υποστηρίξει ότι η χρήση μασκών ήταν επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων.
Της επιβλήθηκε επίσης τριετής απαγόρευση εργασίας και διατάχθηκε να πληρώσει 28.000 ευρώ (25.000 λίρες), το ποσό που είχε λάβει για την έκδοση των ιατρικών πιστοποιητικών.
Στη βοηθό γραφείου της επιβλήθηκε πρόστιμο 2.700 ευρώ (2.400 λίρες).