Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ

Απόλλων 13, 50 χρόνια μετά: Τι μάθαμε από το διαστημικό ατύχημα και θα μας φανεί χρήσιμο για τον κορωνοϊό

20:37
Newsroom

Appolo 13: Οι κυβερνήσεις και τα μέλη τους μπορούν να μάθουν πολλά για να διαχειριστούν την πανδημία του κορωνοϊού από το Apollo 13. Για να το πετύχουν, θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά την ιστορία θριάμβου του Apollo. Έτσι, θα μπορέσουν με τη σειρά τους να αλλάξουν τα δεδομένα και να αντιμετωπίσουν ευκολότερα την πανδημία του COVID-19.

Appolo 13: Το ξεκίνημα, η επέτειος

Ο Appolo 13 ξεκίνησε στις 11 Απριλίου του 1970, με αποστολή να προσσεληνωθεί στο στη Σελήνη. Ωστόσο, μια έκρηξη στο διαστημικό σκάφος ώθησε τη NASA να ακυρώσει απότομα τη σεληνιακή προσγείωση. Αυτό έγινε υπέρ ενός πολύ πιο σημαντικού στόχου. Ο στόχος ήταν να επιστρέψει τρεις αστροναύτες με ασφάλεια στη Γη.

Advertisement

Η 50ή επέτειος αυτής της σχεδόν τραγωδίας δεν μπορούσε να έρθει σε πιο σχετικό χρόνο. Αν και η σωτηρία τριών ζωών σε μια αποτυχημένη διαστημική πτήση δεν είναι ακριβώς η ίδια με την σωτηρία εκατομμυρίων ζωών και την παγκόσμια οικονομία. Η πανδημία COVID-19 ανάγκασε μια ταχεία αντίδραση σε μια πιεστική νέα πραγματικότητα.

Advertisement

Τα άτομα στο τιμόνι των επιχειρήσεων, των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των κυβερνήσεων μπορούν να μάθουν πολλά από την τελικά θριαμβευτική ιστορία του Apollo 13. Οι γρήγορες, στρατηγικές και αποφασιστικές ενέργειες αποδείχθηκαν απαραίτητες εκείνη την ημέρα. Όμως, χρειάζονται και πάλι, καθώς η παγκόσμια κοινωνία μας επιδιώκει να ξεπεράσει μια υπερβολικά τρομακτική δημόσια υγειονομική και οικονομική πρόκληση. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουν οι ηγέτες διαχείρισης κρίσεων την περίοδο του κορωνοϊού…

Advertisement

Appolo 13: Καθορισμός προτεραιοτήτων

Οι ηγέτες όλων των ειδών θα πρέπει να εντοπίζουν αμείλικτα τις πιο σημαντικές προτεραιότητες τους και να καθορίζουν το έργο τους για να τους μεταφέρουν στο επίπεδο των καθηκόντων – μια άσκηση που αποκαλύπτει ποιες δεξιότητες, γνώσεις και χαρακτηριστικά μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα στη δουλειά γρήγορα χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα.

Στη συνέχεια, πρέπει να υποβαθμίσουν τα πάντα, ακόμη και ενόψει ισχυρής αντίδρασης και πίεσης. Για να το αντιληφθείτε, σκεφτείτε ότι η NASA εγκατέλειψε εντελώς την προσσελήνωση παρά τους τεράστιους πόρους που αφιερώθηκαν στην αποστολή και εστίασε όλες τις προσπάθειές της στην αποταμίευση των ζωών των αστροναυτών.

Appolo 13: Ο έλεγχος είναι πλεονέκτημα

Ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων και δυνατοτήτων, ιδιαίτερα των ανθρώπων. Ένας γρήγορος έλεγχος ταλέντων βάζει σε πλεονεκτική θέση τους ηγέτες. Η διαδικασία αυτή αποκαλύπτει τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα κενά στο εργατικό δυναμικό σε σχέση με τις προτεραιότητες. Μια ομάδα μηχανικών της NASA είχε το καθήκον να επανατοποθετήσει φυσικά υλικά επάνω στο Apollo 13. Δημιούργησαν ένα μέσο φιλτραρίσματος του διοξειδίου του άνθρακα με τη χρήση αντικειμένων όπως σωλήνες και κάλτσες, ακριβώς όπως στην ταινία.

Advertisement

Appolo 13: Ομάδες με αρμοδιότητες

Οι ηγέτες πρέπει να αναθέτουν σε ομάδες τις κρίσιμες εργασίες ώστε να προχωρούν ταυτόχρονα σε παράλληλα κομμάτια με μέγιστη ταχύτητα. Αυτό απαιτεί να επικεντρωθούν στην επικοινωνία και τον συντονισμό με σκληρή αυστηρότητα, επιτρέποντας στις ομάδες τους να δουλεύουν ανεξάρτητα, ενώ διαχειρίζονται την αλληλεξάρτηση τους.

Τα πολυάριθμα εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι αστροναύτες του Apollo 13 δεν έδωσαν άλλη επιλογή του Κέντρου Ελέγχου Αποστολών του Χιούστον παρά να εξουσιοδοτήσουν και να μεταβιβάσουν τους ανθρώπους τους το πως θα αντιμετωπίσουν μια σειρά σύνθετων προβλημάτων, από το σχεδιασμό μιας διαδρομής επιστροφής στη Γη μέχρι τον σχεδιασμό μηχανισμού για τη διαδικασία ενεργοποίησης των μονάδων του Apollo 13.

Πέρα από τα μαθήματα του Apollo 13, οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την οργανωτική τους κουλτούρα με τον τρόπο που παραδοσιακά προχωρούν οι εργασίες, καθώς και δράσεις που αποδίδουν επαίνους έναντι επίπληξης. Τώρα είναι μια στιγμή που απαιτεί σχολαστική ειλικρίνεια για το πώς πραγματικά δουλεύουν οι μεμονωμένοι πολιτισμοί.

Αυτή η ειλικρίνεια είναι κρίσιμη, καθώς οι ηγέτες επαναφέρουν τις προσδοκίες αντανακλώντας το νέο μας φυσιολογικό. Για παράδειγμα, αν ζητήσουν από τους ανθρώπους να υιοθετήσουν αντιτρομοκρατική συμπεριφορά και διαδικασίες, θα δημιουργήσουν ακούσια φόβο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος φραγμός στην απόδοση, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όταν το παράθυρο για ακριβείς αποφάσεις και δράσεις είναι εξαιρετικά στενό.

Advertisement

Όπως και στο Apollo 13, οι ηγέτες μπορεί να έχουν μόνο ένα πλάνο για να πάρουν τη σωστή στρατηγική απόφαση και την εκτέλεση του, αλλά με αμείλικτη εστίαση στις κορυφαίες προτεραιότητες, στρατηγική αξιολόγηση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και εμπιστοσύνη στις ομάδες, οι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν στην αποστολή τους.

TAGS:
Advertisement