Αδιανόητο είναι το περιστατικό που έλαβε μέρος στη Σκωτία, καθώς ένας άνδρας στην προσπάθεια του να σταματήσει να φτερνίζεται, άνοιξε τρύπα στο λαιμό του.
Ένας άνδρας ηλικίας 30 ετών υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο λαιμό, αφού προσπάθησε να αποφύγει το φτέρνισμα, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη 2 χιλιοστών στο λαιμό του. Αυτή η ανησυχητική περίπτωση, που αντιμετωπίστηκε στο Νοσοκομείο Ninewells στο Dundee, υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατακράτηση του φτερνίσματος.
Ο ασθενής, ο οποίος έφτασε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους, είχε κλείσει τη μύτη και το στόμα του για να σταματήσει το φτέρνισμα ενώ οδηγούσε. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν την έκταση του τραυματισμού, οδηγώντας σε άμεση ιατρική φροντίδα. Οι γιατροί του Πανεπιστημίου του Dundee εξήγησαν ότι το κλείσιμο τόσο του στόματος όσο και της μύτης κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος μπορεί να αυξήσει την πίεση των αεραγωγών έως και 20 φορές, προκαλώντας δυνητικά σοβαρούς τραυματισμούς όπως ρήξη τυμπάνων, ανευρύσματα, ακόμη και σπασμένα πλευρά.
@7newsaustralia A Scottish man has torn a hole in his throat while trying to stop a sneeze. #health #7NEWS ♬ original sound – 7NEWS Australia
Αυτή η ασυνήθιστη περίπτωση καταγράφηκε στο BMJ Case Reports. Κατά την εξέταση, οι γιατροί παρατήρησαν έναν περίεργο ήχο, όταν άγγιξαν τον αυχένα του ασθενούς και ανακάλυψαν την περιορισμένη κίνηση του αυχένα του. Ο άνδρας, ο οποίος είχε ιστορικό αλλεργιών και ερεθισμού του λαιμού, ευτυχώς δεν χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση. Κρατήθηκε υπό νοσοκομειακή παρακολούθηση, αργότερα πήρε εξιτήριο και του συνέστησαν να αποφύγει τις έντονες δραστηριότητες για δύο εβδομάδες. Μια σάρωση παρακολούθησης πέντε εβδομάδες αργότερα επιβεβαίωσε την επούλωση της ρήξης.
Ο Dr. Rasads Misirovs, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, μίλησε στο BBC Scotland News για το περιστατικό. Τόνισε τη σημασία του να μην καταστέλλεται το φτέρνισμα, καθώς χρησιμεύει ως φυσικός μηχανισμός του οργανισμού για την αποβολή ερεθιστικών ουσιών από τις ρινικές διόδους. Συνέστησε να καλύπτεται το πρόσωπο με το χέρι ή την εσωτερική πλευρά του αγκώνα όταν φτερνίζεται για να αποτραπεί η εξάπλωση ερεθιστικών ουσιών, όπως οι ιοί, το σάλιο και η βλέννα.
Ο Dr. Misirovs μοιράστηκε επίσης μια προσωπική τεχνική για την καταστολή του φτερνίσματος χωρίς να κλείνει τόσο τη μύτη όσο και το στόμα, η οποία περιλαμβάνει το πάτημα του αντίχειρα στο άνω χείλος ακριβώς κάτω από τη μύτη, διατηρώντας τις ρινικές διόδους ανοιχτές.