anoisia-tis-agelis-to-schedio-tis-symforas-soyidias-amp-8211-ollandias-kai-to-risko-gia-ekatomves-nekron-43475
12:09

Ανοησία της αγέλης: Το σχέδιο της συμφοράς Σουηδίας – Ολλανδίας και το ρίσκο για εκατόμβες νεκρών

12:09
Newsroom

Οι ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς, κατέγραψαν επιπλέον 1.150 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Δευτέρας.

Η χώρα καταγράφει επισήμως πάνω από 366.000 κρούσματα μόλυνσης

Αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο και θρηνεί 10.783 θύματα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ιδρύματος, που ανανεώνεται συνεχώς.

Advertisement

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου που μετράει, μακράν, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο Ντόναλτ Τραμπ εξετάζει την επιβολή καραντίνας σε πολιτείες

Ο Τράμπ σκέφτεται να επιβάλλει καραντίνα στο Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ, κάνοντας την κυνική δήλωση πως «εάν οι αρχές των ΗΠΑ μπορέσουν να συγκρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε 100.000 ως 200.000», ώστε τα θύματα να μην φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αυτό θα σημαίνει πως «κάναμε πολύ καλή δουλειά».

Advertisement

Στη Νέα Υόρκη θρηνούν θύματα ενώ έχουν στίσει 12 σκηνές ως πρόχειρα νοσοκομεία

Στη Νέα Υόρκη δεν προλαβαίνουν να διαχειριστούν τους νεκρούς. Είναι δε τόσο τραγικό το ποσοστό των νεκρών που γερανός φέρεται να  φορτώνει 19 νεκρούς από νοσοκομείο του Μπρούκλιν μέσα σε ένα φορτηγό ψυγείο πάνω σε παλέτες.

Advertisement

«Η ανοσία της αγέλης» δεν είναι ωστόσο αποκλειστικό «προνόμιο» του Αμερικανού Προέδρου

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε θύμα της ίδιας του της απόφασης και από εχθές το βράδυ βρίσκεται στην εντατική.

Ξεπέρασε το φράγμα των 5.000 ο αριθμός των νεκρών από το νέο κορωνοϊό, στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την καταγραφή 439 νέων θανάτων το τελευταίο 24ωρο.

Τα δε κρούσματα έφτασαν τις 51.608 – από 47.806 χθες – καθώς η Βρετανία εξακολουθεί να πλήττεται από τη θανατηφόρα νόσο.

Advertisement

«Ανοσία της αγέλης» ή το σχέδιο της συμφοράς

Σύμφωνα με την ανοσία της αγέλης η στρατηγική είναι να κολλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα προκειμένου να αποκτήσουν  ανοσία στον κορωνοϊό. Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι η πολιτική αυτή έχει μεγάλο κόστος σε ανθρώπινη απώλεια, αλλά η θεωρία υποστηρίζει ότι η απώλεια είναι ένα απαραίτητο βήμα για να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία.

Λόγω των αυστηρών μέτρων σταδιακά μειώνεται η καμπύλη των νοσούντων

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Imperial College, με βάση μαθηματικά – επιδημιολογικά μοντέλα, τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί σε διάφορες χώρες ανά τον πλανήτη έχουν μειώσει κατά μέσον όρο κατά 64% (σχεδόν κατά τα δύο τρίτα) τον βασικό ρυθμό αναπαραγωγής του κορωνοϊού. Αυτό «μεταφράζεται» σε περίπου 38.000 λιγότερους θανάτους στην Ιταλία, 16.000 στην Ισπανία και 2.500 στη Γαλλία, τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι προφανώς χρειάζονται μερικές εβδομάδες από τη λήψη των μέτρων έως ότου αντανακλαστεί η αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων από τη νόσο.

«Αν οι τωρινές τάσεις συνεχιστούν, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία» σημειώνουν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, του οποίου η… «τρομοκρατική» μελέτη προ ημερών (περί εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων) ήταν αυτή που ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει γραμμή πλεύσης επειγόντως και να πάρει αυστηρά μέτρα στη Βρετανία.

Από την άλλη πλευρά η μελέτη εκτιμά ότι η Ευρώπη απέχει ακόμη από την επίτευξη μαζικής ανοσίας στον πληθυσμό της, όταν δηλαδή η πλειονότητα των ανθρώπων θα έχουν νοσήσει από το νέο ιό, θα έχουν αναρρώσει και θα έχουν αποκτήσει μικρότερη ή μεγαλύτερη ανοσία.

Ποιες χώρες  επιλέγουν την ανοσία της αγέλης

Πιο τρανό παράδειγμα αποτελεί η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον που προσπάθησε να την εφαρμόσει, όμως στις τραγικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 χιλιάδες νεκρούς, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε πίσω και ανακοίνωσε lοckdown. Μάλιστα ο Μπόρις Τζόνσον, όχι μόνο νόσησε, αλλά τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στην εντατική.

Advertisement

Ακόμα μια χώρα που προσπάθησε να το εφαρμόσει είναι η Ολλανδία, με αποτέλεσμα οι κλίνες εντατικής θεραπείας να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εξάντλησή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης. Παράλληλα, η Ολλανδία έχει την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Μια χώρα που την εφάρμοσε και ακόμα συνεχίζει να στηρίζει αυτή την επιλογή, είναι η Σουηδία. Η ηγεσία της χώρας έχει επιλέξει να μην κλείσει καμία υπηρεσία και έχει αφήσει στην διακριτική ευχέρεια των πολιτών την εξάσκηση μέτρων προφύλαξης. Το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων.

Η κυνική φιλοσοφία

Για να υιοθετήσει κάποιος την «ανοσία της αγέλης» πρέπει αφενός να είναι κυνικός, αφού γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλούς νεκρούς, αφετέρου να έχει εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας της χώρας του, το οποίο θα πιεστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε, αν δεν έχει επαρκή αριθμό ΜΕΘ, θα φτάσει στα όριά του και ενδεχομένως θα καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή η χώρα θα αρχίσει να μετράει κρούσματα και θύματα στο υγειονομικό προσωπικό, καθώς είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά και εκεί. Αν δεν υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να καλυφθούν αυτοί που θα νοσήσουν, αναγκαστικά θα μπουν σε καραντίνα και τότε το παιχνίδι είναι εξ αρχής χαμένο.

Η Σουηδία μετρά 400 νεκρούς

Μέχρι στιγμής η Σουηδία με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων -λίγο παραπάνω από την Ελλάδα- μετράει 400 νεκρούς και περίπου 7.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λόφβεν, προειδοποίησε ότι πολλοί άνθρωποι θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική. «Είμαστε αντιμέτωποι με χιλιάδες θανάτους και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό» ήταν τα λόγια του.

Η άποψη του Σωτήρη Τσιόδρα για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων».Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ζητούμενο είναι όσοι νοσήσουν να το κάνουν στο μεγαλύτερο δυνατό διάστημα, ώστε να μην υπερφορτώσουμε το σύστημα υγείας.