Η πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου βρίσκεται στην Αυστραλία και πλέον είναι εντελώς άδεια, ενώ έχει διαγραφεί από όλους τους χάρτες, για να μην τη βρει κανείς.
Ειδικότερα, η πόλη-φάντασμα εκκενώθηκε, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν από τον τοξικό της αέρα.
Το 1943 ξεκίνησε η εξόρυξη στο Wittenoom, μια απομακρυσμένη πόλη στην περιοχή Pilbara στη Δυτική Αυστραλία, που βρίσκεται 1.100 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ, αλλά τη δεκαετία του ’60, οι επιχειρήσεις εξόρυξης άρχισαν να κλείνουν και η πόλη άρχισε να ερημώνει, καθώς ανακαλύφθηκε ότι ήταν τόσο επικίνδυνη, που οι αρχές αναγκάστηκαν να τη «σβήσουν» από χάρτη, ενώ προειδοποίησαν τους ντόπιους να φύγουν και τους τουρίστες να μην την επισκέπτονται.
Όλα ξεκίνησαν με την εξόρυξη του μπλε αμιαντου – ένα ανθεκτικό στη θερμότητα και τη φωτιά ορυκτό, πλούσιο σε νάτριο, που χρησιμοποιείται συνήθως σε οικοδομικά υλικά, όπως στέγες ή δάπεδα ή εξαρτήματα αυτοκινήτων.
Η γη στο Wittenoom ήταν πλούσια σε μπλε αμίαντο και έτσι ορδές Αυστραλών έφταναν εκεί για να βρουν δουλειά στα ορυχεία, με τις εξορύξεις να γίνονται «σημαία» της πόλης, κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Ωστόσο, τα ορυχεία έκλεισαν οριστικά το 1996, καθώς δεν έβγαζαν αρκετά χρήματα, ενώ το ανθρώπινο κόστος ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις απώλειες των κερδών.
Αργότερα, ανακαλύφθηκε ότι η εισπνοή ινών αμιάντου μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Το Penn Medicine εξήγησε ότι η έκθεση στον αμίαντο μπορεί να συμβεί με δύο «κύριους» τρόπους, είτε με την «εισπνοή των τοξικών σωματιδίων», είτε «με την κατά λάθος κατάποση (κατάποση) τους» και προσθέτει ότι «αυτοί οι δύο τύποι έκθεσης συνδέονται με διαφορετικούς τύπους αμιάντου. Κάθε έκθεση στον αμίαντο είναι επικίνδυνη. Εάν εισπνεύσετε ή καταπιείτε κατά λάθος τον αμίαντο, οι μικροσκοπικές ίνες μπορούν να κολλήσουν στους πνεύμονές σας και να παραμείνουν εκεί για χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, προκαλούν φλεγμονή και ουλές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο».
Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στην πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου
Πάνω από 2.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν πεθάνει από την έκθεση στον αμίαντο από το Wittenoom και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, σύμφωνα με τη Aussie Towns.
@rumoaoinesquecivel Quer saber mais sobre Wittenoom e outras cidades abandonadas? Segue a gente nas redes sociais. Rumo ao Inesquecível! #misteriosdomundo #curiosidadesentiktok #lugaresabandonados
♬ Amityville Horror – Scary Halloween Sound Effects – Halloween Sound Effects
Έχει αφαιρεθεί από όλους τους χάρτες: Η “πιο επικίνδυνη” πόλη του κόσμου-Αυτό παθαίνει όποιος τολμήσει να πατήσει
Κάπου στον κόσμο υπάρχει μία πόλη η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επικίνδυνη και ως εκ τουτου έχει σβηστεί από κάθε χάρτη.
Μια ομάδα περίεργων ταξιδιωτών, από αυτούς που τη «βρίσκουν» να επισκέπτονται επικίνδυνα, σκοτείνα ή εγκαταλελειμμένα μέρη – αγνόησε τις εκκλήσεις των αξιωματούχων να μείνουν μακριά από την πόλη-φάντασμα και επιχείρησε να δει από κοντά το Wittenoom.
Οι κυβερνητικοί ηγέτες της Δυτικής Αυστραλίας είναι τόσο αποφασισμένοι να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από αυτή την πόλη, που απείλησαν κάθε περίεργο ταξιδιώτη με ποινική δίωξη, ενώ δε δίστασαν να σβήσουν το Wittenoom από τον χάρτη.
Αυτή η μικρή πόλη της Αυστραλία σήμερα είναι τελείως άδεια. Η τελευταία κάτοικος της την εγκατέλειψε τον προηγούμενο Μαϊο. Όλοι οι δρόμοι προς και από την πόλη έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία και τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της κατεδάφισης της.
Γιατί μια τόσο μικρή πόλη έχει πέσει θύμα μιας τόσο έντονης εκστρατείας δυσφήμισης;
Λοιπόν, η απάντηση είναι πολύ απλή. Η άλλοτε πολυσύχναστη πόλη των ορυχείων είναι στην πραγματικότητα θανατηφόρα και θεωρείται η πιο «μολυσμένη περιοχή στο νότιο ημισφαίριο».
Στην ακμή της, τη δεκαετία του 1930, ζούσαν εκεί χιλιάδες άνθρωποι και η πόλη διέθετε μια ακμάζουσα βιομηχανία.
Η γη στο Wittenoom ήταν πλούσια σε μπλε αμίαντο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ορδές Αυστραλών έφταναν εκεί για να βρουν δουλειά στα ορυχεία. Η εξόρύξεις έγιναν η «σημαία» της πόλης κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες, αλλά τελικά αυτό το εγχείρημα δεν πήγε και πολύ καλά.
Τα ορυχεία έκλεισαν οριστικά το 1996, καθώς δεν έβγαζαν αρκετά χρήματα για το κράτος,με το ανθρώπινο κόστος, ωστόσό, να είναι πολύ μεγαλύτερο από τις όποιες απώλειες κέρδους.
Περισσότεροι από 2.000 εργάτες και ντόπιοι πέθαναν ως αποτέλεσμα της εισπνοής των θανατηφόρων ινών του μπλε αμιάντου. Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες καθαρισμού της πόλης, τρία εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων αμιάντου έμειναν πίσω.
Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ο αέρας παραμένει τοξικός ακόμη και σήμερα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κατεδαφίσει κτίρια, να σφραγίσει τις χωματερές και να αποσυνδέσει το Wittenoom από το εθνικό δίκτυο.
Σύμφωνα με μελέτες η πόλη δεν θα είναι ποτέ ασφαλής για κατοίκηση λόγω των τοξικών αερίων και ινών που υπάρχουν στο έδαφος και στον αέρα της.