Τρεις εργάτες οικοδομών σκοτώθηκαν από μία αρκούδα, ενώ δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, στο νησί Σαχαλίν, το 2014.
Ειδικότερα, ένας οικοδόμος στο νησί Σαχαλίν, στα ανοικτά των ακτών της Ρωσίας, κινηματογραφούσε τη στιγμή που ο σκύλος του παίζει με ένα αρκουδάκι.
Ακούγονται τα γέλια συναδέρφων του, που αστειεύονται βλέποντας την αλληλεπίδραση των δύο ζώων, με τον σκύλο να τρομάζει στη θέα της μικρής αρκουδίτσας.
Ξαφνικά, μια μητέρα αρκούδα εμφανίστηκε αργά, πίσω από ένα περβάζι, με ένα άλλο αρκουδάκι στο κατόπι της.
Τα ζώα τον πλησίαζαν προσεκτικά στο υπόστεγο και σε κλάσματα του δευτερολέπτου, όρμησαν.
Στα συγκλονιστικά πλάνα, ο άνδρας απαθανάτισε τη στιγμή που μια αρκούδα σκότωσε τρεις εργάτες οικοδομών και άφησε δύο σε κρίσιμη κατάσταση.
Το τρομακτικό βίντεο έγινε viral, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές παγκοσμίως, καθώς μια σειρά παρόμοιων επιθέσεων προκάλεσε φόβο σε όλη τη χώρα.
Όπως αναφέρει η Mirror, ορισμένοι αμφισβήτησαν τη γνησιότητα του βίντεο, ενώ ο Guardian υπογραμμίζει ότι η επίθεση είχε “κινηματογραφηθεί εν μέρει”, επικαλούμενος το απόσπασμα.
Η επίθεση ήρθε εν μέσω μιας σειράς επιθέσεων αρκούδων στο νησί και στην ευρύτερη Ρωσία.
Τρεις αρκούδες αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν μετά από αυτό, που τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν ως “κύμα βίας που σχετίζεται με αρκούδες στην ανατολική Ρωσία”.
Δύο πυροβολήθηκαν στο νησί Σαχαλίν, στα τέλη Ιουνίου. Η μία φέρεται να ζητιάνευε για τροφή σε έναν τοπικό δρόμο και έγινε επιθετική όταν οι ταξιδιώτες προσπάθησαν να τη χαϊδέψουν.
Το ζώο, χωρίς να πτοηθεί από τις προσπάθειες να το τρομάξουν, “συνέχισε να επιστρέφει με αξιοζήλευτη επιμονή” και έπρεπε να πυροβοληθεί, επεσήμανε στο Interfax ο αξιωματούχος του περιφερειακού υπουργείου Γεωργίας Αντρέι Ζντορίκοφ.
Ένα δεύτερο πυροβολήθηκε όταν επιτέθηκε και σκότωσε οικόσιτα ζώα στο νησί.
Οι εργαζόμενοι στα απομακρυσμένα δάση της Ρωσίας, συχνά χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό, παραμένουν ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε επιθέσεις αρκούδων.
Πέρυσι, βίντεο που τραβήχτηκε σε μια εγκατάσταση άντλησης φυσικού αερίου στη Σιβηρία, κατέγραψε τη στιγμή που μια καφέ αρκούδα εισήλθε στο συγκρότημα και κατακρεούργησε δύο εργάτες.
Οι αρκούδες είναι συνήθως συγκρατημένες, αποφεύγοντας την επαφή με τους ανθρώπους, εκτός αν προκληθούν, πεινάσουν ή αρρωστήσουν.
Όμως, όπως πολλά ζώα, έχουν έναν “κρίσιμο χώρο”, τον οποίο θα υπερασπιστούν αν χρειαστεί.
Αυτό περιπλέκεται από τους ανθρώπους που επεκτείνονται στον φυσικό βιότοπο των ζώων και απειλεί τους υπαλλήλους που εργάζονται σε χώρους υλοτομίας ή εξόρυξης ενέργειας που χτίζονται στην απομακρυσμένη άγρια φύση.
Οι ενήλικες καφέ αρκούδες στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή της Ρωσίας μπορεί να ζυγίζουν έως και 590 κιλά και γίνονται ιδιαίτερα επιθετικές αν χρειαστεί να προστατεύσουν τα μικρά τους.
Η 19χρονη Μαρία Ντιάνα βρήκε τραγικό θάνατο στη Ρουμανία ενώ πεζοπορούσε σε ένα βουνό με τον σύντροφό της, όταν δέχθηκε επίθεση από αρκούδα.
Η κατάσταση εξελίχθηκε με δραματικό τρόπο όταν η αρκούδα άρπαξε το πόδι της και την έσυρε προς έναν γκρεμό 200 μέτρων, καθώς η ίδια κάλεσε τις αρχές για βοήθεια.
«Όλα συνέβησαν σε ζωντανή μετάδοση, ο τηλεφωνητής άκουγε τον σύντροφό της να περιγράφει ότι δέχονται επίθεση από την αρκούδα που είχε αρπάξει την κοπέλα. Ήταν τρομερό» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Μας είπε ότι η αρκούδα άρπαξε την κοπέλα από το πόδι και κάποια στιγμή την έχασε από το οπτικό του πεδίο» κατέληξε, περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές ο Μπάνου.
Όταν οι διασώστες πλησίασαν τη σορό της 19χρονης, το μεγαλόσωμο ζώο άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από το άψυχο σώμα της κοπέλας, πριν τελικά σκοτωθεί επειδή προσπάθησε να επιτεθεί και στους ίδιους τους διασώστες.
Σύμφωνα με τον σύντροφο της 19χρονης, το ζευγάρι κατευθύνονταν προς τους καταρράκτες Spumoasa όταν εμφανίστηκε η αρκούδα.
«Δεν το περιμέναμε. Προσπάθησα να φοβερίσω την αρκούδα αλλά συνέβη το τραγικό αυτό γεγονός. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση της» δήλωσε σε τηλεοπτικά μέσα στην Ρουμανία.
Σύμφωνα με τη μητέρα της 19χρονης, η κόρη της ήταν ευτυχισμένη γιατί είχε μόλις πετύχει σε εξετάσεις και το μόνο που ήθελε ήταν να περάσει μερικές ευτυχισμένες ημέρες στο βουνό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ρουμανία ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός από καφέ αρκούδες με εξαίρεση την Ρωσία, με τον αριθμό τους να ανέρχεται περίπου στις 8.000.