Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων έχει οριστεί για τις 7 Ιουνίου. Φέτος θα είναι η χρονιά που η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα θα εορταστεί για πρώτη φορά. Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων είναι να κινήσει το ενδιαφέρον των πολιτών, των κρατών και των οργανώσεων ανά τον κόσμο, με σκοπό την πρόληψη. Δηλαδή, την ανίχνευση και τη διαχείριση των τροφιμογενών κινδύνων.
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων ανήκει στην επιτροπή του Codex Alimentarius. Αυτή η πρωτοβουλία έγινε με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Παγκόσμιου Οργανισμού FAO – WHO.
Κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων είναι το «Ασφάλεια Τροφίμων, υπόθεση όλων». Σκοπός της δημιουργίας του δεν είναι άλλος από την επισιτιστική ασφάλεια για το καλό της δημόσιας υγείας. Επίσης, δημιουργήθηκε για την οικονομική ευημερία στη γεωργία, αλλά και την πρόσβαση στην αγορά, τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν το αποτέλεσμα πολυετών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων παγκοσμίου επιπέδου. Επίσης, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της 73ης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γενική συνέλευση έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές έρευνες, περίπου εξακόσια εκατομμύρια περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων πραγματοποιούνται ετησίως. Το προαναφερθέν γεγονός μεταφράζεται στο ότι 1 στα 10 άτομα πρόκειται να νοσήσουν σε παγκόσμια κλίμακα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την κατανάλωση ακατάλληλης ή μολυσμένης τροφής. Επίσης, οι ίδιες στατιστικές έρευνες οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι 420.000 άτομα πρόκειται να καταλήξουν σε ετήσια βάση για τον ίδιο λόγο.