Η Τρέισι Μπρίτεν, μια 55χρονη πλέον γυναίκα από τη Βρετανία, αποφάσισε στα 50 της χρόνια ότι η “μητρότητα” δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί γι’ αυτήν, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη τρία παιδιά και οκτώ εγγόνια.
Η Τρέισι Μπρίτεν απέκτησε τα τρία παιδιά της με τον πρώτο της σύζυγο. Τα παιδιά της, που είναι πλέον στα τριάντα τους, της έχουν χαρίσει οκτώ εγγόνια, ηλικίας από επτά μηνών έως 11 ετών. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την κληρονομιά των 7.000 στερλίνων που της άφησε η μητέρα της για να χρηματοδοτήσει τη διαδικασία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έκανε τις απαιτούμενες ενέσεις ορμονών στο σπίτι της και τον Απρίλιο του 2018 ταξίδεψε στην Κύπρο, όπου οι γιατροί εντόπισαν τα κατάλληλα ωάρια στο σώμα της και τα γονιμοποίησαν με τα σπερματοζωάρια του συζύγου της, Στίβεν.
Και κάπως έτσι, μπήκε σε νέες περιπέτειες, αφού όπως είχε δηλώσει τότε και η ίδια «δεν αισθάνομαι πενηντάρα, ούτε μοιάζω με πενηντάρα. Γιατί να μην το τολμήσω;». Παρότι ζει στο Λονδίνο, αποφάσισε για διάφορους λόγους, όπως αναφέρεται σε άρθρο των βρετανικών Times, να απευθυνθεί σε μια κλινική στην Κύπρο για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η 55χρονη πλέον μητέρα γέννησε τα μωρά της μέσω καισαρικής τομής – μια πρακτική που συνιστάται σε προχωρημένες ηλικίες για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα τρία κορίτσια και το ένα αγόρι που έφερε στο κόσμο, μεταφέρθηκαν στην εντατική όπου νοσηλεύτηκαν με αναπνευστήρα και τρέφονται με σωλήνες που εισέρχονται στην κοιλιά.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των βρετανών γιατρών στην αναπαραγωγική ιατρική, προτείνεται η μεταφορά ενός μόνο εμβρύου, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες επιπλοκών. Η εγκυμοσύνη με περισσότερους από έναν εμβρύου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των μωρών και της μητέρας τους, ιδίως όταν η γυναίκα είναι σε προχωρημένη ηλικία.
Σύμφωνα με μια προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου, βρετανοί γιατροί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποκάλυψαν ότι πολλές γυναίκες -όπως και η Τρέισι Μπρίτεν- αναζητούν φθηνότερες εξωτερικές λύσεις για την εξωσωματική γονιμοποίηση σε κλινικές στο εξωτερικό. Ορισμένες κλινικές, ωστόσο, δεν ακολουθούν τα ίδια πρότυπα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να επιστρέφουν με πολλαπλές κυήσεις (δίδυμα, τρίδυμα, τετράδυμα).
Σε πολλές περιπτώσεις, παρουσιάζονται επιπλοκές. Για παράδειγμα, μια 43χρονη γυναίκα από τη Νιγηρία, που πέρυσι γέννησε τετράδυμα σε ένα νοσοκομείο του δυτικού Λονδίνου, χρειάστηκε πάνω από 500.000 στερλίνες, καθώς τα μωρά απαιτούσαν εντατική φροντίδα. Δυστυχώς, δύο από αυτά τα μωρά πέθαναν.
Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στη βρετανική Sun, η Τρέισι Μπρίτεν εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει δίδυμα και πιστεύει ότι αυτά τα μωρά είναι ένα είδος μαγικού και μεταφυσικού δώρου από εκείνη. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Κάθε χρόνο ήθελα να κάνω κι άλλο παιδί. Εφτασα στα 50 μου και είπα «ή τώρα ή ποτέ». Πολύς κόσμος είπε “είσαι γιαγιά και κάνεις παιδιά”. Ε και λοιπόν; Δεν είμαι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία. Δεν φαίνομαι 50, ούτε νιώθω 50. Μόλις δουν τέσσερα όμορφα μωράκια, θα αλλάξουν γνώμη».
Η Τρέισι Μπρίτεν είχε λάβει την απόφαση να κάνει έκτρωση έναν χρόνο μετά τη γνωριμία της με τον σύζυγό της, καθώς τότε νιώθει ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσει παιδιά. «Ηταν πολύ τραυματική εμπειρία. Εκείνη η απόφασή μου με καταδίωκε μέχρι σήμερα. Και σε μεγάλο βαθμό, ευθύνεται για τη σημερινή μου εγκυμοσύνη» είχε εξομολογηθεί.