5 Ιουνίου: Σήμερα έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μάλιστα, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί από τον ΟΗΕ μία από τις κύριες εκδηλώσεις του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει, διότι κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο κόσμος ενημερώνεται σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα της ανθρωπότητας.
Ερχόμενοι στο παρόν και το 2019, η φετινή ιδέα διεξαγωγής της συγκεκριμένης εκδήλωσης, στρέφεται στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, εννέα από τους δέκα ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα εκτίθεται καθημερινά σε ατμοσφαιρικούς ρύπους ανώτερους από το φυσιολογικό, σύμφωνα με τα επίπεδα ασφάλειας που ορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρει «Καταπολεμήστε την ατμοσφαιρική ρύπανση», αποτέλεσε μια επιλογή της Κίνας. Η Κίνα σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί τη χώρα με τους περισσότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Η Κίνα καλεί τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν αλλαγές, οι οποίες θα μειώσουν το ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε καθημερινή βάση. Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε άνθρωπος θα μειώσει τη συμβολή του στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία θα προκαλέσει παράλληλα ή αργότερα, προβλήματα στην υγεία του.
Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, προχώρησε σε δηλώσεις. Αναλυτικότερα: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας. Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή. Είδα από πρώτο χέρι τις σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις. Να φορολογήσουν τη ρύπανση, και όχι τους ανθρώπους, να σταματήσουν την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων και να σταματήσουν να χτίζουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα. Οι άνθρωποι παντού απαιτούν δράση. Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τους».