21-ioynioy-pagkosmia-imera-giogka-kai-anthropisti-91922
08:30

21 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα και Ανθρωπιστή

08:30
Newsroom

Στις 21 Ιουνίου έχει καθιερωθεί να εορτάζονται διεθνώς, η Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, αλλά και η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστή.

Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα: Πότε ορίστηκε

Πριν ακριβώς από 4 χρόνια, αποφασίστηκε η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα (σ.σ. στα αγγλικά (World Yoga Day). Η συγκεκριμένη εορτή ορίστηκε για της 21 Ιουνίου. Η ημερομηνία αυτή συνδέεται με δύο γεγονότα. Το πρώτο έχει να κάνει με το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το δεύτερο με το βόρειο ημισφαίριο.

Advertisement

Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα: Τι είναι και τι σημαίνει

Η Γιόγκα σημαίνει στα σανσκριτικά ένωση. Εκτός από αυτό, όμως, σημαίνει και σύνδεση. Η Γιόγκα αποτελεί ένα πανάρχαιο φιλοσοφικό, αλλά και πρακτικό σύστημα. Το προαναφερθέν σύστημα έχει να κάνει με την ενοποίηση δύο στοιχείων. Το πρώτο είναι το σώμα, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με το πνεύμα. Ουσιαστικά πρόκειται για τη διασύνδεση του ανθρώπου με το θεϊκό. Δηλαδή, τη σύνδεση του ανθρώπου με το σύμπαν

Advertisement

Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα: Η πρωτοβουλία

Ο ινδός πρωθυπουργόw, Ναρέντρα Μόντι, πήρε την πρωτοβουλία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα. Ήταν αυτός που υπέβαλε αίτημα πριν από πέντε έτη (σ.σ. στις 27/09/2014) υπέβαλε σχετικό αίτημα στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 προς τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Από εκεί και πέρα, το σχετικό αίτημα συζητήθηκε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 11 Δεκεμβρίου του 2014. Εκεί, αποφασίστηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.

Advertisement

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστή:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστή (σ.σ. αγγλικά World Humanist Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ανθρωπιστικής και Ηθικής Ένωσης (IHEU). Πρόκειται για μια οργάνωση, με έδρα το Άμστερνταμ. Η συγκεκριμένη οργάνωση συμφιλιώνει άθεους, ορθολογιστές, υπέρμαχους του κοσμικού κράτους και σκεπτικιστές.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστή είναι η διάδοση του Ανθρωπισμού ως φιλοσοφική στάση ζωής. Συγκεκριμένα αποτελεί ένα φιλοσοφικό ρεύμα. Δηλαδή, μια στάση ζωής, που βάζει τον άνθρωπο πάνω από όλα. Μάλιστα, πιστεύει στον πολιτισμένο και μορφωμένο άνθρωπο ως αξία.

Advertisement