Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης: Πριν ακριβώς από 11 χρόνια, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Δρεπανοκυττάρωσης (σ.σ. το 2008). Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης Παγκόσμιας Ημέρας ορίστηκε για τις 19 Ιουνίου κάθε χρόνου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης ορίζεται στα Αγγλικά ως «World Sickle Cell Day». Την πρωτοβουλία για την καθιέρωσή της πήρε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Δρεπανοκυττάρωσης. Ο οργανισμός είναι γνωστός και ως SCDIO. Σκοπός της καθιέρωσής της ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου γι’ αυτή την αρρώστια.
Η Δρεπανοκυττάρωση είναι από τις σοβαρότερες μορφές αναιμίας. Στα Αγγλικά αναφέρεται και ως Sickle Cell Anaemia, Drepanocytosis. Προκαλείται εξαιτίας της ανεπάρκεια οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μάλιστα, το όνομά της το πήρε από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία παίρνουν το σχήμα του δρεπανιού.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Δρεπανοκυττάρωσης, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού της Κύπρου τόνισε το 2015, τη σημασία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, για τη σοβαρή αυτή μορφή αναιμίας. Αναλυτικότερα: «Τα τελευταία χρόνια, χάρις στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής, η ασθένεια αντιμετωπίζεται επαρκώς και ο μέσος όρος ζωής των ασθενών ξεπερνά τα εβδομήντα χρόνια. Η ασθένεια είναι κληρονομική και οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων συμπτώματα αναιμίας όπως είναι η ζαλάδα, η εύκολη κόπωση, η δύσπνοια, η ταχυκαρδία, η μικρότερη αντοχή και λιποθυμική τάση. Η ιατρική επιστημονική κοινότητα δεν έχει δημιουργήσει κάποια θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία. Έτσι, οποιεσδήποτε θεραπείες ακολουθούν οι πάσχοντες, περιστρέφονται γύρω από την αντιμετώπιση των άμεσων και οξέων προβλημάτων και την αποκατάσταση ή πρόληψη των επιπλοκών και των κρίσεων».