18 Ιουνίου: Πριν ακριβώς από τρία χρόνια και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου του 2016, συνέβη κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πήρε μια μεγάλη απόφαση. Ο ΟΗΕ όρισε την Παγκόσμια Ημέρα της Βιώσιμης Γαστρονομίας.
Συγκεκριμένα, στις 21 Δεκεμβρίου του 2016, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση. Σε αυτή συμμετείχαν τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έπειτα, από τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης, τα μέλη του ΟΗΕ πήραν από κοινού μία απόφαση. Η απόφαση είχε να κάνει με την Παγκόσμια Ημέρα της Βιώσιμης Γαστρονομίας και τον ορισμό της. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε από το 2017 και έπειτα να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας.
Ο σκοπός του ορισμού της είχε να κάνει με κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Είχε να κάνει με την ανάδειξη του ρόλου της βιώσιμης γαστρονομίας για την επίτευξη μίας σειράς από στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Δηλαδή, την επίτευξη της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και της ασφάλειας των τροφίμων. Επίσης, την επίτευξη της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Η 21η Δεκεμβρίου ήταν ημέρα αποφάσεων. Απόφαση ανάδειξης της βιώσιμης γαστρονομίας, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει σε μία σειρά από τομείς. Η βιώσιμη γαστρονομία βοηθά στη μείωση του ποσοστού της φτώχειας και στην αποτελεσματική χρήση των πόρων. Επίσης, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών αξιών. Εκτός των προαναφερθέντων, η βιώσιμη γαστρονομία βοηθά στην ανάδειξη της κληρονομιάς και της πολυμορφίας.