10-theories-synomosias-poy-mas-deichnoyn-mia-diaforetiki-optiki-gonia-tis-istorias-57717
19:38

10 θεωρίες συνωμοσίας που μας δείχνουν μια διαφορετική οπτική γωνία της ιστορίας

19:38
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Εναλλακτικές Θεωρίες ιστορίας: Πολλες φορές υπάρχουν πολλες οπτικές γωνίες που μπορεί να εξετάσει κάνεις όσον άφορα την ιστορία. Παρακάτω θα δούμε μερικές οχι και τόσο διαδεδομένες οπτικές γωνίες για την έκβαση διάφορων ιστορικών γεγονότων.

Εναλλακτικές Θεωρίες ιστορίας: Η βύθιση του Τιτανικού

Advertisement

Η 1η εκδοχή, θέλει το πλοίο αυτό να μην είναι ο Τιτανικός, αλλά το όμοιό του «Ολύμπικ». Το Ολύμπικ κατασκευάστηκε ένα χρόνο νωρίτερα και καταστράφηκε κατά λάθος, χωρίς κάποια ασφάλεια να καλύπτει τα έξοδα. Για να πληρώσουν τις ζημιές, η Γουάιτ Σταρ Λάιν σκαρφίστηκε την ιδέα του αιώνα: Να ανταλλάξει κρυφά τα πλοία πριν σαλπάρει ο Τιτανικός.

Ήθελε να στείλει το παλιό και κατεστραμμένο Ολύμπικ αντί του ολοκαίνουριου Τιτανικού, να συμβεί το δήθεν ατύχημα, να μεταφέρουν τους επιβάτες με ασφάλεια σε άλλα πλοία και να πάρουν εύκολα τα χρήματα της αποζημίωσης.

Advertisement

Advertisement

Η 2η εκδοχή, θέλει τον Τιτανικό να υπέστη πυρκαγιά πριν καν την αναχώρησή του. Ο Τζον Ντίλεϊ, ο πυροσβέστης του πλοίου, είπε σε συνέντευξη ότι υπήρχε μια φωτιά που έκαιγε για 5 μέρες στη δεξαμενή 6. Αυτή η ιστορία δεν βγήκε προς τα έξω, για να μην καταστρέψει τη φήμη της εταιρίας. Μετά τη φωτιά, ο καυτός εξωτερικός σκελετός του πλοίου, δεν μπόρεσε να αντέξει το χτύπημα του παγόβουνου.

Σύμφωνα με την πιο δελεαστική εκδοχή, η «Άτυχη Μούμια«, ένα διάσημο τεχνούργημα της Αρχαίας Αιγύπτου από το Βρετανικό Μουσείο, ήταν μέρος των αποσκευών του λόρδου Κάντερβαϊλ. Είναι κυρίως γνωστό για την ατυχία που έφερε στον συλλέκτη, αλλά και τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του. Μετά την τραγωδία του Τιτανικού, οι εφημερίδες έγραψαν ότι η Άτυχη Μούμια ήταν ιέρεια του Ρα. Στο εσωτερικό της μούμιας, έγραφε: «Άφησε τη λήθη και κατάκτησε όσους μπαίνουν στο δρόμο σου, με ένα αιχμηρό βλέμμα«.

Advertisement

Νέες ανακαλύψεις στην Αίγυπτο

Οι επιστήμονες ακόμα διαφωνούν για τη χρονιά που χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου, οι παλιότερες μνημειακές δομές του κόσμου. Ακούγεται αστείο, αλλά η χρονική διαφορά ξεκινά από μερικούς αιώνες και φτάνει μέχρι τα 1.000 χρόνια!

Για παράδειγμα, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας πιστεύεται ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Χάφρε, το 25 π.Χ. Ωστόσο, το 1857, το Στέφανο της Αποκαλύψεως ανακαλύφθηκε στη Γκίζα. Σύμφωνα με τη μετάφραση του κειμένου του, ο Φαραώ Χάφρε διέταξε να αποκατασταθεί απλώς η Σφίγγα και να μην χτιστεί μια καινούρια. Άρα μάλλον μιλάμε για ένα μνημείο ακόμη μεγαλύτερο ηλικιακά από ό,τι πιστεύαμε.

Advertisement

Οι βαθιές αυλακώσεις στο σώμα της Σφίγγας, αποδείχθηκαν αποτέλεσμα διάβρωσης του νερού. Αλλά ο καιρός στην Αίγυπτο δεν ήταν βροχερός για τουλάχιστον 8.000 χρόνια. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Σφίγγα μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 8.000 χρόνων.

Εναλλακτικές Θεωρίες ιστορίας: Κυνήγι θησαυρού στην Τροία

Πιστεύεται ότι η πόλη της Τροίας βρισκόταν στον τούρκικο λόφο Χισαρλίκ και αργότερα ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν. Ωστόσο, οι συνάδελφοί του αμφέβαλαν για την ανακάλυψή του και τον θεώρησαν απλώς «προικοθήρα».

Πλέον υπάρχει μια θεωρία που θέλει τον Σλήμαν να αυτο-προωθεί τις ανακαλύψεις του.

Εναλλακτικές Θεωρίες ιστορίας: Η επίθεση του Περλ Χάρμπορ

Μία θεωρία θέλει τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ να συνειδητοποιεί ότι ο μόνος τρόπος να επηρεάσει την παγκόσμια ιστορία, ήταν με το να παρέμβει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και η αμερικανική κοινωνία είχε διαφορετική άποψη. Αυτή η θεωρία ισχυρίζεται ότι προκάλεσε την Ιαπωνία να ξεκινήσει την επίθεση, προτείνοντας ένα τελεσίγραφο: το «Σημείωμα Χουλ«. Ήξερε για την επίθεση που σχεδίαζαν οι Ιάπωνες, γιατί οι αερομεταφορείς της μάχης άφησαν τη βάση την ημέρα της επίθεσης. Για ένα θετικό πολεμικό αποτέλεσμα, ίσως ήταν μια καλή κίνηση.

Το χρονολογικό ανακάτεμα

Υπάρχει μια τεράστια ασάφεια σχετικά με τον συνολικό αριθμό των Φαραώ: οι κατάλογοι των ηγεμόνων διαφέρουν μεταξύ τους.

Ο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν, μια βασική μορφή στον τομέα της Αιγυπτολογίας, βρήκε το όνομα του Φαραώ Σοσένκ Α’ στη Βίβλο και σηματοδότησε την έναρξη της χρονολογίας της Αρχαίας Αιγύπτου. Μιλάμε για 3 αιώνες που δεν αναφέρονται πουθενά στην Αίγυπτο.

Το παλαιό ρώσικο κράτος του Κιέβου, μπερδεύει επίσης τους ιστορικούς. Τον 6ο αιώνα, το Κίεβο ήταν ο πρώτος σλαβικός οικισμός. 3 αιώνες αργότερα, έγινε ξαφνικά ένα μεγάλο κέντρο. Δεν αναφέρονται πολλά στα χρονικά. Πού πήγαν 300 χρόνια ιστορικών γεγονότων;

Η δυναστεία των Καρολίνγκων, είναι ένα επίσης ιστορικό φάντασμα. Ο ιστορικός Χέριμπερτ Ίλιγκ πιστεύει πως ο πρώτος αναγνωρισμένος αυτοκράτορας, ο Καρλομάγνος, ήταν απλά ένα φανταστικό πρόσωπο. Οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν τίποτα στην περιοχή της σημερινής Γερμανίας που να ανήκει στη δυναστεία του, παρά τις αμέτρητες αναφορές στα κάστρα τους στα χρονικά.

Εναλλακτικές Θεωρίες ιστορίας: Ο Μάικλ Τζάκσον έστησε το θάνατό του και μετακόμισε στο Μπαχρέιν

Εναλλακτικές Θεωρίες ιστορίας

Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας μοιάζουν να ξεπερνούν όσους πιστεύουν πως ο βασιλιάς της ποπ Μάικλ Τζάκσον έχει πεθάνει.

Η τελευταία φωτογραφία που τραβήχτηκε, μπορεί να είναι ψεύτικη (το χρώμα του δέρματός του είναι διαφορετικό και δε μοιάζει με φωτογραφία τραβηγμένη μέσα από φιμέ τζάμι αυτοκινήτου). Αυτός που κάλεσε το 911 ήταν πολύ ψύχραιμος και δεν ανέφερε το όνομα του Τζάκσον. Η κάμερα ασφαλείας που κατέγραφε εκείνη τη στιγμή εξαφανίστηκε, όπως και πολλά άλλα τέτοιου είδους στοιχεία.

Το καλοκαίρι του 2016, η κόρη του, Πάρις, πόσταρε μία φωτογραφία που τράβηξε την προσοχή του κοινού. Οι φαν του Τζάκσον πιστεύουν πως ο πατέρας της καθόταν στο πίσω κάθισμα (φυσικά, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα κατάλληλα για να τον δείτε).