vazei-ta-pragmata-sti-thesi-toys-o-klearchos-maroysakis-den-einai-kaysonas-ola-toympa-me-ton-kairo-285739
14:19

Βάζει τα πράγματα στη θέση τους ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Δεν είναι καύσωνας», όλα τούμπα με τον καιρό

14:19
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

«Δεν είναι όλα καύσωνας», γράφει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζοντας πως τα προγνωστικά στοιχεία δεν δείχνουν νέο κύμα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του υπό τον τίτλο «δεν είναι όλα καύσωνας» πράγματι φέτος «βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την επίδραση υψηλών έως και πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών, συνθήκες οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλο αυτό και άλλο σε κάθε κύμα ανόδου του υδραργύρου να γίνεται λόγος για καύσωνα».

Advertisement

Ο κ. Μαρουσάκης σχολιάζει ακόμα πως τον να «γίνονται συγκρίσεις των μετρήσεων του σήμερα με αντίστοιχες πολλών ετών πίσω και να διαπιστώνουμε ότι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα».

Δεν επιβεβαιώνει το «νέο καύσωνα» ο Μαρουσάκης

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρεται και στα περί νέου καύσωνα.

Advertisement

«Σε ό,τι αφορά τώρα στα περί νέου καύσωνα, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δε φαίνεται κάτι τέτοιο (μετεωρολογικά τουλάχιστον….), με τα μελτέμια να κυριαρχούν και τη ζέστη να είναι πιο έντονη προς τα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο», γράφει.

Advertisement

«Ας λάβουμε υπόψη μας ότι μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών θεωρείται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και άρα οι 38 π.χ βαθμοί που θα συναντήσουμε στα δυτικά μακριά από την επίδραση του μελτεμιού δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση», γράφει.

«Ενδείξεις για αρκετές βροχές που θα κρατήσουν μέρες – Να είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενα προβλήματα»

Αν και ο υδράργυρος αναμένεται να πάρει την… ανηφόρα και πάλι αυτή την εβδομάδα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει ότι μέχρι το τέλος της δεν υπάρχουν ενδείξεις για καύσωνα. Αντιθέτως, βλέπει ενδείξεις αρκετών βροχών για ικανοποιητικό διάστημα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Advertisement

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΥΣΩΝΑΣ…

Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει άλλο καλοκαίρι που να έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ ο όρος “καύσωνας”.

Ναι πράγματι φέτος βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την επίδραση υψηλών έως και πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών, συνθήκες οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλο αυτό και άλλο σε κάθε κύμα ανόδου του υδραργύρου να γίνεται λόγος για καύσωνα.

Επίσης, το να γίνονται συγκρίσεις των μετρήσεων του σήμερα με αντίστοιχες πολλών ετών πίσω και να διαπιστώνουμε ότι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα μιας και τότε είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό πλήθος σταθμών όπως επίσης το τότε δίκτυο λειτουργούσε κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλες προδιαγραφές.

Advertisement

Όλα τα παραπάνω σηκώνουν πολύ συζήτηση, συζήτηση η οποία αφορά την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Και πρέπει κάποια στιγμή η συζήτηση αυτή να γίνει και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε στο μέλλον να στηρίξουμε τα συμπεράσματά μας που θα μας οδηγήσουν στην αλήθεια όσο βέβαια μας επιτρέπουν τα όρια λειτουργίας της ατμόσφαιρας και της Φύσης γενικότερα.

Μέχρι όμως να γίνουν αυτά (αν γίνουν και κυρίως αν θέλουμε να γίνουν), θα υπάρχουν πάντα πολλά ερωτηματικά για το αν όντως τα συμπεράσματά μας είναι σωστά ή είναι τα ίδια που θα καταλήγαμε χρόνια πριν αν χρησιμοποιούσαμε τα αντίστοιχα εργαλεία και τότε.

Θυμάμαι από τις πρώτες ημέρες κιόλας στα έδρανα του τμήματος Φυσικής, δινόταν μεγάλη βαρύτητα στο πώς μετράμε ένα μέγεθος (π.χ θερμοκρασία), όπως επίσης και το όργανο που θα χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτή τη μέτρηση.

Σε ό,τι αφορά τώρα στα περί νέου καύσωνα κτλ, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δε φαίνεται κάτι τέτοιο (μετεωρολογικά τουλάχιστον….), με τα μελτέμια να κυριαρχούν και τη ζέστη να είναι πιο έντονη προς τα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στο πρώτο μας διάγραμμα μπορείτε να δείτε τις καμπύλες κύμανσης της θερμοκρασίας όπου έχουμε επισημάνει με τις μαύρες γραμμές τα όρια κατά κάποιο τρόπο της ζέστης, ενώ στον δεύτερο χάρτη σημειώνουμε με τα λευκά βέλη τους χρωματισμούς που οδηγούν σε καύσωνα και που σε καμία περίπτωση δεν απασχολούν τη χώρα μας.

Ας λάβουμε υπόψη μας ότι μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών θεωρείται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και άρα οι 38 π.χ βαθμοί που θα συναντήσουμε στα δυτικά μακριά από την επίδραση του μελτεμιού δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση. Κάθε καλοκαίρι τα βιώνουμε αυτά, μην τα θεωρούμε και όλα ακραία!

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Υ.Γ. Αυτή η πολύ μεγάλη περίοδος ξηρασίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος μιας και υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα και με το μακροπρόθεσμο σύστημα πρόγνωσης που τρέχουμε για διαμόρφωση τύπου κυκλοφορίας που θα φέρει ένα ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές.

Θα το αναλύσουμε περισσότερο μέσα στον Αύγουστο το όλο αυτό θέμα που ταλαιπωρεί τους αγρότες μας.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι ενδεχόμενα προβλήματα από τις βροχές που φαίνονται.

Ξαφνιάστηκε ο Μαρουσάκης με τον καιρό: “Έρχεται ραγδαία αλλαγή, τεράστια ανατροπή” -Το διάγραμμα της αλήθειας

Ελπίδες δροσιάς έδωσε με μια ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης καθώς όπως ανέφερε αναμένεται να υποχωρήσει ο καύσωνας. Μέχρι τις 23 Ιουλίου οι υψηλές θερμοκρασίες  θα συνεχίσουν να είναι έντονες στην χώρα, αλλά μετά από αυτή την ημερομηνία αναμένεται να έρθει μια δροσερή ανάσα, με τη θερμοκρασία να μειώνεται στους 35 βαθμούς την επόμενη εβδομάδα.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Μερικά 24ωρα υπομονή θα πρέπει να κάνουμε σε ότι αφορά το έντονο και παρατεταμένο κύμα ζέστης μιας και προς τα μέσα της νέας εβδομάδας φαίνεται ικανοποιητική πτώση του υδραργύρου όπου σύμφωνα και με το “διάγραμμα της αλήθειας” φαίνεται να προσεγγίζουμε μετά από πολύ καιρό τα κανονικά για την εποχή επίπεδα που είναι περίπου οι 35° βαθμοί κελσίου σε ότι αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες», αναφέρει ο μετεωρολόγος και σημειώνει:

«Μάλιστα αυτή η υποχώρηση του υδραργύρου θα συνοδευτεί και από έντονη αστάθεια η οποία θα κάνει αισθητή την παρουσία της από το Σαββατοκύριακο με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια και με έμφαση τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ!!!!

Ακολουθεί το “διάγραμμα της αλήθειας” για την πορεία της θερμοκρασίας όπου από τις 23 του μήνα και στη συνέχεια γίνεται έντονα φανερή η υποχώρηση του υδραργύρου πλησιάζοντας τους 35° περίπου βαθμούς (κόκκινη ευθεία) μια σχεδόν κανονική για την εποχή θερμοκρασιακή τιμή».

Μαρουσάκης: Η Ελλάδα σπάει στα δύο, πότε ξεκινάει η ραγδαία αλλαγή του καιρού – Που ξεκινάνε καταιγίδες και που 40ρια

Ο καύσωνας θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες, όπως προέβλεψε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, με τις θερμοκρασίες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να φτάνουν τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, από το απόγευμα “μπορεί να βγουν ορισμένες μπόρες στη βόρεια ηπειρωτική χώρα, δηλαδή στα ορεινά της Ηπείρου και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία”, ενώ κατά τα άλλα, ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι 6 με 7 μποφόρ.

Στην Αττική, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 38 βαθμούς, ενώ το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα μπόρας στις περιοχές γύρω από το κέντρο.

Για τις επόμενες μέρες, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επεσήμανε ότι, θα πέσει η θερμοκρασία, αλλά οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν.

Μάλιστα, η σύγκρουση δύο αέριων μαζών πάνω από την χώρα, θα φέρει έντονη αστάθεια προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και αύριο Παρασκευή.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αύριο και το Σαββατοκύριακο, η χώρα, όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος ” θα σπάσει στα δύο. Από την Θεσσαλία και πάνω, κυρίως τις απογευματινές ώρες, θα συναντάμε ιδιαίτερα άστατο καιρό”.

Ο καύσωνας θα παραμείνει σύμφωνα με την ΕΜΥ

Σήμερα, οπότε θα επικρατήσει καύσωνας, η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου.

β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Παρασκευή (19-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Θα συνεχιστεί ο καύσωνας