Καιρός: Η εβδομάδα που έρχεται ο υδράργυρος θα ξεπεράσει ακόμα και τους 40 βαθμούς.
Πιο αναλυτικά, προβλέπεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα, όπου η θερμοκρασία θα είναι 36-38°C.
Advertisement
Την Τρίτη και την Τετάρτη οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν θα είναι στους 38-40°C.
Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τον καύσωνα «πηγαίνουμε από την αστάθεια σιγά σιγά στα μελτέμια και από τα μελτέμια θα οδηγηθούμε στην πολύ ζέστη την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε τον υδράργυρο να ανεβαίνει σημαντικά, θα ξεπεράσουμε τα 40αρια.
Advertisement
«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν 40 με 43 βαθμούς Κελσίου. Οι 40 με 43 βαθμούς για ένα και δύο 24ωρα θα είναι το ταβάνι, σαν τις πιο υψηλές θερμοκρασίες είναι αυτό που δείχνουν τα πρώτα μετεωρολογική στοιχεία» πρόσθεσε.
Advertisement
Και κατέληξε πως «Το καλό είναι ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια αυτό το κλίμα, θα διαρκέσει μία με δύο μέρες και σιγά σιγά θα πάμε σε αποκλιμάκωση».
Όπως αναφέρει από την άλλη ο Σάκης Αρναούτογλου, το νέο κύμα έντονης ζέστης, πιθανώς με χαρακτηριστικά καύσωνα θα έρθει μετά τις 11 Ιουνίου.
Η πιο ζεστή ημέρα σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύει ο ίδιος στο facebook, φαίνεται ότι θα είναι η Πέμπτη.
Advertisement
Δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα όπως και στην Αττική και την Κρήτη, μακριά από τη θάλασσα, την Πέμπτη, θα έχουν έως και 2-3 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία.
Στις ορεινότερες περιοχές (500 -1000 μέτρα υψόμετρο) αντίστοιχα στα παραθαλάσσια και στα νησιά υπολογίστε 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα αλλά με πιο αυξημένη σχετική υγρασία.
Καιρός: Έρχεται η La Niña
Το μετεωρολογικό φαινόμενο La Niña θα φθάσει αργότερα φέτος και θα φέρει μαζί του πιο δροσερές θερμοκρασίες, έπειτα από τα ρεκόρ ζέστης που προκάλεσε το φαινόμενο El Niño εδώ και έναν χρόνο.
«Το φαινόμενο El Niño 2023/24, που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει ότι φθάνει στο τέλος του. Το πιθανότερο είναι η επιστροφή στις συνθήκες του La Niña αργότερα αυτόν τον χρόνο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.
Advertisement
Υπάρχουν 60% πιθανότητες το φαινόμενο La Niña να εμφανισθεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και αυξάνονται στο 70% για την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό που θεωρεί ότι «ο κίνδυνος επανεμφάνισης του El Niño κατά την περίοδο αυτή είναι αμελητέα».
Για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, ο Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες (50%) οι συνθήκες να είναι ουδέτερες – ούτε El Niño ούτε La Niña – ή μεταβατικές προς την La Niña
Το φαινόμενο La Niña συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού. Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.
Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Η επίδραση ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις περιοχές. Στην τροπική ζώνη, το La Niña παράγει κλιματικές συνέπειες αντίθετες με εκείνες του El Niño.
Πάντως, τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Κάθε μήνα από τον Ιούνιο 2023 έχει καταγραφεί και νέο ρεκόρ υψών θερμοκρασιών – και το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Το τέλος του φαινομένου El Niño δεν σημαίνει παύση στην κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα, διότι ο πλανήτης μας θα συνεχίζει να θερμαίνεται εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύουν την ζέστη. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό όλο κατά την διάρκεια των προσεχών μηνών», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Κο Μπάρετ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.
Ετσι, το φαινόμενο La Niña έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για την εποχή των κυκλώνων του 2024 στον βόρειο Ατλαντικό, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Ιουνίου και θεωρείται ότι θα είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει τέσσερις έως επτά κυκλώνες της κατηγορίας 3 ή και περισσότερους, σύμφωνα με την NOAA.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, παρά την δροσιστική επίδραση του φαινομένου La Niña από το 2020 μέχρι τις αρχές του 2023.
Οσο για το El Niño, κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο 2023 και είναι ένα από τα πέντε ισχυρότερα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί.
«Οι μετεωρολογικές μας συνθήκες εξακολουθούν να είναι περισσότερο ακραίες εξαιτίας της επιπλέον ζέστης και υγρασίας στην ατμόσφαιρά μας», επισημαίνει ο Κο Μπάρετ.
«Για τον λόγο αυτό η πρωτοβουλία Alertes για όλους παραμένει προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
Ο Οργανισμός του ΟΗΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού με σύστημα έγκαιρων συναγερμών για τους μετεωρολογικούς κινδύνους μέχρι το τέλος του 2027, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πλέον υποβαθμισμένες ζώνες, όπως στην Αφρική.
Καιρός: Τα έχασαν οι ειδικοί με το φετινό καλοκαίρι – Δεν… υπάρχει αυτό που θα ζήσουμε
Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ετοιμότητα επιπέδου 4 σχεδόν στη μισή χώρα.
Ήδη η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αμέλεια στο νομό Λασιθίου έκανε στάχτη σε λίγες ώρες 2.000 στρέμματα.
Ειδικοί μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ο άνομβρος χειμώνας φέρνουν υψηλότερες θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές.
«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», ανέφερε χαρακτηρστικά ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος.
Ο χειμώνας φέτος στη χώρα μας δεν ήρθε ποτέ κι ήταν ο θερμότερος των τελευταίων ετών, με θύματα της κλιματικής αλλαγής να είναι κυρίως όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μεσογείου γενικότερα, τόσο η θάλασσα όσο κι ο αέρας έχουν φαινόμενα που δεν τα περιμέναμε ποτέ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλη η Μεσόγειος, ιδιαίτερα η ανατολική, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ζεστή, κάθε χρόνο γίνεται και πιο ξηρή. Κάθε χρόνο έχουμε ακραία φαινόμενα», εξήγησε ο γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών συνεχώς καταρρίπτονται και οι βροχοπτώσεις ήταν όλο και λιγότερες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.
«Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής», είπε ο διευθ. Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.
Η Πολιτική Προστασία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την πρώτη Μαΐου.
Φωτιά και λάβρα ο καιρός: Καμίνι και σήμερα η χώρα – Που θα χτυπήσει 38άρια – Η μέρα που υποχωρεί ο υδράργυρος
Έντονη ζέστη επικρατεί και σήμερα, Τετάρτη, σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν για ακόμη μία ημέρα, στα κεντρικά και νότια τμήματα και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα αρχίσουν να υποχωρούν από αύριο, Πέμπτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και μικρές ποσότητες αφρικανικής σκόνης, οι οποίες κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο αποπνικτική.
Στα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι, στο Ιόνιο και κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι πιο πυκνές, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα προβλέπονται τοπικές βροχές στα ορεινά της χώρας.
Οι μέγιστες τιμές θα πλησιάσουν τους 34 στα βόρεια, 32 – 35 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά, 37 – 38 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρωτικά και θα κυμανθούν κοντά στους 33 – 37 στα νησιά του Αιγαίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 2 – 4, στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί έως και 6.
Στην Αττική, ο καιρός θα είναι αίθριος, με ηλιοφάνεια στο λεκανοπέδιο και αραιή συννεφιά μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 – 37 βαθμούς, με βόρειους ήπιους ανέμους 2 – 4 μποφόρ, το μεσημέρι πρόσκαιρα θα είναι νότιοι.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα είναι πιο πυκνές, με πιθανότητα στα γύρω ορεινά να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής έκτασης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 – 34 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 2 – 4 μποφόρ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν, οπότε κυρίως στα ορεινα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν, οπότε κυρίως στα ορεινα ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και στην Κρήτη τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.
Υποχωρεί η έντονη ζέστη από αύριο
Μια αύρα δροσιάς έρχεται από αύριο, Πέμπτη, καθώς ο βοριάς στο Αιγαίο που θα φέρει μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις, από την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται ξανά έντονη ζέστη.
Τέλος η ζέστη, τριήμερη κακοκαιρία προ των πυλών: Έρχεται η Ψυχρή Λίμνη, που θα έχει βροχές και καταιγίδες
Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού καθώς θα υπάρχει καιρική αστάθεια σε αρκετές περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημειώνονται καταιγίδες.
“Θα έχουμε καταιγίδες οπωσδήποτε στο Βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη, καθώς κατεβαίνει το σύστημα”, είπε.
Όπως ανέφερε, “οι θερμοκρασίεςέχουν υποχωρήσει, πάμε για τα κανονικά. Μόνο στην Κρήτη θα φτάσουμε τους 30 και λίγο παραπάνω βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα είμαστε στους 27-29 βαθμούς”.
Για το Σαββατοκύριακο, ο κ. Γιαννόπουλος προέβλεψε ότι στα ηπειρωτικά “θα βγάλει τοπικά βροχές και καταιγίδες. Τα περισσότερα φαινόμενα φαίνεται να είναι μεσημέρι-απόγευμα. Ανοιξιάτικη αστάθεια το λέμε αυτό. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει το βράδυ της Κυριακής”.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μέσω X, ανέφερε: “Οι καταιγίδες θα επηρεάσουν κυρίως τα ΒΑ σήμερα και αύριο. Το κυριότερο πάντως είναι ότι επέστρεψε το #γαλάζιο του ελληνικού ουρανού, που μας “έλειψε” τόσο καιρό…”.
Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι το Σαββατοκύριακο θα επηρεάσει τη χώρα μας το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης.
“Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά”, εξήγησε μέσα από το μπλογκ του.
Καιρός: Τι είναι η «ψυχρή λίμνη»
Όπως αναφέρει το meteo.gr, ο όρος της «ψυχρής λίμνης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αποκομμένη μάζα ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας, συνήθως σε ύψος 5-6 χλμ πάνω από την επιφάνεια.
Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία ευνοούν τη δημιουργία νεφών και τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας υδρατμών και ενέργειας στην τροπόσφαιρα.
Ειδικότερα, όταν δημιουργείται μία «ψυχρή λίμνη» πάνω από το Ιόνιο, οι αέριες μάζες γύρω της κινούνται αντίθετα των δεικτών του ρολογιού. Θερμές και υγρές αέριες μάζες κινούνται από τη Μεσόγειο πάνω από την Ελλάδα και ταυτόχρονα τοπικές ροές και μεγάλης κλίμακας ανοδικές κινήσεις ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων.
Όταν μια «ψυχρή λίμνη» εντοπίζεται στο νότιο Ιόνιο, οι πιο ισχυρές καταιγίδες πλήττουν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας.
Ο καιρός… τρελάθηκε: «Πνίγει» τη χώρα η αφρικανική σκόνη & έρχονται 35ρια – Οι περιοχές που θα «δοκιμαστούν»
Η αφρικανική σκόνη, μετά την έντονη παρουσία της στις 23 και 24 Απριλίου, αναμένεται να επιστρέψει στην επικράτειά μας, συνοδευόμενη από αυξημένες θερμοκρασίες.
Σε συνάντηση στην Ελευσίνα, με συμμετοχή ανθρώπων από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, συζητήθηκαν οι προοπτικές για τις επόμενες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται η αφρικανική σκόνη να επανέλθει πυκνότερη, συνοδευόμενη από υψηλές θερμοκρασίες που θα υπερβούν τους 30 βαθμούς από την Παρασκευή και μετά.
Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα υπό την καθοδήγηση του Αστεροσκοπείου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Από αύριο, Πέμπτη (16/5/2024), προβλέπεται νέα έντονη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα (20/5/2024).
Η παρουσία της αφρικανικής σκόνης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό στην ατμόσφαιρα, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες. Είναι αναγκαίο να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις τους τις προσεχείς ημέρες.