Παρά τις βροχές και τις καταιγίδες που πλήττουν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, ο καιρός πρόκειται να αλλάξει δραστικά την επόμενη εβδομάδα, φέρνοντας ξανά καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με τον προγνώστη Θεοφάνη Χατζηγρίβα, από την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο ειδικός αναφέρει ότι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος θα επηρεάσει τον καιρό, φέρνοντας ζεστές αέριες μάζες που θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στα βόρεια στους 29-32°C και στα ανατολικά ηπειρωτικά στους 32-35°C.
Αν και οι θερμοκρασίες θα θυμίσουν καλοκαίρι, το κύμα ζέστης δεν αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ακολουθεί η δημοσίευση του Θεοφάνη Χατζηγρίβα:
«▪️Αισθητη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με αρκετή ηλιοφάνεια και κάποιες διάσπαρτες τοπικές νεφώσεις πιο πυκνές σε ορεινά του εσωτερικού ηπειρωτικου κορμού.
▪️Περιπου ίδια κατάσταση και την Δευτέρα στο μεγαλύτερο επίσης,τμήμα της χώρας ωστόσο δεν υπάρχει καμία συμφωνία των προγνωστικών μοντέλων για,την εξέλιξη μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη ,καθώς φαίνονται κάποιες βροχές η καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και το Ιόνιο με πιθανή επέκταση την Τρίτη προς Τετάρτη ανατολικά και με σημαντική εξασθένηση.
▪️Το ξανατονιζω όμως για την ώρα δεν υπάρχει σταθερότητα.(Θα υπάρξει σχετική νεότερη ενημέρωση)
▪️Συμβαίνει όμως το απιθανο να έχουμε σταθερή εικόνα για την εξέλιξη από την ερχόμενη Πέμπτη, και μετά,καθώς ο υποτροπικος αεροχειμαρος αρκετά ανεβασμένος θα μας θυμίσει λίγο από καλοκαίρι με σαφή επιρροή του λιβα,σε αρκετές περιοχές, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στα βόρεια στους 29 με 32 βαθμούς, και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 32 με 35 πολύ τοπικά, αλλά όχι για μεγάλο διάστημα.
▪️Θα λέγαμε ότι θα έχουμε ένα καλοκαιρινό σε εισαγωγικά Παρασκευο Σάββατο Κυριάκο, και λίγο ακόμη. ….
▪️Μακροπροθεσμα,όμως θα, υπάρξει αισθητή εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας (αρχές Οκτώβρη και μετά)
⚠️Σημείωση ** Χωρις να είμαστε απόλυτα σίγουροι το ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ που τυγχάνει να είναι και από τα,μεγαλύτερα της χώρας, θα σταθεί σχετικά τυχερο ,μιας και πιθανή υποτροπή θα υπάρξει μόνο κατά,την διάρκεια,της Τετάρτης (Ίσως απόγευμα-βράδυ),και παρά πολύ μικρή πιθανότητα για νωρίτερα, ενώ τόσο η πρεμιέρα, αλλά και το διάστημα Πέμπτης έως Κυριακής θα είναι εξαιρετικό με καλοκαιρια . (μάλιστα ως έχω πει το ΠΣΚ,θα έχει και υψηλές θερμοκρασίες)
▪️Να είστε όλοι καλά ,ελπίζω λίγο να σας βοήθησα. …»
Οι εποχικές προβλέψεις για τον ερχόμενο χειμώνα δείχνουν ότι η Ευρώπη θα δει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό, σύμφωνα με τα δύο μεγάλα συστήματα πρόγνωσης καιρού, ECMWF και UKMO. Οι προβλέψεις αφορούν κυρίως τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι περιορισμένες, με ορισμένες εξαιρέσεις σε βόρειες και ορεινές περιοχές.
Οι προγνώσεις για τον Δεκέμβριο δείχνουν μια αδύναμη περίοδο χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου. Τα μοντέλα ECMWF και UKMO συμφωνούν ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι κάτω του μέσου όρου σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Εξαίρεση αποτελούν οι Άλπεις και η βόρεια Σκανδιναβία, όπου αναμένονται περισσότερα χιόνια. Στα υπόλοιπα τμήματα, οι χιονοπτώσεις θα είναι περιορισμένες, με μικρή βελτίωση μόνο στα υψηλότερα υψόμετρα των βόρειων περιοχών και σε ορισμένες περιοχές των νότιων Άλπεων.
Για τον Ιανουάριο, το μοντέλο ECMWF προβλέπει επίσης μειωμένη πιθανότητα χιονόπτωσης στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ωστόσο, μια περιοχή στα νοτιοανατολικά της ηπείρου ενδέχεται να δει αυξημένες χιονοπτώσεις λόγω ανωμαλιών υψηλής πίεσης στα βορειοδυτικά. Το μοντέλο UKMO δείχνει παρόμοια πρόγνωση, με τις χιονοπτώσεις να παραμένουν κάτω του μέσου όρου, εκτός από ορισμένα βόρεια τμήματα και περιοχές γύρω από τις Άλπεις.
Η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου δείχνει ότι οι περιοχές με αυξημένες χιονοπτώσεις θα περιοριστούν κυρίως στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Ευρώπης, όπως η Σκανδιναβία και οι Άλπεις. Στα νοτιοανατολικά τμήματα της ηπείρου, οι χιονοπτώσεις μπορεί να αυξηθούν λόγω της επίδρασης υψηλών πιέσεων, ενώ τα περισσότερα άλλα τμήματα θα δουν χιονοπτώσεις κάτω του κανονικού επιπέδου.
Τα μοντέλα ECMWF και UKMO παρέχουν μια εικόνα για έναν πιο ήπιο χειμώνα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με ορισμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν περιορισμένες χιονοπτώσεις και μόνο συγκεκριμένα τμήματα να βλέπουν σημαντική χιονόπτωση.