Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προχώρησε στη νέα επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού για την κακοκαιρία «AVGI»
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Οι υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια που συνοδεύεται με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο προκαλούν θυελλώδεις άνεμους με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο και τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νοτιότερα τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα ορεινά και τα ημιορεινά ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Πιο αναλυτικά:
Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:
Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.
Ο ΤΜ/ΧΗΣ ΕΜΚ/ΠΡΟΓΝΩΣΕΩΝ – ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ
Παύλος Σεναρέλης
Ο ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ
Θεόδ. Ν. Κολυδάς
Σύμφωνα με το meteo, το υπόλοιπο της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.
Από τη νύχτα προς Τρίτη 30/01 οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη.
Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί της Τρίτης 30/01 θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Την Τετάρτη 31/01 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Στους χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τη νύχτα της Δευτέρας 29/01 προς Τρίτη 30/01 και το πρωί της Τρίτης 30/01. Στους χάρτες 3 και 4 παρουσιάζεται το αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 31/01.
Ψυχρή εισβολή χτυπά τη χώρα, με χιονοπτώσεις να σαρώνουν πολλές περιοχές και σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν και χιονοστρώσεις και σε βόρειες περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Οpen, Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος, η χώρα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά θα έχουμε χιονοπτώσεις και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια. Σήμερα, Δευτέρα, θα είναι περισσότερες οι χιονοπτώσεις, σε περισσότερες περιοχές και το φαινόμενο θα κορυφωθεί αύριο, Τρίτη.
Λευκό τοπίο θα δουν οι κάτοικοι της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, στη Μαγνησία θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού, αλλά και προς την Βοιωτία ιδιαίτερα τα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Το υψόμετρο της χιονόπτωσης θα είναι περίπου τα 200-300 μέτρα.
Καθώς πάμε λίγο πιο νότια στην Αττική και την Εύβοια τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανεβαίνουν (300-400 μέτρα).
Χιόνια θα δουν και οι κάτοικοι σε Αρκαδία, κεντρική, ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα φτάσουν και στις θάλασσες σε Κυκλάδες και Κρήτη.
Προσοχή χρειάζεται και στο Αιγαίο, όπου οι βοριάδες θα προσελκύσουν τα επίπεδα θύελλας. Αύριο και την Τετάρτη δεν αποκλείεται να έχουμε και απαγορευτικό απόπλου στο Αιγαίο.
Όσον αφορά την Αττική, θα έχουμε βροχή ή χιονόνερο σε πιο χαμηλό υψόμετρο και τα χιόνια θα εστιάσουν κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και ίσως πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα, δηλαδή από τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, την Άνοιξη και πιο βόρεια από το απόγευμα – βράδυ και στη συνέχεια.
Οι θερμοκρασίες μάλιστα σε αυτές τις περιοχές ευνοούν την χιονόστρωση από σήμερα το βράδυ και κυρίως αύριο, Τρίτη.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Πολικές αέριες μάζες κινούμενες από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας (πρώτος χάρτης), θα προκαλέσουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια ή το χιονόνερο, τους τοπικά πολύ θυελλώδεις βοριάδες και σαφώς τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα της οροσειράς της Πίνδου και νοτιότερα της Χαλκιδικής θα δεχτούν την επίδραση αυτού του κύματος κακοκαιρίας. Είναι γενικά περιοχές που «βλέπουν» προς το Αιγαίο ή που βρέχονται από αυτό. Αυτή η εξέλιξη προκύπτει αφενός από τη μετατόπιση της πολικής αέριας μάζας και αφετέρου με το πως αυτή αλληλεπιδρά με την τοπογραφία της χώρας μας.
Αυτή η πολική αέρια μάζα για να δώσει τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων, του χιονόνερου αλλά και των βροχών θα πρέπει να πάρει υγρασία μέσα από το Αιγαίο, να σχηματίσει σύννεφα και στη συνέχεια να εναποθέσει αυτά τα υδατώδη κατακρημνίσματα στις περιοχές όπου θα κινηθούν αυτοί οι νεφικοί σχηματισμοί. Η οροσειρά της Πίνδου από την άλλη λειτουργεί σαν “φράχτης” κι εμποδίζει την περεταίρω μετατόπιση δυτικότερα των φαινομένων. Έτσι ο αέρας που φτάνει στα δυτικά καθώς κατέρχεται από τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου φτάνει πολύ ξηρός έχοντας αφήσει τα ποσά υγρασίας που προηγουμένως απέκτησε από το Αιγαίο στις προσήνεμες βουνοπλαγιές της οροσειράς.
Στον δεύτερο χάρτη μας όπου απεικονίζεται η νεφοκάλυψη διακρίνουμε τον μηχανισμό που μόλις περιγράψαμε.
Στον τρίτο χάρτη μας διακρίνονται με τις λευκές αποχρώσεις οι περιοχές που θα δεχτούν χιονοπτώσεις ενώ με τις αριθμητικές τιμές σημειώνονται και τα ενδεικτικά υψόμετρα χωρίς αυτό βέβαια να είναι και απόλυτο.
Θα δούμε τον χορό των χιονονιφάδων να στήνεται και πάνω από τη θάλασσα, περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού και χαμηλά, και την Κρήτη να βάζει πολλά εκατοστά χιονιού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες θα δημιουργήσουν αυτό που λέμε στη Μετεωρολογία έντονη θερμοβαθμίδα (μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας) που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε έντονη βαροβαθμίδα (μεγάλη διαφορά πίεσης) και αλληλεπιδρώντας οι παράγοντες αυτοί με την τοπογραφία της χώρας μας θα δημιουργήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους όπως διακρίνουμε και στον τέταρτο χάρτη μας με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις.
Η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (500 περίπου μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω.
Ο λόγος που διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά – Μαρούσι και κάτω, είναι ο βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.
Αξίζει όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στο βορειοδυτικό τόξο του νομού, γύρω δηλαδή από Κιθαιρώνα και δυτική Πάρνηθα όπου εκεί ο βορειοανατολικός άνεμος δεν θα ασκεί τέτοια επίδραση οπότε θα δούμε πυκνό χιόνι και με διάρκεια και μάλιστα σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα σχεδόν ημιπεδινές περιοχές.
Ο πέμπτος χάρτης μας αποτυπώνει όσα αναλύσαμε μόλις.
Για περιορισμό και εξασθένιση του κύματος χιονοκαιρίας θα μπορούμε να μιλάμε από το μεσημέρι της Τετάρτης με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης όπου εκεί τα φαινόμενα θα επιμείνουν ένα 24ωρο ακόμη, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!
Σε ισχύ έχουν τεθούν μέτρα από την Tροχαία για την ασφάλεια των οδηγών. Συγκεκριμένα, από χθες στις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως χ/θ 34,000 της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.
Από απόψε στις 22:00 όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στους οδικούς άξονες της Αττικής θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα λάστιχα ή χιόνοαλυσιδες και χιονοκουβέρτες. Ζητείται από τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων, επειδή θα ισχύει κατά τόπους απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, να βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές και επιπλέον όλοι οι οδηγοί να ενημερώνονται σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα.