symvainei-mia-fora-sta-284-000-chronia-mayri-provlepsi-apo-ta-merominia-2024-amp-8211-to-fainomeno-poy-tha-zisoyme-1i-fora-144630
15:19

Συμβαίνει μια φορά στα 284.000 χρόνια: «Μαύρη» πρόβλεψη από τα Μερομήνια 2024 – Το φαινόμενο που θα ζήσουμε 1η φορά

15:19
Ορφέας

Τα Μερομήνια, μια γνωστή παραδοσιακή μέθοδος πρόβλεψης του καιρού, προειδοποιούν για ένα δύσκολο καλοκαίρι το 2024. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται να είναι κυρίαρχα στοιχεία της εποχής.

Ο Καιρός του Καλοκαιριού:

Ιούνιος 2024

Advertisement

Ο Ιούνιος ξεκινά με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τα Μερομήνια προβλέπουν κακοκαιρία μετά τις 19 του μήνα. Οι καιρικές συνθήκες θα σταθεροποιηθούν προς το τέλος του μήνα, με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και χωρίς ακραία φαινόμενα.

Ιούλιος 2024

Advertisement

Ο Ιούλιος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ζεστός. Το πρώτο μισό του μήνα θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών. Από τις 19 έως τις 25 Ιουλίου, αναμένεται κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες να αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ.

Advertisement

Αύγουστος 2024

Ο Αύγουστος ξεκινά με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια και κανονικές στα βορειοανατολικά. Από τις 11 έως τις 21 του μήνα, αναμένεται ισχυρός καύσωνας, ακολουθούμενος από κακοκαιρία από τις 22 έως τις 26 Αυγούστου, με καταιγίδες που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και θα κινηθούν προς τα βορειοανατολικά, προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Ο μήνας θα κλείσει με βελτιωμένο καιρό και θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή.

Έρχεται νέος καύσωνας

Advertisement

Τι Είναι τα Μερομήνια και Πώς Προβλέπουν τον Καιρό

Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια πρακτική πρόβλεψης του καιρού που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Βασίζεται στην παρατήρηση φυσικών φαινομένων και «σημαδιών» από τον ουρανό, με στόχο την πρόγνωση των καιρικών συνθηκών για το επόμενο έτος.

Η παρατήρηση των Μερομηνίων γίνεται κυρίως τον Αύγουστο, θεωρούμενος ο μήνας αυτός ως η αρχή του χειμώνα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δώδεκα ημερών του Αυγούστου, οι άνθρωποι παρατηρούν τον καιρό και καταγράφουν τα φαινόμενα. Κάθε μία από αυτές τις δώδεκα ημέρες αντιστοιχεί σε έναν μήνα του επόμενου έτους, ξεκινώντας από τον Αύγουστο.

Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η έως τη 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι από την 3η έως τη 15η ημέρα του μήνα. Ωστόσο, η ουσία παραμένει η ίδια: η παρατήρηση και η καταγραφή των φαινομένων αυτών δίνει στους παρατηρητές μια εικόνα για τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες.

Η μέθοδος αυτή συνεχίζει να χρησιμοποιείται, κυρίως από ανθρώπους της υπαίθρου που ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Η πρόβλεψη του καιρού μέσω των Μερομηνίων βοηθά στον προγραμματισμό των εργασιών τους, εξασφαλίζοντας καλύτερη προετοιμασία για τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Advertisement

Τι λένε τα μερομήνια για τον φετινό χειμώνα Τι προβλέπουν τα μερομήνια για τον καιρό

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι προβλέπουν τον καιρό παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών τις βραδινές ώρες. Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα δεν αποδέχεται πλήρως την αξιοπιστία αυτής της μεθόδου, τα Μερομήνια παραμένουν ένα σημαντικό εργαλείο για πολλούς, προσφέροντας μια εναλλακτική στην πρόγνωση του καιρού.

Συμβαίνει μια φορά στα 284.000 χρόνια: Σπάνια μελέτη προκαλεί ανησυχία

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ένα αναμφισβήτητο γεγονός, και τα αποτελέσματά της γίνονται εμφανή μέσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Φαινόμενα που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας τώρα γίνονται η καθημερινή μας πραγματικότητα.

Ανησυχητική Μελέτη από το Bulletin of the American Meteorological Society

Πρόσφατα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the American Meteorological Society προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Η μελέτη αναφέρεται σε ένα φαινόμενο τόσο σπάνιο, που συνέβη τελευταία φορά πριν από 284.000 χρόνια. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη μας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Till Kuhlbrodt, κλιματολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα ευρήματά του. Θεωρεί ότι τα ευρήματα αυτά αποτελούν μια πιθανή προεπισκόπηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων που μπορεί να συμβούν τις επόμενες δεκαετίες.

Η μελέτη του Kuhlbrodt αποκαλύπτει τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή εάν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα ακραία φαινόμενα, όπως οι έντονες καταιγίδες, οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι έντονες θερμοκρασίες, είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα που αναμένουμε να δούμε.

Ποια ήταν όμως αυτά;

Εντόπισε πρωτοφανή ζέστη στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής κατά το περασμένο έτος.

Κάτι που απλά σημαίνει πως η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,48 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως αναφέρει το Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα, με μακροπρόθεσμο μέσο όρο αύξησης περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Για όλα αυτά έπαιξε κομβικό ρόλο το έτος 2023, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων πυρκαγιών στον Καναδά και σοβαρών πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υποστηρίζει ότι χωρίς σημαντική δράση, τέτοιες καταστροφές θα μπορούσαν να γίνουν ο νέος κανόνας σε έναν κόσμο με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, ένα σενάριο που η ανθρωπότητα επιθυμεί να αποφύγει.

Από την πλευρά του, ο Brian McNoldy, επιστήμονας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι που σχολίασε την μελέτη, υπογράμμισε το αφύσικο των περσινών επιπέδων θερμοκρασίας στον Βόρειο Ατλαντικό, περιγράφοντάς τα ως ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά σε 284.000 χρόνια!

Υπάρχει όμως ένα τεράστιο «αλλά» στην μελέτη. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα κλιματικά μοντέλα υποεκτιμούν συνήθως τα στοιχεία και λαμβάνουν ως δεδομένο το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και φυσικά την αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασία μέχρι και 3 βαθμούς!