ston-aera-to-triimero-toy-agioy-pneymatos-milisan-ta-merominia-kleidose-o-kairos-oliki-anatropi-265379
16:16

Στον… αέρα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: «Μίλησαν» τα μερομήνια, «κλείδωσε» ο καιρός, ολική ανατροπή

16:16
Γιώτα Κορώνα

Μερομήνια 2024: Ποιο θα είναι το κλίμα τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον καιρό;

Τα Μερομήνια για κάθε έτος προσδιορίζονται με βάση τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια των πρώτων δώδεκα ημερών του Αυγούστου.

Advertisement

Η λεπτομερής πρόβλεψη για τα Μερομήνια του Ιουνίου του 2024 είναι η ακόλουθη:

Στην έναρξη του μήνα, αναμένονται φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Advertisement

Ωστόσο, στα μέσα του Ιουνίου, περίπου από τις 13 έως τις 19 του μήνα, προβλέπεται μια μικρή περίοδος κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα.

Advertisement

Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 24/6/2024:

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται μια σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, χωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα.

Δείτε πιο αναλυτικές προγνώσεις για τα Μερομήνια Ιουνίου 2024 στο παρακάτω video:

Advertisement

Τα Μερομήνια αποτελούν μια αρχαία μέθοδο πρόβλεψης του καιρού και έχουν αποδειχθεί αναμφίβολα, ένα σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων.

Πως διαβάζουμε τα Μερομήνια;

Οι κάτοικοι της ύπαιθρου, παρέδωσαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την παραδοσιακή γνώση της μελέτης και πρόβλεψης του καιρού.

Αναλύοντας σταθερά φυσικά φαινόμενα ή “σημάδια” στον ουρανό, μπορούσαν να αναγνωρίσουν ή να προβλέψουν τα Μερομήνια, δηλαδή να ερμηνεύσουν τις καιρικές συνθήκες για ολόκληρο το επόμενο έτος, από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).

Συνήθως αυτοί ήταν άνθρωποι που εργάζονταν στην ύπαιθρο, στη θάλασσα και ειδικά οι μοναχοί, οι οποίοι, φαίνεται, είχαν αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στη μελέτη και την παρατήρηση του σύμπαντος, κάθε ένας με τον δικό του τρόπο και με τη βοήθεια των καιρικών φαινομένων.

Advertisement

Οι διαφορές που παρατηρούνται τόσο στα “σημάδια” που παρατηρούνται όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις, μπορούν να εξηγηθούν από τις διαφορετικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες κάθε τόπου.

Μερομήνια 2024:

Οι άνθρωποι αναφέρονται στα Μερομήνια ως τις πρώτες δώδεκα ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους, καθώς παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών, μπορούσαν να προβλέψουν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα ημερών ή μήνων.

Η ονομασία “Μερομήνια” προέρχεται από τις λέξεις “μέρα” και “μήνας”, διότι κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί σε έναν πλήρη κύκλο του φεγγαριού ή ένα μήνας. Σύμφωνα με τον Ν. Πολίτη, αυτά τα μερομήνια ήταν αρχαία προγνωστικά του καιρού, σχετιζόμενα άμεσα με αστρολογικές παρατηρήσεις.

Το γεγονός ότι ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του χειμώνα οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτόν τον μήνα έκαναν τις προβλέψεις για τον καιρό.

Τα Μερομήνια δεν περιγράφονται θεωρητικά, αλλά είναι αποτέλεσμα γνώσης και πρακτικής, απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή. Πολλοί μπορεί να παρατηρούν τα ίδια φαινόμενα, αλλά να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, και οι προβλέψεις τους να μην είναι ακριβώς ίδιες όσον αφορά την ένταση του φαινομένου. Αυτή η διαφορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα αρχαίων αστρολογικών αντιλήψεων που αποκτήθηκαν με την παρατήρηση των καιρικών φαινομένων βάσει των αστέρων.

Παλαιότεροι πίστευαν πως η μελέτη των πρώτων τριών, έξι ή δώδεκα ημερών των μηνών Ιουλίου ή Αυγούστου, και, κατά άλλους, του Μαρτίου ή Ιανουαρίου, μπορούσε να προβλέψει τον καιρό των επόμενων μηνών. Αυτά τα Μερομήνια, ή γνωστά και ως Μηναλλάγια ή Μεραμήνια σε διάφορες περιοχές της χώρας, θεωρούνταν σημάδια του καιρού που παρέχονταν από το Θεό. Πίστευαν ότι η παρακολούθηση και η ερμηνεία αυτών των σημάδιων βοηθούσαν τους ανθρώπους να προγραμματίζουν τις γεωργικές εργασίες για το επόμενο έτος. Οι ημερομηνίες αυτές, λοιπόν, συνδέονταν με την περίοδο της σποράς, που ξεκινούσε περίπου έναν μήνα μετά τα Μερομήνια.

Τα Μερομήνια αρωγός των αγροτών:

Ανάλογα με τα παρατηρούμενα φαινόμενα και τις προβλέψεις τους, οι αγρότες σχεδίαζαν τις εργασίες τους για τον επόμενο μήνα. Η συσχέτιση αυτών των ημερομηνιών με το φεγγάρι, τα άστρα, τον ήλιο και τους γαλαξίες ήταν καίρια. Επίσης, ο άνεμος, η υγρασία και τα σύννεφα συνέβαλαν στην πρόβλεψη, με τους ζωντανούς οργανισμούς και τα φυτά να διαδραματίζουν επίσης ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

Βάσει των παρατηρήσεων που διεξάγουν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο καιρός που επικρατεί την πρώτη μέρα της παρατήρησης θα είναι παρόμοιος με αυτόν που θα επικρατεί τον πρώτο μήνα του χρόνου. Η πρόβλεψη των μηνών για τις καιρικές συνθήκες ξεκινά από την εμφάνιση του ογδόου φεγγαριού.

Αυτό εξαρτάται από τις κινήσεις της Σελήνης και άλλων παραγόντων. Ορισμένοι παρατηρητές ξεκινούν τις προβλέψεις τους από διάφορες ημερομηνίες, όπως η 20η Ιουλίου, αρχές Αυγούστου κ.λπ. Αυτές οι προβλέψεις είναι λανθασμένες, καθώς οι ημερομηνίες αυτές καθορίζονται από τον άνθρωπο, ενώ οι κινήσεις της Σελήνης είναι φυσικά φαινόμενα και επηρεάζουν σημαντικά τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στην Ηλεία (Πελοπόννησο) ο καιρός της πρώτης Αυγούστου αντιστοιχεί στον καιρό που αναμένεται να επικρατήσει τον μήνα Αύγουστο.

Μερομήνια 2024:

Η δεύτερη ημέρα του Αυγούστου αντιστοιχεί στον Σεπτέμβριο και ομοίως για τις επόμενες. Στη Λέσβο, οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις του καιρού ξεκινούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου. Στα Κύθηρα, η παρατήρηση ξεκινά από τις 20 Ιουλίου, τη γιορτή του Προφήτη Ηλία. Στον Πόντο, οι πρώτες ημέρες του Γενάρη χρησιμεύουν για τις προβλέψεις του Γενάρη και των επόμενων μηνών. Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι προβλέψεις για τον καιρό ξεκινούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Σε πολλές περιοχές, θεωρείται ότι αυτές οι μέρες είναι “αποφράδες” όπως οι “δρίμες”.

Συνεπώς, κατά τις ημέρες των Μερομήνιων, οι εργασίες απαγορεύονται. Πίστευαν ότι αν κατά τις εν λόγω ημέρες οι ξυλουργοί έκοβαν ξύλα, αυτά θα σάπιζαν, ή αν οι νοικοκυρές έπλυναν τα ρούχα, θα φθείρονταν γρήγορα. Προσέδιδαν ιδιαίτερη σημασία σε κάθε πράξη τους, αποφεύγοντας γάμους και προξενιά, καθώς πίστευαν ότι αυτά θα έφερναν διαζύγια και αποτυχίες. Οι γυναίκες αποφεύγανε το λούσιμο τη νύχτα και την έξοδο από το σπίτι.

Τα Μερομήνια βασίζονται σε αρχαίες παραδόσεις που θεωρούσαν ότι οι ουράνιοι σώματα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της Γης. Ιδιαίτερα εκείνοι που μετρούσαν τα Μερομήνια από τις 20 Ιουλίου πίστευαν ότι τότε εμφανίζεται ο Αστερισμός του Κύνα.