Την πρώτη πρόβλεψη για τον για τον καιρό του Δεκεμβρίου έκανε ο προγνώστης Θεοφάνης Χατζηγρίβας αναφέροντας μεταξύ άλλων και τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Ανάμεσα στις άλλες αναφορές του, λοιπόν, αναλύει και με τι καιρό θα κάνουμε γιορτές.
Ακολουθεί η ανάρτησή του:
Σας παρουσιάζω την μακροπρόθεσμη εκτίμηση μηνός Δεκεμβρίου 2024 ,μετά από ανάλυση δεικτών από τα παγκόσμια αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης Καιρού.
▪️Το παρακάτω αποτέλεσμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές τόσο προς τις χρονικές στιγμές εκδήλωσης των φαινομένων, αλλά και τις εντάσεις, οπότε και δεν πρέπει να το λάβετε υπόψιν σας ,για προστασία ζωής η περιουσίας.
▪️Έτσι λοιπόν. …
▪️Δεν αναμένουμε αιφνίδια στρατοσφαιρικη θέρμανση, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο 20ημερο του μήνα, οπότε και οι δείκτες στους πόλους θα κινηθούν σε φυσιολογικους ρυθμούς, με μικρές αποκλίσεις.
▪️Αυτό σημαίνει ότι οι καταβάσεις ψύχους θα κινηθούν μέσα στα πλαίσια,της λογικής, για,την εποχή τόσο για την ευρωπαϊκή ηπειρο γενικώς, αλλά και τη χώρα μας.
▪️Ο Μηνας μάλιστα θα χαρακτηριστεί ιδιαίτερα υγρός ,καθώς ευνοειτε η μεταφορά ψυχρών αυλωνων στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής μεσογείου.
▪️Υπάρχει πιθανότητα μάλιστα να υπάρξει υπέρβαση του μέσου όρου, γενικώς στην χώρα, και να δεχθούν αξιόλογες και ισχυρές βροχοπτώσεις περιοχές που πέρασαν δύσκολα, τόσο στην Πελοπόννησο ,Εύβοια, Αττική και γενικώς ολόκληρο το νότιο, νότιο ανατολικο κομμάτι της χώρας μας συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης, και νησιωτικών του Αιγαίου.
▪️Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα είναι συχνές και πολύ πυκνές, οπότε και θα ευνοήσει αρκετά χιονοδρομικά, και χειμερινούς προορισμούς, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και όχι μόνο.
▪️Η θερμοκρασία χωρίς ακρότητες τόσο του ύψους, αλλά, και του βάθους θα κινηθεί στον μέσο όρο για την εποχή.
▪️αναλυτικά:
▪️Το διάστημα από την έναρξη του μήνα, μέχρι και την 3η ημέρα περιμένουμε αρκετές βροχές και καταιγίδες, με ανατολική επέκταση και πυκνά χιόνια σε αρκετά ορεινά της χώρας, και χαμηλότερα της κεντρικής και βόρειας.
▪️Πρόσκαιρη βελτίωση, με αρκετό όμως κρύο, παχνη ,ομίχλες και πρωινό παγετό ,χωρίς ωστόσο να λείπουν κάποια τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και έκτασης κυρίως στα δυτικά, και λιγότερο στα υπόλοιπα περιμένουμε το διάστημα από την 4η ,έως,την 6η με 7η ημέρα του μήνα.
▪️Νέες υποτροπές περιμένουμε το διάστημα από την 8η ημέρα,και μετά με πιθανώς μεγάλη διάρκεια ,καθώς,σε,πρώτη φάση διαφαίνονται εκ νέου έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με σοβαρό μάλιστα ενδεχόμενο, ισχυρός ψυχρός Αυλώνας να προσεγγίσει από την 10η έως,13η του μήνα και μετά τη χώρα μας με μετατροπή αρκετών βροχοπτώσεων, σε χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια, και με πιθανότητα νοτιοτερης επέκτασης. Και πάλι όμως τα χιόνια στα ορεινά θα είναι πυκνά και πολλά,ακόμη και νοτιότερα αυτή τη φορά.
▪️Από την 18η έως την 23η-25η του μήνα αυξημένη είναι η πιθανότητα η χώρα,μας να, κινηθεί σε πιο ήπιους θερμοκρασιακά ρυθμούς, αρκετές και πυκνές ομίχλες, παχνη και κρύο νωρίς το πρωί, με τις βροχές όμως, να μην λείπουν ,καθώς,φαίνεται να, ενισχύονται οι άνεμοι στους πόλους, δίνοντας, μια πιο ζωνικη κυκλοφορία στην κεντρική Ευρώπη.
▪️Δεν υπάρχει η πιθανότητα φυσικά, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά να βιώσουμε τα “πασχουγεννα ” των τελευταίων ετών.
▪️Η δεύτερη ψυχρή εισβολή μέσα στον Δεκέμβρη φαίνεται να λαμβάνει χώρα οριακά λίγο μετά την ημέρα των Χριστουγέννων χωρίς ωστόσο να έχει τα,φόντα να δώσει ακρότητες κυρίως θερμοκρασιακές ,αλλά να μπορεί να δώσει κάποια πεδινά χιόνια στα βορειότερα.
▪️Περίπου όμως προς το τέλος του έτους, φαίνεται να αυξάνονται οι πιθανότητες για αιφνίδια στρατοσφαιρικη θέρμανση ,καθώς θα υπάρχει η τάση εξασθένησης των ανέμων στους πόλους.
▪️Αυτό αυτόματα, σημαίνει ότι μέσα στο πρώτο 5ημερο ή 10ημερο του Γενάρη θα υπάρξει και η πρώτη ιδιαίτερα ισχυρή ψυχρή μεταφορά στη χώρα, μας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και πιθανώς αξιόλογα χιόνια στα πεδινά.
▪️Ελπίζω λίγο να σας βοήθησα ,και για να προλάβω τους φίλους που πιθανώς θα αναρωτηθούν πως είναι δυνατόν να ξέρουμε από τώρα, για τόσες ημέρες μπροστά, η απάντηση είναι ότι φυσικά και ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ , απλώς, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε μια τάση βάση κάποιων δεικτών.
▪️Καλη συνέχεια χειμώνα να έχουμε, χωρίς ακρότητες και καταστροφές ….
Έδειξαν αυτό που δεν είδαν οι μετεωρολόγοι Αυτός θα είναι ο καιρός για όλο τον χειμώνα – Τι να περιμένουμε για Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) δημοσίευσε μια αναλυτική πρόγνωση για τον επερχόμενο χειμώνα, παρουσιάζοντας στοιχεία που βασίζονται σε δύο μακροπρόθεσμα μοντέλα, το ECMWF και το multi-model system. Η γενική εικόνα υποδεικνύει έναν σχετικά ήπιο χειμώνα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, με συγκεκριμένες περιοχές να εμφανίζουν διαφοροποιήσεις στις θερμοκρασίες και τα φαινόμενα.
Η κακοκαιρία «Bora» και η πρόγνωση για έντονες καιρικές συνθήκες
Πριν από την είσοδο του χειμώνα, η κακοκαιρία «Bora» βρίσκεται ήδη «προ των πυλών», φέρνοντας καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς και χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά τμήματα της Ελλάδας. Ωστόσο, η ΕΜΥ τονίζει ότι συνολικά ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι πιο ήπιος από το μέσο όρο.
Θερμοκρασιακές αποκλίσεις: Ζεστός χειμώνας στην Ευρώπη
Η ΕΜΥ σημειώνει ότι:
«Για τον χειμώνα 2024 – 2025 (Δεκέμβριος 2024 – Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2025), έχουμε επιλέξει, για παρουσίαση και σχολιασμό, τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2 μέτρα, του υετού (βροχή – χιόνι), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και τις αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια…».
Τα μοντέλα ECMWF και multi-model συμφωνούν πως ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι θερμότερος του μέσου όρου, με τη βόρεια Ευρώπη να εμφανίζει τις μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις (άνω των +2℃), ενώ οι μικρότερες αποκλίσεις (περίπου +0,5℃) εντοπίζονται στις νοτιότερες περιοχές, όπως η νότια Ιβηρική χερσόνησος.
Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία προβλέπεται να κυμανθεί 0,5℃ – 1℃ πάνω από τις κανονικές τιμές, με πιθανότητα να ξεπεράσει τον 1℃ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.
Υετός: Ξηρότερες συνθήκες στις μεσογειακές περιοχές
Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις:
- Οι βόρειες ευρωπαϊκές περιοχές προβλέπεται να παρουσιάσουν αυξημένο υετό λόγω χαμηλών πιέσεων στην Ισλανδία και τη Σκανδιναβία, που ευνοούν τη μεταφορά υγρών μαζών από τον Ατλαντικό.
- Στη Μεσόγειο, οι συνθήκες αναμένονται κανονικές έως ξηρές, με την Ελλάδα να εμφανίζει διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Ειδικότερα, το ECMWF προβλέπει μειωμένο υετό στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Αντίθετα, το multi-model εκτιμά ότι οι αποκλίσεις θα είναι μικρές.
Δομικά στοιχεία καιρικών συστημάτων
Οι αποκλίσεις στα γεωδυναμικά ύψη στα 500 hPa και οι τάσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια αποκαλύπτουν τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού χειμώνα:
- Χαμηλές πιέσεις στον βόρειο Ατλαντικό, την Ισλανδία και τη Σκανδιναβία ενισχύουν την κυκλωνική κυκλοφορία και εξηγούν τις αυξημένες βροχοπτώσεις στη βόρεια Ευρώπη.
- Αντίθετα, υψηλές πιέσεις στην κεντρική και νότια Ευρώπη παραπέμπουν σε αντικυκλωνικές συνθήκες με αίθριο καιρό, παγετούς και ομίχλες.
Για την Ελλάδα, οι σχετικά υψηλότερες πιέσεις οδηγούν σε βορειοανατολικούς ανέμους, που όμως δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Αυτή η κυκλοφορία συνδέεται με μειωμένο υετό στις ανατολικές περιοχές, όπως συμβαίνει παραδοσιακά κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ρόλος του NAO και του El Niño
Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις επηρεάζονται από δύο σημαντικούς κλιματικούς παράγοντες:
Ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού (NAO):
- Το θετικό NAO για τον Δεκέμβριο σημαίνει ισχυρή δυτική ροή στον Ατλαντικό, που περιορίζει το πολικό χαμηλό σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Αυτό οδηγεί σε ξηρότερες συνθήκες στη Μεσόγειο και αυξημένες θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη.
- Από τον Ιανουάριο, το NAO προβλέπεται να μεταβεί σε ουδέτερες συνθήκες, περιορίζοντας ενδεχομένως την επίδρασή του.
El Niño (ENSO):
- Η τρέχουσα φάση του El Niño, αν και επηρεάζει κυρίως την παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία, δείχνει να εξασθενεί προς την άνοιξη του 2025, επηρεάζοντας λιγότερο την Ευρώπη.
Συμπεράσματα και επιφυλάξεις
Η ΕΜΥ υπογραμμίζει ότι οι εποχικές προγνώσεις έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα και πρέπει να αξιολογούνται με επιφύλαξη, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη όλες τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα των μοντέλων υποδεικνύουν έναν ήπιο χειμώνα, με θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις και σχετικά ξηρότερες συνθήκες στις μεσογειακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.