amp-8220-tha-prepei-pleon-na-to-synithisoyme-amp-8221-kaka-mantata-gia-to-kalokairi-toy-2024-amp-8220-kampanaki-amp-8221-apo-toys-meteorologoys-251406
23:41

“Θα πρέπει πλέον να το συνηθίσουμε”: Κακά μαντάτα για το καλοκαίρι του 2024, “καμπανάκι” από τους μετεωρολόγους

23:41
Νίκη Μουλά

Το φετινό καλοκαίρι η κλιματική αλλαγή θα φέρει απότομες μεταβολές του καιρού, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Μετά την παρατεταμένη ζέστη, από τα τέλη του Μαρτίου έως και τα μέσα του Απριλίου, απαισιοδοξία επικρατεί και στον επιστημονικό κόσμο, αφού η κλιματική αλλαγή φέρνει ακραίες καιρικές συνθήκες.

Advertisement

Ερωτηθείς αν θα είναι πιο ζεστό το 2024, ο μετεωρολόγος – ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος απάντησε «το 2023 ήταν μια χρονιά η οποία έσπασε ρεκόρ σε ό,τι αφορά την παγκόσμια μέση θερμοκρασία. Φαινόταν ότι μάλλον και το 2024, λόγω του Ελ Νίνιο, θα ήταν μια χρονιά η οποία σε παγκόσμια κλίμακα θα έσπαγε ρεκόρ».

Advertisement

Advertisement

Απότομες μεταβολές του καιρού το φετινό καλοκαίρι

Και πρόσθεσε «να συνηθίσουμε τις απότομες μεταβολές του καιρού, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το να έχουμε στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια κυρίως του Μαΐου και του Ιουλίου, την εκδήλωση καταιγίδων, κατά τη διάρκεια των πιο θερμών ωρών, είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό το οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι αυτές οι απότομες μεταβολές, οι οποίες όταν έρχονται θα έρχονται με ακραία φαινόμενα, όπως είχαμε στη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα αυξάνεται δηλαδή η συχνότητα και η ένταση τέτοιου είδους φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Advertisement

Για το καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει κάποια ακριβής πρόγνωση και ότι οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια, ότι και το καλοκαίρι του 2024 θα χαρακτηρίζεται από μεγάλες αποκλίσεις στη θερμοκρασία.

Κακά τα σημάδια του φετινού καλοκαιριού

«Εγώ θα έλεγα με βάση την εμπειρία μου, ότι θα πάμε σε ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι. Τώρα το αν θα έχουμε καύσωνες, πόσες, με τι διάρκεια και ένταση, αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχουμε μάλλον καλύτερη εικόνα προς το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, αυτό είναι πλέον η νέα κανονικότητα: θερμά και ξηρά καλοκαίρια, πολύ θερμότερα από αυτά που είχαμε συνηθίσει στη χώρα μας», κατέληξε.

Advertisement

Τραγικά νέα, επιβεναιώθηκαν τα δυσάρεστα: Έτσι θα είναι τελικά ο καιρός το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα

Δύσκολο καλοκαίρι αναμένεται, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, η οποία απειλείται με καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.

Όπως υπογραμμίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στην έκθεσή του, βάσει της οποίας οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες στη Νότια Ευρώπη, «η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, με τη θερμοκρασία ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο».

Αναφορικά με την Ελλάδα, σε 70 περιοχές, οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις μέρες του Μαρτίου, αποτελούν ρεκόρ για τον εν λόγω μήνα, ενώ με βάσει τις ενδείξεις, το προσεχές καλοκαίρι, θα είναι «καυτό» και δύσκολο με πολλές φωτιές.

Το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων 30 ετών για την Ελλάδα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του climatebook.gr, κάνοντας την κλιματική αποτίμηση για τη χρονιά στη χώρα μας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του δύσκολου καλοκαιριού

Μιλώντας στο MEGA, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς φέτος το χειμώνα δεν έβρεξε, φέρνουν υψηλότερες θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές.

«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», επισημαίνει ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, σημείωσε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μεσογείου γενικότερα, τόσο η θάλασσα όσο κι ο αέρας έχουν φαινόμενα που δεν τα περιμέναμε ποτέ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλη η Μεσόγειος, ιδιαίτερα η ανατολική, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ζεστή, κάθε χρόνο γίνεται και πιο ξηρή. Κάθε χρόνο έχουμε ακραία φαινόμενα».

Ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ανέφερε ότι «ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας, με λίγες βροχές, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες, με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών, με μικρά διαλείμματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής».

Δύσκολο καλοκαίρι με καύσωνες και πυρκαγιές

Πάντως, η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα σε κάποιες περιοχές της χώρας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την πρώτη Μαΐου.